Home / Featured / Το Σεπτέμβριο αναμένεται η πρόσληψη του κύριου όγκου των αναπληρωτών

Το Σεπτέμβριο αναμένεται η πρόσληψη του κύριου όγκου των αναπληρωτών

Δημοσιεύτηκε: 9:03 πμ Ιούνιος 25th, 2016  


kathigitis

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Πλησιάζει η έναρξη των αιτήσεων των αναπληρωτών για τη Γενική Εκπαίδευση, όπως έχει αποκαλύψει το xenesglosses.eu και πολλοί είναι αυτοί που αγωνιούν για το τι θα γίνει το νέο σχολικό έτος. Το 2015-2016 ήταν μια καλή χρονιά καθώς οι προσλήψεις αναπληρωτών ξεπέρασαν τις 20.000.

Πιο αναλυτικά:

Στην Α/θμια: 13.866

Στη Β/θμια: 6.210

ΕΒΠ/ΕΕΠ: 2.605

Το σύνολο των προσλήψεων ήταν λοιπόν 22.681. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι προσλήψεις Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα Γυμνάσια που ανεβάζουν τον αριθμό των προσληφθέντων για το 2015-2016 στις 23.500.

Παρά το μεγάλο αριθμό προσλήψεων υπήρχαν κενά της τάξης των 3.000. Πολλοί αναρωτιούνται: όταν μιλά ο υπουργός Παιδείας για 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών αναφέρεται μόνο σε εκπαιδευτικούς ή συμπεριλαμβάνει και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό;

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στις 20.000 συμπεριλαμβάνονται όχι μονο το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό αλλά και οι προσλήψεις που θα γίνουν στην Ενισχυτική Διδασκαλία. Με λίγα λόγια ο υπουργός Παιδείας αναφέρεται στο σύνολο των προσλήψεων. Στην ουσία οι προσλήψεις θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2014-2015.

Άλλη μια παράμετρος που οδηγεί στη μείωση των προσλήψεων είναι και ο χρόνος της πραγματοποίησής τους. Πέρσι λόγω των προσφυγών και του γεγονότος ότι οι εγκύκλιοι βγήκαν σε ΦΕΚ και έγιναν εκ νέου αιτήσεις οι πρώτες φάσεις έγιναν τέλη Σεπτεμβρίου ( πιο αργά προσλήψεις σημαίνει περισσότεροι αναπληρωτές) ενώ φέτος η στόχευση του Υπουργείου είναι για προσλήψεις τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Αύξηση του χρόνου απασχόλησης συνεπάγεται μείωση πιστώσεων καθώς οι πιστώσεις υπολογίζονται σε μήνες απασχόλησης με εξαίρεση αυτές του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του xenesglosses.eu υπάρχει σκέψη ο κύριος όγκος των προσλήψεων αναπληρωτών να γίνει τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου κάτι που διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του Υπουργού, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των πιστώσεων του ΠΔΕ:

  • Προφανώς και φέτος θα πάρουμε αριθμό αναπληρωτών, που είναι αναγκαίος για να λειτουργήσει το σχολείο, της τάξης των είκοσι χιλιάδων. Ξαναλέω, της τάξης των είκοσι χιλιάδων. Αυτά είναι τα κενά που μπορούμε σήμερα να υπολογίσουμε. Όλοι τους από την πρώτη ημέρα, τον Σεπτέμβριο, στα σχολεία. Δεν θα χαθεί ούτε μία ώρα. Θα υπάρχουν παντού καθηγητές και βιβλία στα σχολεία. Αυτό που γίνεται επί τριάντα χρόνια περίπου στην εκπαίδευση, να χάνονται ώρες και μήνες πολλές φορές σε ορισμένα σχολεία, φέτος δεν θα υπάρξει. Δίνουμε τη μάχη το σχολείο να λειτουργήσει από την πρώτη μέρα, χωρίς προβλήματα, με όλους τους καθηγητές, με όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό και με τα βιβλία του.
  • Μικρός αριθμός πιστώσεων, επειδή έχουμε να κάνουμε με πολύ προσωπικό, δεκάδες χιλιάδες προσωπικού. Θα το κρατήσουμε για ζητήματα που έχουν να κάνουν με κυήσεις κ.λπ. του εκπαιδευτικού προσωπικού. Μικρός αριθμός πιστώσεων.

Ο Νίκος Φίλης από το Βήμα της Βουλής υπεραμύνθηκε των αλλαγών που γίνονται υπογραμμίζοντας από τη μια την αναγκαιότητα των αναπληρωτών και από την άλλη αυτήν της αναδιάταξης στο εκπαιδευτικό προσωπικό:

Χωρίς αναπληρωτές δεν μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο, χωρίς χιλιάδες αναπληρωτές. Είναι προφανές ότι όσους αναπληρωτές κι αν πάρουμε -όχι είκοσι επτά χιλιάδες που λέτε εσείς, τριάντα χιλιάδες να πάρουμε- αν δεν γίνουν σοβαρές αναδιατάξεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό, θα μοιάζει η εκπαίδευση ως ένα πιθάρι χωρίς πάτο.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...