Home / HEADER-NEWS / Η αλλαγή στο δημοτικό έχει στόχο να διαχέονται σημαντικά ζητήματα σε όλα τα διδακτικά αντικείμενα

Η αλλαγή στο δημοτικό έχει στόχο να διαχέονται σημαντικά ζητήματα σε όλα τα διδακτικά αντικείμενα

Δημοσιεύτηκε: 8:31 πμ Ιούλιος 7th, 2016  


frontistiria-eoppep

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

O υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή σε ερώτηση του Βουλευτή  κ.  Νικολόπουλου με θέμα «Πλήρης απουσία της Αγωγής Υγείας και των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας/ Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων/ Σχολικών Δραστηριοτήτων από τους μελλοντικούς σχεδιασμούς και τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας» κάνει γνωστά τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4270/7-06-2016 έγγραφο του ΙΕΠ, τα ζητήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας (σωματικής και ψυχικής) αποτελούν προτεραιότητα στον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων σπουδών, στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η παιδαγωγική τους σκοπιμότητα θεωρείται αδιαμφισβήτητη.

Στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας (προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικά προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, δράσεις, ερευνητικές εργασίες «projects» κ.ά.) τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα θέματα που εξετάζονται, προσεγγίζονται πολύπλευρα και με ποικίλες παιδαγωγικές μεθόδους, προκειμένου οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν δεξιότητες – στάσεις ζωής (life skills) που τους επιτρέπουν να λαμβάνουν αποφάσεις και να υιοθετούν συμπεριφορές, με κριτήριο την ενσυναίσθηση και την κοινωνική υπευθυνότητα, για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των ίδιων και των συνανθρώπων τους.

Έτσι, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας υλοποιούνται ποικίλα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων με την υποστήριξη των υπευθύνων αγωγής υγείας και με τη συνεργασία πιστοποιημένων φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας (π.χ. πανεπιστήμια, κέντρα υγείας, σωματεία κλπ).

Το ίδιο επιδιώκεται μέσα από δράσεις στο πλαίσιο της «εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη», δεδομένου ότι η προαγωγή της υγείας- σε όλα τα επίπεδα- εμπεριέχεται στη θεματολογία και στους παιδαγωγικούς στόχους των δράσεων αυτών.

Τέλος, η αλλαγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού σχολείου έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο, δηλαδή τέτοια σημαντικά ζητήματα να διαχέονται σε όλα τα διδακτικά αντικείμενα και να προσεγγίζονται συστηματικά μέσα από καινοτόμες δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ερευνητικές εργασίες κλπ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...