Home / Featured / Οι δύο βασικοί άξονες του σχεδίου κάλυψης των κενών στα σχολεία

Οι δύο βασικοί άξονες του σχεδίου κάλυψης των κενών στα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 9:23 μμ Ιούνιος 15th, 2016  


Μεγάλος αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών στις περιοχές όπου δεν θα γίνουν μεταθέσεις–αποσπάσεις, και μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τις περιοχές όπου παρατηρείται επάρκεια ή πλεόνασμα ειδικοτήτων ή προσωπικού.

Αυτοί είναι οι δύο βασικοί άξονες του σχεδίου κάλυψης των κενών στα σχολεία που ετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Παιδείας για την ερχόμενη χρονιά.

Φέτος, οι συνταξιοδοτήσεις είναι οι λιγότερες των τελευταίων ετών, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, για να παραπέμψουν στις αντιστοίχως λιγότερες μεταθέσεις και αποσπάσεις που θα γίνουν, μιλώντας, μάλιστα, για ρεκόρ μείωσης αυτών των υπηρεσιακών μεταβολών.

Κύρια συνέπεια, όπως συμπληρώνουν, η τοποθέτηση σημαντικού αριθμού αναπληρωτών σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές είναι οι περιοχές με πάγια κενά, όπως Κρήτη, Ν. Αιγαίο, Β. Αιγαίο και αρκετές δυσπρόσιτες.

Αντιθέτως, σε περιοχές όπου παρατηρείται επάρκεια ή πλεόνασμα τόσο σε προσωπικό όσο και σε ειδικότητες θα ισχύσει η γνωστή λύση των μετακινήσεων εντός νομού.

Οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα έναντι άλλων είναι η Αττική, ο νομός Θεσσαλονίκης, οι νομοί της Θεσσαλίας κ.ά.

Ενίσχυση ειδικοτήτων

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο διαβεβαιώνει πως δεν θα γίνει καμία αύξηση ωραρίου, ενώ ο αριθμός των αναπληρωτών που θα προσληφθούν θα είναι κοντά στον περσινό, θέλοντας έτσι να καθησυχάσει τους φόβους για δραστικές περικοπές, χωρίς όμως να αποκλείει τις μειώσεις οι οποίες φαντάζουν αναπόφευκτες μπροστά σε όλο το πλέγμα των αλλαγών (μείωση ωρολόγιου προγράμματος, άνοιγμα αναθέσεων κ.ά.).

Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας έχει διαβεβαιώσει ότι θα προσληφθούν και φέτος χιλιάδες αναπληρωτές.

Το σίγουρο είναι πως όλες οι ενέργειες θα είναι στοχευμένες και σε συνδυασμό με τον κανόνα λιγότερες μεταθέσεις και αποσπάσεις – μέγιστη δυνατή αξιοποίηση ειδικοτήτων και προσωπικού.

Χθες, πάντως, η επίσκεψη του Νίκου Φίλη σε σχολείο της Κορίνθου ήταν έμπλεα συμβολισμού, καθώς πρόκειται για το τετραθέσιο Δημοτικό Ξυλοκέριζας το οποίο, ως σχολείο που δεν ανήκε στα Ολοήμερα, είχε μέχρι πέρυσι την πολυτέλεια μιας ειδικότητας, αυτής του γυμναστή.

Από τον Σεπτέμβριο, με την καθιέρωση του ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού, θα διαθέτει αρκετές ακόμα. Όπως τόνισε ο ίδιος κατά την επίσκεψή του, «το άδικο, ανορθολογικό και αντιπαιδαγωγικό καθεστώς πολυτυπίας των σχολείων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και οι έντονες διακρίσεις του παρελθόντος δεν είναι πλέον αποδεκτά.

Από το νέο σχολικό έτος 2016-17 θα προσφέρονται τα γνωστικά και διδακτικά αντικείμενα Πληροφορικής, Θεατρικής Αγωγής, Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής, Εικαστικών και β’ ξένης γλώσσας στους μαθητές/-τριες όλων των τύπων σχολείων από 4θέσια και πάνω (περίπου 3.555 σχολικές μονάδες) και η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος θα είναι για όλες τις τάξεις στις 13.15 και του Ολοήμερου Προγράμματος στις 16.00. Ταυτόχρονα, όπου υπάρχει ανάγκη θα λειτουργεί τμήμα Πρόωρης Υποδοχής μαθητών (7.00-8.00)».

https://www.efsyn.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...