Home / Featured / Οι βαθμολογίες Πανελλαδικών στο results.it.minedu.gov.gr. Πότε οι βάσεις των Πανελλαδικών 2016. Συνέντευξη

Οι βαθμολογίες Πανελλαδικών στο results.it.minedu.gov.gr. Πότε οι βάσεις των Πανελλαδικών 2016. Συνέντευξη

Δημοσιεύτηκε: 1:19 μμ Ιούνιος 16th, 2016  


panelladike4

ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ολόκληρη η σημερινή συνέντευξη τύπου για τις πανελλαδικές

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΗ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΣΣΙΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΛΟΜΟΙΡΑΣ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ξεκινήσουμε γιατί έχουμε μια πίεση χρόνου λόγω της Βουλής. Έχω ψηφοφορίες σήμερα και πρέπει να φύγω. Ζητώ συγνώμη που δεν θα είμαι σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αλλά προέκυψαν νέα στοιχεία.

Ο πρώτος μεγάλος στόχος του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για το 2016 επιτεύχθηκε. Οι εξετάσεις είχαν απόλυτη επιτυχία και ήταν από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις των τελευταίων ετών. Στη στοχοποίηση και στις πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχεται το Υπουργείο Παιδείας, απαντάμε με έργο. Θα επιτευχθεί και ο δεύτερος στόχος που είναι το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο, ένα στοίχημα 30ετίας.

Εργαζόμαστε ήδη για να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία στην ώρα τους την πρώτη ώρα της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία. Θα ήθελα να πω δυο κουβέντες για τις εξετάσεις. Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν αύριο στις 2.00 μετά το μεσημέρι από την ιστοσελίδα του Υπουργείου. Λίγο νωρίτερα θα αρχίσει στα σχολεία η διαδικασία της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων.

Οι εξετάσεις φέτος, όπως ξέρετε, ήταν διπλές. Ήταν το παλαιό και το νέο σύστημα. Με αυτή την έννοια ήταν πιο δύσκολο να διενεργηθούν. Διενεργήθηκαν με άψογο τρόπο και ήθελα να συγχαρώ εδώ όλους τους συντελεστές που είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, η κυρία Μαρούγκα είναι η επικεφαλής, ο κ. Πατής ο Γενικός Γραμματέας, η Επιτροπή Εξετάσεων ο κ. Δάσιος από την αρχή των εξετάσεων έχει μια ειδική ευθύνη. Όπως επίσης και τα άλλα μέλη της Επιτροπής των εξετάσεων.

Θα ήθελα να τους συγχαρώ όλους, διότι με κούραση, με ξενύχτια δώσανε αυτή τη μάχη, προκειμένου οι εξετάσεις, επαναλαμβάνω σε ένα δύσκολο πλαίσιο φέτος, να γίνουν με επιτυχία.

Η γενική αίσθηση είναι και συμφωνώ και εγώ με αυτό, ότι η Εξεταστική Επιτροπή λειτούργησε με σεβασμό προς τα παιδιά, προς τον κόπο των παιδιών. Τα θέματα τα οποία μπήκαν ήταν θέματα που ανταποκρίνονταν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στην αίθουσα. Δεν ήταν θέματα φροντιστηρίων και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Επίσης ήταν θέματα διαβαθμισμένα ως προς τη δυσκολία τους. Δεν ήταν θέματα εξόντωσης, ούτε θέματα απλώς ενός διαβατηρίου για να περάσουν με ευκολία τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Ήταν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, όπως πρέπει να είναι, έτσι ώστε να γίνεται μια σωστότερη επιλογή των παιδιών.

Και θέλω και από αυτή τη θέση να επαναλάβω ότι η Εξεταστική Επιτροπή λειτούργησε με πολύ ουσιαστικό τρόπο και να τη συγχαρώ.

Επίσης ήταν θέματα με σαφήνεια διατυπωμένα και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η διαδικασία της αναβαθμολόγησης ήταν πολύ περιορισμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Ούτε υπήρξε ανάγκη να σταλούν διευκρινίσεις, όπως γινόταν άλλες χρονιές. Με αυτή την έννοια είχαμε κανονικές πανελλαδικές εξετάσεις.

Έχουμε πει ως Υπουργείο ότι συζητούμε, δεν βιαζόμαστε, προκειμένου να προχωρήσουμε στην αλλαγή του συστήματος επιλογής των παιδιών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει διατυπωθεί μια άποψη από την Επιτροπή Διαλόγου υπό τον κ. Λιάκο. Συζητούμε. Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα επιλογής των παιδιών για τα πανεπιστήμια, προϋποθέτει αλλαγή του Λυκείου, αλλά και των πανεπιστημίων σε κάποιες πλευρές.

Γι’ αυτό δεν προτάσσουμε το ζήτημα της επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά έπεται των αλλαγών που θα γίνουν και στο λύκειο, αλλά και σε κάποιο βαθμό στα πανεπιστήμια.

