Τελευταία Νέα

Σάββατο, 27/02/2021, 19:58


Home / HEADER-NEWS / Ο υπουργός Παιδείας για τις αλλαγές στα Ολοήμερα Σχολεία

Ο υπουργός Παιδείας για τις αλλαγές στα Ολοήμερα Σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 11:56 πμ Ιούνιος 8th, 2016  


oloimero

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Σήμερα σχεδόν το ήμισυ του μαθητικού πληθυσμού φοιτά στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ και απολαμβάνει τα εκπαιδευτικά «προνόμια» του θεσμού, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές υπολείπονται ως προς τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά αγαθά (π.χ. λιγότερες ώρες διδασκαλίας Γλώσσας και Μαθηματικών,  απουσία Νέων Τεχνολογιών, Αγγλικών, Αισθητικής Αγωγής κ.λπ.).

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση για τα ολοήμερα σχολεία. Παράλληλα, αναφέρει και τα ακόλουθα:

Με την με αριθμ. Φ12/657/70691/Δ1/26-4-2016 Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» καταργείται η παράλληλη λειτουργία δύο τύπων ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, ήτοι του Κλασικού Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και του Δημοτικού Σχολείου με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), και καθορίζεται ένας ενιαίος τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου για το σύνολο των 4/θεσίων και άνω Δημοτικών Σχολείων της χώρας. Ως εκ τούτου, η καθιέρωση ενός ενιαίου τύπου Ολοήμερου  Δημοτικού Σχολείου και η γενικευμένη εφαρμογή του σε όλα τα από 4/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία της χώρας αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης στην εκπαίδευση.

Τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τα ισχύοντα ωρολόγια προγράμματα.

Επίσης, αναφορικά με τη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στη 13:15 μ.μ. και η λήξη του στις 16:00 μ.μ. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ 70, ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από το φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Από μέσα Μάρτη έως τέλη Απρίλη θα δοθούν τα 200 ευρώ σε μαθητές και φοιτητές για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων) που δίνουν την ευκαιρία στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 87776/Δ1/30-5-2016 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ., δύναται να συγκροτείται τμήμα Πρόωρης Υποδοχής μαθητών (7:00-8:00) σε σχολεία όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη. Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω. Η συγκρότηση και η λειτουργία τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών γίνεται ύστερα από σχετική τεκμηριωμένη πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων και θετική εισήγηση του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγκριση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 3629/13-5-2016 έγγραφο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ),  η νέα μεταρρυθμιστική παρέμβαση δεν καταργεί αλλά αντίθετα καθιερώνει έναν Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου για το σύνολο των 4/θεσίων και άνω δημοτικών σχολείων της χώρας, κάνοντας πράξη τη συνταγματική επιταγή για παροχή ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας. Ο νέος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου διατηρεί τα θετικά στοιχεία του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου με ΕΑΕΠ, παρέχοντας στο σύνολο σχεδόν του μαθητικού πληθυσμού της χώρας την κοινωνική προστασία  με την «ολοήμερη» λειτουργία του σχολείου, καθώς και την παιδαγωγική προστασία και καλλιέργεια με τη διευρυμένη προσφορά γνωστικών αντικειμένων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ποινή φυλάκισης σε όσους προκαλούν διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας

Οι περιορισμένες μεταβολές όσον αφορά τις ώρες διδασκαλίας σε ορισμένα γνωστικά αντικείμενα στο νέο Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο σε σχέση με τις αντίστοιχες διδακτικές ώρες στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο με ΕΑΕΠ (π.χ. μείωση των ωρών διδασκαλίας κατά μία (1) ώρα της 1ης ξένης γλώσσας σε όλες τις τάξεις) αντισταθμίζονται από την εισαγωγή της διδασκαλίας των νέων γνωστικών αντικειμένων (π.χ. εισαγωγή της διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας από την Α΄ και Β΄ τάξη, της Θεατρικής Αγωγής στις Α΄- Δ΄ τάξεις, των ΤΠΕ σε όλες τις τάξεις) ή την αύξηση των ωρών διδασκαλίας σε άλλα γνωστικά αντικείμενα (π.χ. αύξηση των ωρών διδασκαλίας κατά μία (1) ώρα των μαθηματικών στις τάξεις Α-Β΄, της Φυσικής Αγωγής στις τάξεις Α΄- Δ΄ κ.λ.π.) για όλα τα σχολεία της χώρας (από 4/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία) –εκπαιδευτικά αγαθά  που έως σήμερα ήταν διαθέσιμα μόνον στο 1/3 των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, η μεταρρυθμιστική παρέμβαση στο σύνολό της αποτιμάται θετικά.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δεν θα ξαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα Πανεπιστήμια όλο το εαρινό εξάμηνο

Κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των Ειδικών, η εκπαιδευτική διαδικασία των προπτυχιακών και ...