Home / Featured / Αφαίρεση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών – Master di secondo livello – ιταλικών πανεπιστημίων από τον κατάλογο των τίτλων αναγνωρισμένων ως ισότιμων προς τα ΜΔΕ των ελληνικών ΑΕΙ

Αφαίρεση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών – Master di secondo livello – ιταλικών πανεπιστημίων από τον κατάλογο των τίτλων αναγνωρισμένων ως ισότιμων προς τα ΜΔΕ των ελληνικών ΑΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 5:48 μμ Ιούλιος 4th, 2016  


ptyxio

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 3717/4-3-2016, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχετικά με την αναγνώριση του τίτλου σπουδών «MASTER DI SECONDO LIVELLO» ιταλικών πανεπιστημίων, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κάνει γνωστά τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το αρ. πρωτ.9681/12-3-2016 έγγραφο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., κατά τα ισχύοντα στον ιδρυτικό νόμο του ως άνω Οργανισμού (ν. 3328/2005), σκοπός του είναι η αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατεύθυνσης της αλλοδαπής. Η αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας ή/και αντιστοιχίας από τον αρμόδιο εθνικό Οργανισμό ανάγεται στην οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος των σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης και στην ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων σπουδών και, σύμφωνα με τα άρθρα 165 και 166 ΣΛΕΕ (πρώην άρθρα 149 και 150 Συνθήκης ΕΕ), συνιστά αρμοδιότητα των κρατών μελών που διέπεται από την εθνική νομοθεσία τους. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη είναι αποκλειστικά αρμόδια να καθορίζουν τα ίδια τη μορφή, το περιεχόμενο και το επίπεδο της οικείας εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Δ. Ο.Α.Τ.Α.Π. καλείται να εναρμονίσει διαφορές μεταξύ αλλοδαπών εκπαιδευτικών συστημάτων με αυτό της ημεδαπής, προσαρμόζοντας τις αποφάσεις του σε αναγνωρίσεις που εμπίπτουν στους τρεις κύκλους σπουδών εκπαίδευσης που υφίστανται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ο Δ.Ο.Α.ΤΑ.Π., σύμφωνα με το αρ. 3 του Ν.3328/2005, δύναται να αναγνωρίσει αποκλειστικά πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση ενός μεταπτυχιακού τίτλου από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι αυτός να είναι επίσημα ενταγμένος στη χώρα του ως τίτλος δεύτερου κύκλου. Μέχρι πρότινος, ο τίτλος Μaster di Secondo Livello αναγνωριζόταν ως μεταπτυχιακός τίτλος ισότιμος προς τα απονεμόμενα από τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. διότι πληρούσε την ως άνω αναφερόμενη συνθήκη.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των αρμοδίων φορέων της Ιταλίας (Naric) για τον τίτλο Master di Secondo Livello η συνθήκη αυτή δεν καλύπτεται πλέον. Ο συγκεκριμένος τίτλος δεν απονέμεται στη χώρα ως επίσημο μεταπτυχιακό δίπλωμα, αλλά αντιστοιχεί σε προχωρημένες επιστημονικές σπουδές ή σπουδές συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και σε 60 ECTS, δηλαδή 1 έτος σπουδών. Παράλληλα, δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα πρόσβασης σε διδακτορικές σπουδές, εν αντιθέσει με τους μεταπτυχιακούς τίτλους που προσφέρονται στα ημεδαπά Α.Ε.Ι. Οι ιταλικοί τίτλοι που δύνανται να αναγνωριστούν ως μεταπτυχιακά διπλώματα ισότιμα των απονεμόμενων από τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. είναι οι τίτλοι Laurea specialistica/Laurea magistrale που ανήκουν στο 2ο κύκλο σπουδών και αποτελούν τον επίσημο μεταπτυχιακό τίτλο της Ιταλίας.

Κατά συνέπεια, ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., όπως ενημερώνει με το ως άνω έγγραφό του, αποφάσισε αρμοδίως ότι, όπως ισχύει και για τον τίτλο σπουδών MASTER DI PRIMO LIVELLO της Ιταλίας, ο τίτλος σπουδών MASTER DI SECONDO LIVELLO δε θα αναγνωρίζεται πλέον ως ισότιμος προς τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης των Ελληνικών Α.Ε.Ι., καθώς δεν εντάσσεται στο επίσημο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ιταλίας και δε δίνει πρόσβαση σε διδακτορικό πρόγραμμα. Η απόφαση θα ισχύσει για τους εγγραφέντες σε προγράμματα από την 1η/9/2015.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...