Συνεπώς να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συζήτηση δεν γίνεται βιαστικά, γίνεται με όρους σεβασμού στην αγωνία και τον κόπο των παιδιών και των οικογενειών τους, γιατί ξέρουμε ότι και χρήματα πολλά ξοδεύονται μέσα από τα φροντιστήρια, αλλά και μεγάλη αγωνία δημιουργείται μέσα από ένα σύστημα το οποίο είναι μεν αξιόπιστο, αλλά από την άλλη όμως είναι ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις των παιδιών για υψηλότερου επιπέδου μόρφωση.

Και πάλι θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Να ευχαριστήσω και τους παρισταμένους εδώ, τον κ. Δάσιο, τον κ. Πατή, την κυρία Μαρούγκα και στο πρόσωπό τους εκατοντάδες, ή ίσως και χιλιάδες διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βοήθησαν ώστε τα αποτελέσματα φέτος να βγούνε πιο γρήγορα από άλλες χρονιές, παρ’ ότι, επαναλαμβάνω, στην ουσία ήταν διπλές εξετάσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Οι γενικές εκτιμήσεις είναι αυτές που ανέφερε ο κ. Υπουργός. Θέλω επίσης να προσθέσω το αδιάβλητο των εξετάσεων που εξασφαλίστηκε απολύτως με τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε, τα οποία λειτούργησαν άψογα, όπως και το προσωπικό που τα χειρίστηκε.

Θέλω να πω ότι καταφέραμε να έχουμε αποτελέσματα σε πολύ πιο σύντομο χρόνο γιατί οι βαθμολογητές και όλοι οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν, ουσιαστικά απνευστί έτρεξαν για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες.

Και θέλω να σας δώσω κάποια στοιχεία για να καταλάβετε το πόσο σύνθετες ήταν αυτές οι εξετάσεις που είχαν ταυτόχρονα και το παλιό και το καινούργιο και το ημερήσιο και το εσπερινό.

Στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων των Γενικών Λυκείων συμμετείχαν συνολικά 18 μέλη και 92 εισηγητές σε 23 εισηγητικές ομάδες και έδωσαν 42 αρχεία θεμάτων. Μπορείτε να καταλάβετε δηλαδή τον όγκο. Μέσα σε 8 μέρες παρήχθησαν 42 αρχεία θεμάτων. Συνολικά δηλαδή 168 θέματα εξετάσεων.

Στα Επαγγελματικά Λύκεια είχαμε τα 9 τακτικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, 44 εισηγητικές ομάδες, 132 εισηγητές και παρήχθησαν με παλιό και νέο 44 αποστολές αρχείων, 176 θέματα.

Σε επαναληπτικές εξετάσεις συμμετέχουν 18 τακτικά μέλη των ΓΕΛ με 92 εισηγητές πάλι και 29 αρχεία θεμάτων. 116 θέματα και στις επαναληπτικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ, δηλαδή των Επαγγελματικών Λυκείων, πάλι απασχολήθηκαν 9 άτομα σαν Κεντρική Επιτροπή, 25 εισηγητικές ομάδες, 75 εισηγητές, 25 μαθήματα δηλαδή αυτόνομα, 100 θέματα και στις πανελλαδικές εξετάσεις ειδικών θεμάτων 18 εισηγητές.

Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι είχαμε 472 άτομα ως εισηγητές συνολικά σε όλη την διαδικασία. 124 μαθήματα και περίπου 650 εξειδικευμένα θέματα. Καταλαβαίνετε τώρα το πόσο σημαντική ήταν η δουλειά που έκαναν οι Επιτροπές που έβαλαν τα θέματα, όπου έπρεπε στα 650 αυτά θέματα να μην είναι κανένα από αυτά που τον τελευταίο χρόνο παρουσίασαν τα φροντιστήρια, γιατί είχε υπάρξει μέριμνα ώστε να έχουμε όλα τα θέματα που παρουσίαζαν τα φροντιστήρια και δεν έπρεπε να είναι αυτά. Και να μην είναι και θέματα κοινά που έπεσαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Θέλω να καταλάβετε το πόσο δύσκολο ήταν να βγούνε 650 θέματα που να μην τα έχουν πιάσει τα φροντιστήρια και να μην έχουν παρουσιαστεί στα τελευταία τρία χρόνια.

Συνολικά συμμετείχαν 35.000 άτομα εκπαιδευτικοί σε όλες τις διαδικασίες και στα βαθμολογικά κέντρα και ως επιτηρητές στα διάφορα κέντρα. Και είχαμε 185 διοικητικούς υπαλλήλους που ασχολήθηκαν επί της ουσίας μπορώ να σας πω, τους τελευταίους 5 μήνες, αλλά να μη μιλήσουμε για τους τελευταίους 2 μήνες όπου ήταν σχεδόν σε 24ωρη βάση, αφού έπρεπε να είναι και όλη τη νύχτα και τα πρωινά και ξέρετε τι σημαίνει υποστήριξη διοικητική μέσα στη νύχτα.

