Home / Featured / Νίκος Φίλης – «Ανοίγουμε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τελειώνει η ιστορία της κλήρωσης»

Νίκος Φίλης – «Ανοίγουμε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τελειώνει η ιστορία της κλήρωσης»

Δημοσιεύτηκε: 11:02 μμ Ιούνιος 22nd, 2016  


Καταργείται για πρώτη φορά η κλήρωση στην επιλογή των φοιτητών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε μεμονωμένες θεματικές ενότητες από απόσταση, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν σε ολόκληρο το Πρόγραμμα Σπουδών.

«Ανοίγουμε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τελειώνει η ιστορία της κλήρωσης, όπως την είχαμε μέχρι τώρα», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

«Προχωράμε σε διατάξεις, σε ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν τη δημοκρατική λειτουργία αυτού του πανεπιστημίου, ενός πανεπιστημίου με τεράστιο κοινωνικό ρόλο, γιατί πάνε άνθρωποι οι οποίοι είναι σε μία ηλικία ώριμη πια, πληρώνουν. Γι’ αυτό πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίσει όλα αυτά τα εχέγγυα, ότι αυτό το πανεπιστήμιο δεν θα λειτουργήσει ως επιχείρηση», δήλωσε με την σειρά της η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου.

Το Ε.Α.Π. είναι ένα από τα μεγαλύτερα Δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια και σήμερα βρίσκεται σε μία δυναμική φάση ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών του, του υλικού και του τρόπου παροχής της εκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο δρόμος προς την ανοιχτότητα και την ψηφιακότητα χαρακτηρίζουν τις στρατηγικές του επιλογές σε ακαδημαϊκό επίπεδο, μαζί με τη σταδιακή καθιέρωση του αρθρωτού συστήματος, που συμβάλλει σε σπουδές χωρίς περιορισμούς χώρου, χρόνου, ηλικίας, άλλων ασχολιών. Η Θεματική Ενότητα αποκαθίσταται ως βασική λειτουργική μονάδα εκπαίδευσης.

 Για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης Μεμονωμένων Θεματικών Ενοτήτων από απόσταση, χωρίς υποχρέωση εγγραφής σε ολόκληρο Πρόγραμμα Σπουδών. Η φοίτηση ξεκινά την 1 η Οκτωβρίου 2016, διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος και οδηγεί στην απόκτηση Πιστοποιητικού Παρακολούθησης Θεματικής Ενότητας (προπτυχιακής ή μεταπτυχιακής).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ε.Α.Π, οι προϋποθέσεις εισαγωγής, το υλικό, οι διαδικασίες, το ακαδημαϊκό προσωπικό, η υποστήριξη και οι υποχρεώσεις (εργασίες, δραστηριότητες, εξετάσεις) των φοιτητών και φοιτητριών είναι τα ίδια με όσους/όσες παρακολουθούν τη συγκεκριμένη Θεματική Ενότητα, στο πλαίσιο ενός Προγράμματος Σπουδών. Η μεγαλύτερη καινοτομία βρίσκεται στο ότι επιτέλους το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο εγκαινιάζει την κατάργηση της κλήρωσης στην επιλογή των φοιτητών του. Από τις παρακάτω 54 Θεματικές Ενότητες που προσφέρονται για το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017, κάθε υποψήφιος/υποψήφια μπορεί να επιλέξει μία ή δύο, ανεξάρτητα από το γνωστικό τους πεδίο και από το αν είναι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις εισαγωγής στα Προγράμματα Σπουδών.

Η οικονομική συμμετοχή στα έξοδα κάθε Θεματικής Ενότητας είναι 500€ για τις Προπτυχιακές και 650€ για τις Μεταπτυχιακές. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για φοίτηση θα είναι ανοιχτή μέχρι την 1 η Ιουλίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.eap.gr.

https://www.huffingtonpost.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...