Home / Featured / Στον καιάδα οι αναπληρωτές με 3-4-5 χρόνια προϋπηρεσίας; Tι είπε ο υπουργός

Στον καιάδα οι αναπληρωτές με 3-4-5 χρόνια προϋπηρεσίας; Tι είπε ο υπουργός

Δημοσιεύτηκε: 1:50 μμ Ιούνιος 24th, 2016  


kathigitis

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

«Αν δε γίνουν σοβαρές αναδιατάξεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό θα μοιάζει η εκπαίδευση ως ένα πιθάρι χωρίς πάτο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής σημειώνοντας ότι από φέτος θα μπει τέλος στη βιομηχανία των αποσπάσεων.

Ο κ. Φίλης απαντώντας σε ερώτηση για τα κενά στα σχολεία ανέφερε ότι ορισμένοι από τους αναπληρωτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τους οποίους θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα κατά τους διορισμούς αλλά όχι για όλους.

«Αναπληρωτής που είναι 3-4 χρόνια 5 γιατί πρέπει να εδραιώσει ένα ιδιαίτερο δικαίωμα έναντι άλλων σε σχέση με την επαναπρόσληψή του και σε σχέση με την ιστορία του μόνιμου διορισμού» αναρωτήθηκε ο υπουργός ενώ έκανε λόγο ότι τέτοιες αντιλήψεις δημιουργούν πλασματικά δικαιώματα και είναι δυνατόν να προκαλέσουν καταστάσεις κοινωνικού αυτοματισμού.

Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι θα προσληφθούν περίπου 20.000 αναπληρωτές ενώ τόνισε για ακόμα μια φορά ότι οι αναπληρωτές δεν είναι μόνιμοι, διευκρινίζοντας ότι η έννοια της απόλυσης συνάπτεται με ένα μόνιμο εργασιακό καθεστώς άρα δεν απολύονται οι αναπληρωτές.

Ακολουθούν τα όσα είπε ο υπουργός:

Ορισμένοι απ’ αυτούς -όχι όλοι- καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μάλιστα επί πολλά χρόνια. Για αυτούς τους αναπληρωτές είναι προφανές ότι χρειάζεται και μια ιδιαίτερη πρόβλεψη όταν έρθει η ώρα των μόνιμων διορισμών. Όμως, όχι για όλους. Κάποιος ο οποίος είναι αναπληρωτής για τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια, γιατί πρέπει να εδραιώσει ένα ιδιαίτερο δικαίωμα έναντι άλλων σε σχέση με την επαναπρόσληψή του και σε σχέση και με την ιστορία του μόνιμου διορισμού;

Δεν θέλω να δημαγωγώ. Δεν μου αρέσει να μπαίνω σε κοινωνικούς εμφυλίους, σε κοινωνικό αυτοματισμό. Όμως, τέτοιες αντιλήψεις που δημιουργούν πλασματικά, κατά τη γνώμη μας, δικαιώματα, είναι δυνατόν να προκαλέσουν καταστάσεις κοινωνικού αυτοματισμού. Θέλει προσοχή.

Είναι προφανές ότι δεν απολύουμε κανέναν εκπαιδευτικό, διότι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, οι αναπληρωτές δεν είναι μόνιμοι. Η έννοια της απόλυσης συναρτάται με ένα μόνιμο εργασιακό καθεστώς. Γιατί ξαφνικά την υιοθετείτε ως κόμμα αυτήν την έννοια; Δεν τη λέγατε ποτέ μέχρι τώρα. Τώρα την υιοθετήσατε. Είναι κι αυτό -επαναλαμβάνω αυτό που είπα στην αρχή- η φορά της αντιπολιτευτικής ρητορικής.

            Προφανώς και φέτος θα πάρουμε αριθμό αναπληρωτών, που είναι αναγκαίος για να λειτουργήσει το σχολείο, της τάξης των είκοσι χιλιάδων. Ξαναλέω, της τάξης των είκοσι χιλιάδων. Αυτά είναι τα κενά που μπορούμε σήμερα να υπολογίσουμε. Όλοι τους από την πρώτη ημέρα, τον Σεπτέμβριο, στα σχολεία. Δεν θα χαθεί ούτε μία ώρα. Θα υπάρχουν παντού καθηγητές και βιβλία στα σχολεία. Αυτό που γίνεται επί τριάντα χρόνια περίπου στην εκπαίδευση, να χάνονται ώρες και μήνες πολλές φορές σε ορισμένα σχολεία, φέτος δεν θα υπάρξει. Δίνουμε τη μάχη το σχολείο να λειτουργήσει από την πρώτη μέρα, χωρίς προβλήματα, με όλους τους καθηγητές, με όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό και με τα βιβλία του.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...