Σας τα λέω αυτά για να καταλάβετε ότι ο όγκος της δουλειάς που έγινε, των παρεμβάσεων που έγιναν, ο συντονισμός 35.000 ανθρώπων, 200 εδώ μέσα και όλων αυτών των εισηγητών περίπου 450 άτομα που έπρεπε να γίνει από το Υπουργείο έτσι ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που είδατε, αυτό που ειπώθηκε πριν από λίγο ότι οι φετινές εξετάσεις ήταν αυτές που απασχόλησαν λιγότερο από κάθε άλλη χρονιά τον Τύπο. Δηλαδή δεν συνέβη κάτι το οποίο ήταν άξιο λόγου να αναφερθεί ως ιδιαίτερο πρόβλημα.

Για μας αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ότι καταφέραμε επίσης να έχουμε τα αποτελέσματα σε αρκετά μικρότερο χρονικό διάστημα. Και εγώ δεν θα πω για πράγματα που αφορούν στα στατιστικά των βαθμολογιών, θα μιλήσει η κυρία Μαρούγκα γι’ αυτά.

Να ξέρετε ότι σήμερα θα σας τα δώσουμε, αν δεν έχετε πάρει ήδη όλα τα στατιστικά, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα σχόλιο, εάν θέλετε.

Θέλω όμως εδώ να ευχαριστήσω ειδικά την Αστυνομία, το στρατό, το προσωπικό της εκπαίδευσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, τις Περιφερειακές δηλαδή Διευθύνσεις, τη ΔΕΗ, η οποία ήταν σε άμεση σχέση με εμάς, έτσι ώστε ό,τι και αν συνέβαινε να το αντιμετωπίσουμε. Και βέβαια να σας πω για να καταλάβετε πάλι το πόσο σύνθετο είναι το ζήτημα, ότι έγινε ένας μικρός σεισμός στη Μαγνησία. Ξέραμε αμέσως τι έγινε. Δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά εφαρμόστηκαν επ’ ακριβώς οι οδηγίες που υπήρχαν.

Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία και στη συνέχεια προχώρησαν οι άνθρωποι να κάνουν αυτό που έπρεπε, δηλαδή να συνεχιστεί η διαδικασία, αφού δεν υπήρχε πρόβλημα.

Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΡΤ, η οποία με το δορυφορικό σύστημα κάλυψε σε όλη την Ελλάδα τα θέματα τα οποία έπρεπε να στείλουμε, τη διαδικασία δηλαδή και το αδιάβλητο επί της ουσίας μέσω αυτών των τεχνολογικών μέσων, το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Και τώρα θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και αυτό πρέπει να το κάνουμε, πρέπει να λέμε και τα πράγματα, όχι μόνο να λέμε τα αρνητικά, αλλά να λέμε και τα θετικά της δημόσιας διοίκησης και θα θέλαμε από εσάς λίγο να αναφερθείτε σε αυτό το τεράστιο έργο που έκαναν οι διοικητικοί μας υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο Υπουργείο.

Την κυρία Μαρούγκα, την κυρία Πάτρου, τον κ. Κατωπόδη, που είναι οι τρεις άνθρωποι οι οποίοι δούλεψαν μαζί με όλη την ομάδα, να μην πω όλα τα ονόματα, αλλά σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλη αυτή τη δουλειά που κάνατε.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Περιφερειακούς Διευθυντές γιατί συμμετείχαν σε όλη αυτή την διαδικασία και όλο το εκπαιδευτικό σώμα. Τι να πούμε; 35.000 άνθρωποι που μόχθησαν όλες αυτές τις μέρες και μοχθούν ακόμα για όλη αυτή την επιτυχή διαδικασία.

Ο κ. Δάσσιος να πει ως ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εξετάσεων ο οποίος είχε την ευθύνη της παρακολούθησης, με την έννοια ότι ξέρετε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων παρακολουθεί για να βλέπει εάν γίνονται και πώς γίνονται, κατά κάποιο τρόπο να αξιολογεί εν μέρει τις όλες διαδικασίες ποιοτικά.

Κύριε Δάσσιο παρακαλώ.

Γ. ΔΑΣΣΙΟΣ: Ευχαριστώ. Θα συμφωνήσω σε όλα αυτά που ακούστηκαν, δεν έχω τίποτα να προσθέσω. Απλά ήθελα να θίξω ακόμα δυο σημεία. Από εμπειρία σας το λέω γιατί είμαι από το 1992 στις εξετάσεις, τα δυο κυριότερα προβλήματα που έχουμε, πέρα από το ότι δουλεύουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι την περισσότερη ώρα όρθιοι με πάνω από 100 σφυγμούς, νύχτα και άυπνοι, αυτά τα θέματα που βγαίνουν είναι απίθανο πώς βγαίνουν τόσο καλά θέματα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν γίνεται. Είναι δύο τα προβλήματα. Πρώτον είναι η διαχείριση του χρόνου και δεύτερον, η συνεργασία των ατόμων.

Αν ένα από αυτά τα δυο πάει στραβά, τα θέματα δεν βγαίνουν καλά πάντα. Φέτος, ήταν εξαιρετικά και τα δυο. Υπήρχαν άτομα με εμπειρία τα οποία έλεγχαν το χρόνο που έπρεπε να βγούνε διπλά θέματα στην ίδια ώρα και η συνεργασία ήταν πάρα πολύ καλή. Όχι μόνο μεταξύ των μελών των Εισηγητικών Επιτροπών και της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά κυρίως και με τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Όλες οι υπηρεσίες τις οποίες διευθύνει η κυρία Μαρούγκα ήταν άψογες σε όλα τα σημεία.

