Home / Featured / Τι προβλέπεται για τους εκπαιδευτές ενηλίκων

Τι προβλέπεται για τους εκπαιδευτές ενηλίκων

Δημοσιεύτηκε: 6:49 μμ Ιούνιος 11th, 2016  


edu_managment

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

To πλαίσιο που ισχύει για τις συμβάσεις εργασίας και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ, ΣΕΚ παρουσιάζει ο υπουργός Παιδείας. Συγκεκριμένα  στην παράγραφο 14 του άρθρου 27 του Ν. 4186/2013, ορίζεται το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ, δομών της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 Με τα εδάφια α,β, και γ της παραγράφου 15 του άρθρου 27 του Ν. 4186/2013 ορίζεται ως εκπαιδευτής ενηλίκων:

     α) Ο επαγγελματίας ο οποίος διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματός του και την απαιτούμενη πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια για τη γενική εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης, όπως προσδιορίζεται σχετικά στο εκάστοτε ισχύον πιστοποιημένο Επαγγελματικό Περίγραμμα Εκπαιδευτή.

    β) Η επάρκεια και η διαρκής ανανέωση και επικαιροποίηση των προσόντων των εκπαιδευτών όπως και η χρήση των κατάλληλων εκπαιδευτικών μεθόδων και εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εκπαίδευσης ενηλίκων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας της παρεχόμενης κατάρτισης.

γ) Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι ιδιώτες, καθώς και οι με οποιανδήποτε σχέση εργασίας ασχολούμενοι στο Δημόσιο τομέα, που έχουν τα νόμιμα τυπικά προσόντα. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι η εγγραφή του υποψηφίου εκπαιδευτή στο Υπο-μητρώο Εκπαιδευτών Α.Ε.Κ. το οποίο τηρείται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.  καθορίζεται  κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την τήρηση του Υπο-μητρώου Εκπαιδευτών Α.Ε.Κ.

     Με την αριθμ.Κ1/160984/19-10-2015 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς ορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτών ενηλίκων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και στις Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΣΕΚ) του ν. 4186/2013 (Α’ 193).

     Η διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού έχει ανατεθεί στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. Κ1/10217/21-01-2015 Υπουργική απόφαση με θέμα «Ανάθεση εκτέλεσης υποέργων διαχείρισης των Δημοσίων Ινστιτούτων  Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.), στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης».

     Τέλος, στο άρθρο 41 του ν. 4386/2016 (ΦΕΚ Α΄83), «Διάθεση εκπαιδευτικών στα Δημόσια ΙΕΚ» προβλέπεται: «10. Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης η οποία εκδίδεται ύστερα από σχετική αίτηση των δημοσίων ΙΕΚ που υπάγονται στην αρμοδιότητα της ΓΓΔΒΜΝΓ ………… είναι δυνατή η ολική ή μερική διάθεση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημόσια ΙΕΚ κατά προτεραιότητα σε όσα εδρεύουν στην περιοχή αρμοδιότητας της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη κάλυψη του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου τους. Η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των δημοσίων ΙΕΚ γίνεται κατά προτεραιότητα από τους εκπαιδευτικούς που διατίθενται, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο  και, εφόσον αυτοί δεν επαρκούν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για τη πρόσληψη εκπαιδευτών ΙΕΚ».


 

Ένα σχόλιο

  1. Νικος Δήμου

    στο άρθρο 41 του ν. 4386/2016 (ΦΕΚ Α΄83), «Διάθεση εκπαιδευτικών στα Δημόσια ΙΕΚ» προβλέπεται:
    όλα όσα αναιρουν τις προηγούμενες διατάξεις …. σαν δεν ντρέπεστε ??? διαθέτουν όλοι αυτοί τα α), β), γ) …. ??? τότε γιατί προηγούνται των άλλων επειδή είναι μόνιμοι ???? ωραία λύση ….

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...