Home / HEADER-NEWS / Πολύπλευρα προβλήματα για εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Πολύπλευρα προβλήματα για εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Δημοσιεύτηκε: 8:57 πμ Ιούνιος 14th, 2016  


SDE
ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Πολύπλευρα προβλήματα για εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές

Συζητήθηκε χτες σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Τα πολύπλευρα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης αφού επισήμανε ότι στα ΣΔΕ φοιτούν άνθρωποι από φτωχά λαϊκά στρώματα, περιέγραψε μια απαράδεκτη κατάσταση, όπου τα περισσότερα ΣΔΕ υπολειτουργούν λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, καθυστέρησης στην υπογραφή συμβάσεων και πληρωμή ωρομισθίων, στην καταβολή των εξόδων μετακίνησης των εκπαιδευόμενων, ελλείψεων σε αναλώσιμα. Παρέθεσε, μάλιστα, στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Παιδείας, που δείχνουν τεράστια μείωση της χρηματοδότησης των ΣΔΕ από 26 εκατ. ευρώ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007 – 2013), σε 3,6 εκατ. για την επόμενη (2014 – 2020), ενώ ειδικά για το 2016 είναι ασαφές το ποσό που τελικά προβλέπεται. Ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι «τα ΣΔΕ θα ανοίξουν και δεν θα επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος, τουλάχιστον στην έκταση που γνωρίζουμε», χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Για το ζήτημα της παράτασης μαθημάτων σε μια σειρά από ΣΔΕ, που σήμαινε πως οι εκπαιδευόμενοι δε θα έπαιρναν απολυτήριο στον προβλεπόμενο χρόνο, ο υπουργός Παιδείας παρέπεμψε σε πρόσφατη απόφαση, με την οποία το διδακτικό έτος ολοκληρώνεται τον Ιούνη του 2016 με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις που λειτουργούν σε καταστήματα κράτησης.

Σε ό,τι αφορά την υπογραφή Σύμβασης Εργασίας των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ, το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες δρομολογούν τις απαραίτητες αλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα στη βάση των νέων απαιτήσεων ασφάλισης, ΙΚΑ κ.λπ. Ωστόσο, καμία δέσμευση δεν υπήρξε για μόνιμο προσωπικό με σταθερή σχέση εργασίας ώστε να λειτουργούν πλήρως και χωρίς ελλείψεις τα ΣΔΕ αλλά και να σταματήσει άμεσα η απλήρωτη εργασία, που ντύνεται με το μανδύα του «εθελοντισμού». Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε την κάλυψη των κενών με εθελοντές κοινωνική προσφορά χωρίς εξαναγκασμό, σημειώνοντας πως αυτή σταματά μόλις φτάσουν οι ωρομίσθιοι. «Εδώ μιλάμε όμως για μία κρατική δομή», για πάγιες ανάγκες, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως με το να καλύπτονται πάγιες ανάγκες εκπαιδευτικού προσωπικού από εθελοντές, «ανοίγει ο δρόμος για την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία στα σχολεία με πρόσχημα αυτήν την κοινωνική προσφορά».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...