Τώρα από εκεί και πέρα τι άλλο να σας πω; Τα αποτελέσματα τα λένε. Εάν θέλετε εσείς κάτι μπορείτε να με ρωτήσετε. Ευχαριστώ.

Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Εγώ να σας αναφέρω ότι δώσαμε στατιστικά στοιχεία επί των βαθμολογιών των Γενικών Λυκείων μόνο. Να πάω λίγο στο πιο εξειδικευμένο εγώ. Αύριο ανακοινώνουμε τα Γενικά Λύκεια χωρίς τις βαθμολογίες των επαναληπτικών εξετάσεων, των πανελλαδικών επαναληπτικών εξετάσεων που αφορούν τα Γενικά Λύκεια τα οποία θα αποδοθούν μαζί με τα Επαγγελματικά Λύκεια στις 22 του μηνός, ημέρα Τετάρτη. Αυτό γιατί έχουμε πρόβλημα και μετακίνησης με τον ΕΛΤΑ. Θα μπορούσαμε και ίσως μια μέρα νωρίτερα, αλλά πρέπει να μετακινηθούν τα αποκόμματα ούτως ώστε να γίνει ο τελικός έλεγχος.

Άρα λοιπόν δίνουμε μόνο για τα Γενικά Λύκεια, δηλαδή γύρω στους 80.000 υποψηφίους ανακοινώνουμε αύριο. Την Τετάρτη τα Επαγγελματικά Λύκεια γύρω στους 16.000 – 17.000 υποψηφίους. Έπεται των ειδικών μαθημάτων και των επαναληπτικών των ΕΠΑΛ.

Να θυμίσω ότι σήμερα 16 του μηνός ξεκινάνε οι εξετάσεις οι πανελλαδικές των ειδικών θεμάτων με το μάθημα των ιταλικών. Σάββατο έχουμε τη μεγάλη εξέταση των αγγλικών. Άρα είμαστε ακόμα μέσα στην διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Είμαστε ακόμα alarm εμείς οι Διοικητικές Υπηρεσίες. Αλλά επειδή ο μεγαλύτερος όγκος των εξεταζομένων αφορούν το Γενικό Λύκειο, αποδίδουμε τα στατιστικά αυτής της κατηγορίας.

Φυσικά με την ίδια τακτική την Τετάρτη θα έχουμε στατιστικά για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Να σας πω ότι τα στατιστικά δίνονται ανά ομάδα προσανατολισμού. Υπάρχουν γενικά στατιστικά που αφορούν την ολότητα του πληθυσμού του εξεταζομένου. Υπάρχει ανά ομάδα προσανατολισμού, υπάρχουν εξειδικευμένα ανά μάθημα γενικής παιδείας. Αυτά τα λέω γιατί κάποιος ερευνητής μπορεί να καταλάβει κομμάτια που αφορούν κοινές σχολές, όπως τα παιδαγωγικά πώς μπορούν να κινηθούν αν δούνε αυτούς τους πίνακες.

Και φέτος θα έλεγα ότι η δουλειά των ερευνητών ίσως είναι ευκολότερη, γιατί έχουμε λιγότερα μαθήματα. Οι σταθμίσεις είναι μεγαλύτερες. Άρα τα συμπεράσματα ίσως ευκολότερα.

Οι βαθμολογίες κινήθηκαν όπως ήταν αναμενόμενες βάσει των διαβαθμισμένων θεμάτων, όπως ανέφερε και προηγουμένως ο Υπουργός μας. Αν θέλετε κάτι να ρωτήσετε, τα έχουμε ήδη δώσει στη δημοσιότητα.

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Εγώ θα ήθελα να προσθέσω κάτι. Ότι το νέο σύστημα με τα 4 θέματα και με το μάθημα βαρύτητας, ουσιαστικά μας δίνει μια πρώτη εκτίμηση και θα την πούμε με κάποια επιφύλαξη, ότι όποιοι έχουν πάρει υψηλό βαθμό σε αρχαία, μαθηματικά και βιολογία, θα πάρουν και την πρώτη τους επιλογή. Άρα το νέο σύστημα θέλω να το πούμε, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο, βοηθάει τα παιδιά που έχουν επιτυχία στα βασικά μαθήματα να παίρνουν και την πρώτη τους επιλογή και αυτό είναι πολύ καλό σε σχέση με το παρελθόν που μπαίνανε πολλά μαθήματα μαζί και η πρώτη επιλογή μπορεί να μπλεκόταν και με άλλα μαθήματα δευτερεύοντα μαθήματα. Όποιος γράψει καλά αρχαία, μαθηματικά και βιολογία, θα κερδίσει και την πρώτη του επιλογή και αυτό είναι ένα θετικό του νέου συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Φαίνεται ότι δεν δυσκολεύτηκαν πολύ στην έκθεση. Δεν έχουμε δηλαδή κάτω από τη βάση. Έχουμε μια σημαντική μείωση του ποσοστού κάτω από τη βάση. Από 65% στο 30% πέρσι. Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι έχουμε 30% βελτίωση σε αυτό.

Στα αρχαία έχουμε την ίδια απόδοση. Στα λατινικά πάλι έχουμε μια μείωση κάτω από τη βάση. Όπως επίσης και στη φυσική. Ιστορία, βιολογία, μαθηματικά και χημεία, φαίνεται ότι κινούμαστε στο ίδιο ποσοστό και λίγο πιο ανεβασμένο κάτω από τη βάση. Αυτό φαίνεται. Αλλά αυτά θα τα δείτε εσείς ακόμα καλύτερα με την επεξεργασία που θα κάνετε οι ίδιοι και οι ίδιες των αποτελεσμάτων.

Δεν θέλουμε εμείς να διακινδυνεύσουμε ερμηνείες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά και εμείς δεν είμαστε ερευνητές και τώρα δεν τα έχουμε μπροστά μας για να μπορέσουμε να σας κάνουμε ερωτήσεις πάνω στ’ αποτελέσματα. Λίγο να μας πείτε με τις κατευθύνσεις τι γίνεται.

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Δε θέλουμε εμείς να πούμε κάτι το οποίο είναι καλό να το βγάλετε εσείς απ’ τα στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τα έχουμε τα στοιχεία.

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Σας τα έχουμε στείλει από το πρωί.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μου επιτρέπετε κάτι; Δε μπορούμε να κάνουμε σήμερα εκτιμήσεις. Σήμερα έχουμε τα στοιχεία, θα τα επεξεργαστούμε όλοι και οι εκτιμήσεις καλό είναι να μη γίνονται με βιαστικό τρόπο.

Δεύτερον, επειδή αναφερθήκαμε στο θέμα «κάτω από τη βάση, πάνω από τη βάση», προφανώς και δε θέλουμε να δίνουμε μια εικόνα μέσω δύσκολων και αδιαβάθμητων θεμάτων, μια εικόνα καταστροφική για την εκπαίδευση, ότι όλοι ή πολλοί γράφουν κάτω από τη βάση. Θέλουμε να είναι διαβαθμισμένα τα θέματα, ούτως ώστε να υπάρχει μια λογική επιλογή των υποψηφίων και όχι, επαναλαμβάνω, εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ως προς το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Αλλά και στις περιπτώσεις που έχουμε χαμηλές βαθμολογίες δε σημαίνει ότι τα παιδιά τα οποία μπαίνουν στα Πανεπιστήμια δεν είναι καλοί μαθητές και δε θ’ αποδειχθούν εξαιρετικοί φοιτητές. Η έννοια της βαθμολογίας είναι πολύ σχετική. Το λέω γιατί δημιουργούνται εντυπώσεις μερικές φορές.

Ήθελα να σας πω ότι θέλω να ευχηθώ προσωπικά στα παιδιά μετά από τους κόπους και τα έξοδα που κατέβαλλαν αυτοί οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι στη σημερινή πραγματικότητα τη χώρα μας, οι έφηβοι, να πω ότι περνούν ένα νέο κατώφλι για τη ζωή τους, δυστυχώς είναι μια γενιά, ίσως η πιο μορφωμένη στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους αλλά και άτυχη, με την έννοια ότι έχει πέσει στην καρδιά μιας κρίσης, που δεν της διασφαλίζει μια επαγγελματική προοπτική.

Και βεβαίως η μόρφωση έχει την αυταξία της, αλλά και το δικαίωμα στην εργασία συνδυάζεται σε σημαντικό βαθμό με την προσπάθεια για μόρφωση των παιδιών. Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας είναι η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου μόρφωσης στη δημόσια εκπαίδευση, με εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό.

Πιστεύουμε ότι οι υπόλοιπες δράσεις της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατατείνουν στο να υπάρξει μια αναπτυξιακή πορεία στη χώρα μας, με επίκεντρο την εργασία. Γιατί ανάπτυξη χωρίς εργασία, δηλαδή άνεργη ανάπτυξη, είναι μια ανάπτυξη ανάπηρη, είναι μια ανάπτυξη που τα οφέλη της δε θα μπορέσουν να γευθεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Γι’ αυτό δίνουμε τη μάχη για τη δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο την εργασία. Θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά που φαίνεται ότι έχουν γράψει καλά αλλά να πω ότι και τα άλλα παιδιά έχουν κι αυτά το δικαίωμα να προχωρήσουν. Δεν είναι μια ζαριά η ζωή. Αντιθέτως πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες να βελτιώνεται η επίδοση των ανθρώπων, των νέων παιδιών και κυρίως να ενισχύεται η ελπίδα ότι μπορούν και στο πλαίσιο της δικής τους γενιάς, να γευθούν, επαναλαμβάνω, τα καλά της δίκαιης ανάπτυξης, της ανάπτυξη με δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμό στα δικαιώματα και το περιβάλλον. Ευχαριστώ πολύ και συγχωρέστε με αν αναγκαστώ να φύγω..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά αν γίνεται να μας δώσετε μια γενική εικόνα. Απ’ ό,τι κατάλαβα από αυτά που είπατε στην αρχή κ. Παντή, η γενική εικόνα είναι ότι τα παιδιά έγραψα καλύτερα σε σχέση με πέρυσι; Να μας δώσετε μια τέτοια εικόνα, αν έχουν βελτιωθεί οι επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι.

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Η γενική εικόνα είναι αυτή που έχετε όλοι σας. Φέτος τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και επομένως είχαμε καλύτερες κατανομές, να το πω έτσι. Αυτή είναι η γενική εικόνα. Έχουμε καλύτερη κατανομή. Δεν έχουμε ούτε κάτω στη βάση μεγάλες συγκεντρώσεις, ούτε πάνω στα υψηλά. Έχουμε μια κατανομή καλύτερη. Αυτή είναι η γενική εικόνα. Αυτό ουσιαστικά ανταποκρίνεται και στο τι είναι ο μαθητικός χώρος. Έχουμε δηλαδή μέσω της κατανομής που είναι καλύτερη, την καλύτερη απεικόνιση της πραγματικότητας του μαθητικού χώρου.

Δηλαδή όλοι γνωρίζουμε ως εκπαιδευτικοί ότι δεν είναι ούτε όλοι κακοί μαθητές ούτε όλοι πολύ καλοί μαθητές. Υπάρχει μια διαβάθμιση. Αυτό αποτυπώθηκε καλύτερα φέτος γιατί τα θέματα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης τα θέματα ήταν μέσα από το βιβλίο, άρα μέσα από τη τάξη διδασκαλίας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονιστεί.

Άρα, καλύτερη κατανομή γιατί ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και μέσα από το βιβλίο και την τάξη, για να ενισχύσουμε αυτό που πρέπει, που είναι το δημόσιο σχολείο και όχι τα φροντιστήρια κτλ. Αυτό αποτυπώνεται, θα το δείτε και όταν θα ερμηνεύσετε τ’ αποτελέσματα σε όλα τα Μέσα τα ηλεκτρονικά και του Τύπου, θα μπορέσετε να καταλάβετε αυτό που σας λέω. Ουσιαστικά αυτό είναι το αποτέλεσμα και αυτή είναι και η επιτυχία φέτος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων.

Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Να προσθέσω ότι καλό είναι στα παιδιά, στους υποψηφίους, να μη βάζουμε ταμπέλα «κάτω απ’ τη βάση» και «πάνω απ’ τη βάση» γιατί βάση δεν υπάρχει για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια. Υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις τις οποίες διεκδικούν οι υποψήφιοι βάσει του συνόλου των μορίων τους. Άρα λοιπόν εδώ δεν υπάρχει μια φραγή του 10, κάτω από το 10 και πάνω από το 10. Διεκδικούνται οι θέσεις.

Άρα ο υψηλότερος κάθε φορά καταλαμβάνει τις θέσεις τις οποίες έχει επιλέξει. Ένα είναι αυτό. Από την άλλη, να ξέρετε ότι τα στατιστικά είναι η πρώτη φορά που αποδίδονται πριν την ανακοίνωση των βαθμών, άρα σας δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνετε μια δουλειά πάνω σε αυτό για ν’ αποδώσετε κάποια πληροφορία στους γονείς οι οποίοι έχουν αγωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε ποιο είναι το κακό; Ότι εμείς αυτά δεν τα έχουμε επεξεργαστεί έτσι ώστε αν έχουμε απορίες να μπορέσουμε να σας τις εκφράσουμε..

Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Είμαστε μαζί σας από την Τρίτη που θα έχουμε και την έκδοση των ΕΠΑΛ, μπορείτε ν’ απευθυνθείτε στο Γραφείο Τύπου και να σας δοθούν οι όποιες διευκρινίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, απλά καταλαβαίνετε όμως ότι γίνεται μια συνέντευξη Τύπου, εμείς δεν έχουμε επεξεργαστεί τα στοιχεία, θέλουμε να καταλάβουμε λίγο πώς κινήθηκαν οι βαθμολογίες και δε ρωτάμε τις βάσεις, αν είναι πάνω ή κάτω από το 10 για να πούμε ότι τόσοι απέτυχαν, απλά να καταλάβουμε λίγο τα παιδιά αν έγραψαν καλύτερα από πέρυσι ή χειρότερα.

Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Το «καλύτερα» ή το «χειρότερα» και πάλι δεν είναι σωστό και συγκρίσιμο γιατί μιλάμε για ένα σύστημα με άλλες διαβαθμίσεις, με άλλες βαρύτητες και χωρίς την εμπλοκή των προφορικών. Θα ήταν λάθος και παρακινδυνευμένο αυτή τη στιγμή να βγούμε να πούμε κάτι.

Γ. ΔΑΣΣΙΟΣ: Ήθελα να πω κι εγώ δυο λόγια πάνω σ’ αυτό το θέμα το οποίο κάθε χρόνο δημιουργείται. Σχετικά με τη δυσκολία ή όχι των θεμάτων, τη διαβάθμιση και ούτω καθ’ εξής, είναι προφανές ότι τα εύκολα θέματα αφήνουν όλο τον κόσμο ευχαριστημένο και αφήνουν τους καλούς μαθητές έξω, μεγάλο ποσοστό των καλών μαθητών έξω το Σεπτέμβριο. Αυτό το βλέπετε από εμπειρία.

Οπότε όταν γίνονται οι εξετάσεις, γίνεται φασαρία όταν είναι λίγο πιο απαιτητικά τα θέματα αλλά το Σεπτέμβριο οι καλοί μαθητές είναι μέσα, έχουν μπει. Και να σας πω και κάτι άλλο: Επειδή είμαι 43 χρόνια στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, όσο πιο χαμηλές είναι οι βάσεις, που σημαίνει ότι τα παιδιά διακρίθηκαν με δυσκολότερα θέματα, τόσο καλύτερους φοιτητές παίρνουν. Αυτό είναι γενικά αποδεκτό.

Το μόνο πρόβλημα μ’ αυτό το θέμα είναι το εξής: Ότι όταν τα παιδιά αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα δύσκολο, ένα διαγώνισμα δύσκολο και δε μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν, τα επηρεάζει ψυχολογικά και τα υπόλοιπα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Θα πρέπει γι’ αυτό το λόγο ακριβώς να ξέρουν ότι μπορεί να λέγονται εξετάσεις, αλλά στην ουσία είναι διαγωνισμός. Τα παιδιά διαγωνίζονται, όπως είπε η κα Μαρούγκα για τις θέσεις και όχι για τους βαθμούς.

Αν γίνει ένας αγώνας δρόμου και οι συνθήκες δεν είναι καλές, οι επιδόσεις θα είναι πολύ χαμηλές αλλά πάλι θα υπάρχει πρώτος, δεύτερος, τρίτος. Διαγωνισμός γίνεται, όχι εξέταση. Η εξέταση σημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένα standardsκι άμα τα πιάσεις μπαίνει. Δεν τα πιάσεις, δε μπαίνεις. Αυτό σημαίνει εξέταση. Εδώ πέρα γίνεται διαγωνισμός. Κι αυτό πρέπει να το ξέρουν τα παιδιά. Συνεπώς δεν είναι οι μόνοι που δεν έγραψαν, αυτό το ψυχολογικό πρόβλημα το έχουν όλοι. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας είπατε κ. Γενικέ ότι στη Νεοελληνική Γλώσσα τα γραπτά κάτω από τη βάση φέτος είναι στο 30% ενώ πέρυσι ήταν 65%, ότι ήταν η απόδοση στα Αρχαία λιγότερη η αποτυχία στα Ελληνικά. Στα Μαθηματικά μπορείτε να μας πείτε; Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού και στη Γενική Παιδεία, και στα μεν και στα δε.

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Έχουμε μια μικρή αύξηση στα Μαθηματικά που είναι κάτω από τη βάση αλλά αυτό και πάλι μην το βλέπετε έτσι.. Εγώ αυτό που ήθελα να σας πω και σας το είπα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με πέρυσι αύξηση;

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Ναι, μικρή. Ουσιαστικά μένουν στα ίδια και λίγο πιο κάτω…

Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Με συγχωρείτε, δεν είναι έτσι. Η αντίστοιχη θετική κατεύθυνση η περσινή σε σχέση με την ομάδα προσανατολισμού δεν είναι η ίδια, δεν είναι ποιοτική ίδιοι οι υποψήφιοι. Αυτό είναι απλοϊκή σκέψη, απλοϊκή σύγκριση. Γιατί η Τεχνολογική ΙΙ η περσινή με την Οικονομίας δεν είναι συγκρίσιμες οι δυο αυτές κατευθύνσεις.

Άρα αν θέλετε απλώς να σας παραθέσω ότι η θετική η φετινή έχει Μαθηματικά 46,7% κάτω από το βάση και η Οικονομικών η φετινή έχει 77% κάτω από τη βάση, με τη δέσμευση ότι δεν είναι ίδιες και συγκρίσιμες οι ομάδες αυτές.

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Κάντε κι εσείς μια δουλειά, δουλέψτε το λίγο..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ήρθαμε να κάνουμε ανάλυση στατιστική..

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Δουλέψτε το λίγο και βγάλτε ό,τι θέλετε. Κι εμείς δεν κάναμε αυτή τη δουλειά για σας.. Σας λέμε, πάρτε τα στοιχεία, είναι αυτά, κάντε τις εκτιμήσεις σας. Δε θέλουμε εμείς να κάνουμε εκτίμηση αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Και τι να κάνουμε εμείς τώρα; να ξαναναβάλουμε τη συνέντευξη Τύπου για να τα διαβάσετε και να κάνετε την επεξεργασία;

Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Με συγχωρείτε, η συνέντευξη δεν ήταν επί των στατιστικών, ήταν για το πέρας των εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Ελάτε να τα πάρετε.

Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Θέλετε πριν φύγετε να τ’ ανατυπώσουμε;

Γ. ΔΑΣΣΙΟΣ: Είναι η πρώτη φορά που δίνουμε τα στατιστικά πριν βγουν τ’ αποτελέσματα. ήρθαν και γι’ αυτό το λόγο με πήραν ειδικά δημοσιογράφοι και είπαν «σας ευχαριστούμε πολύ γιατί αυτό που το ζητούσαμε πάντοτε το κάνατε εσείς». Το κάναμε. Και πάλι πρόβλημα έχουμε; Είμαστε στην ηλεκτρονική εποχή πλέον, δεν τα εκτυπώνουμε πλέον, όλα μεταξύ μας γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Τέλος πάντων, αν μπορούμε να τα δώσουμε μ’ έναν τρόπο να τα τυπώσουμε να σας τα δώσουμε. Θέλετε κάτι άλλο να ρωτήσετε; Ακούστε, αυτό που θέλω λίγο να κατανοηθεί, να γίνει κατανοητό, είναι ότι φέτος έγινε ένας άθλος. Δεν ξέρω πόσο το έχετε καταλάβει. Έγινε κάτι το οποίο σπάσαμε όλα τα ρεκόρ και σε χρόνο και σε όγκο και σε συμμετοχή και σε συνθετότητα του όλου εγχειρήματος.

Και καταφέραμε το ακατόρθωτο: Και να βγάλουμε νωρίς τ’ αποτελέσματα και να σας δώσουμε στατιστικά από πριν. Έχουμε και κάποια άλλα που θα σας δώσουμε, υπάρχουν σ’ ένα φάκελο, είναι όλα όσα χρειάστηκε να κάνουμε για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τα πάντα. Θα σας τα φέρουμε και φωτοτυπημένα.

Να πω κάτι: Επειδή όλοι μιλάμε για το πόσα πολλά μαθήματα δόθηκαν φέτος και πόσο δύσκολο ήταν το έργο και ούτω καθ’ εξής, πάρα πολύ μεγάλα νούμερα εν πάση περιπτώσει, θα ήθελα να πω ότι προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εξετάσεις και ν’ αυξήσουμε δραστικά την εκπαίδευση.

Τελικά έχουμε γίνει περισσότερο εξεταστικά κέντρα παρά εκπαιδευτικά κέντρα. Αυτό πρέπει να το έχουμε σα στόχο.

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Επίσης αν θέλετε σαν είδηση, να σας πούμε και κάτι άλλο: Με το πέρας της όλης διαδικασίας, ειδική Επιτροπή του Υπουργείου και μέχρι το Σεπτέμβριο θα κάνει παρεμβάσεις και θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του όλου συστήματος μέχρις ότου πάμε στο επόμενο. Κάθε χρονιά πρέπει λίγο να βελτιώνομε το σύστημα. Και θα κάνουμε πράξη τη δέσμευση του Υπουργού, σας το λέμε ότι οι εξετάσεις θα βγουν εκτός του σχολικού έτους. Αυτό θα είναι από τη νέα χρονιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Ξεκινήσαμε χτες, 15/6, μέχρι 8/7 θα είναι η κατάθεση των δικαιολογητικών για όλες τις κατηγορίες, τα μηχανογραφικά. Οριστικοποίηση θ’ αρχίσει να γίνεται γιατί τώρα έχουμε μόνο τη λήψη κωδικού πρόσβασης, και προχείρου μηχανογραφικού, από 24-25 του μηνός θα ξεκινήσει και η δυνατότητα οριστικοποίησης γιατί περιμένουμε να εκδοθούν και τ’ αποτελέσματα των Επαγγελματικών Λυκείων για ν’ αρχίσουμε τη δυνατότητα του να οριστικοποιούν τα μηχανογραφικά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Με νεότερο δελτίο Τύπου, δε μπορώ να σας πω ακριβώς ημερομηνία, αν είναι 24 ή 25.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε εκτίμηση για τις βάσεις, πότε θα βγουν οι βάσεις;

Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Όχι, προηγείται να τελειώσουμε με τα ειδικά μαθήματα, 4-5 Ιουλίου για να προλάβουν τα παιδιά που περιμένουν τα Ειδικά Μαθήματα να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους όπως σας είπα στις 8 Ιουλίου και από κει και πέρα η έκδοση των βάσεων και οι λύσεις των επιτυχόντων εξαρτώνται όπως ξέρετε και από τα συναρμόδια Υπουργεία, άρα πρέπει να είναι και τα υπόλοιπα Υπουργεία συνεπή ως προς τις υποχρεώσεις τους σ’ εμάς.

Αν είναι συνεπή, πάμε πάλι για το τελευταίο πενθήμερο του Αυγούστου. Αν δεν είναι συνεπή θα πάμε με το άνοιγμα των σχολείων.

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Θα πιέσουμε λίγο του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, όλα αυτά τα Υπουργεία που έχουν εμπλοκή στις εξετάσεις.. Επίσης του χρόνου αν όλα πάνε καλά, το Σώμα των Λιμενικών θα μπει στη διαδικασία των εξετάσεων των πανελλαδικών. Μας το ζήτησαν ήδη από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να ενσωματωθούν.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...