Home / Featured / Μετατάξεις-εξπρές και αναγνώριση προϋπηρεσίας – Οι έξι μεγάλες αλλαγές

Μετατάξεις-εξπρές και αναγνώριση προϋπηρεσίας – Οι έξι μεγάλες αλλαγές

Δημοσιεύτηκε: 11:28 μμ Ιούνιος 22nd, 2016  


Μετακινήσεις-εξπρές στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση με τον νέο νόμο για την κινητικότητα που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Eθνους της Κυριακής», η νέα διαδικασία των μετατάξεων και αποσπάσεων θα αλλάξει την εικόνα του Δημοσίου αφού θα είναι τάχιστη.

Υπολογίζεται ότι θα ολοκληρώνεται σε 4 μήνες το αργότερο με την τοποθέτηση του υπαλλήλου και θα πραγματοποιείται με δύο υπογραφές (φορέας υποδοχής και φορέας προέλευσης) και μία διοικητική πράξη, δηλαδή μία Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο για πρώτη φορά θα αναγνωρίζονται έως και επτά χρόνια προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική κατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων ενισχύοντας τους εργαζόμενους που είχαν εμπειρία στην ελεύθερη αγορά. Την ανατροπή του σημερινού γραφειοκρατικού καθεστώτος στις μετατάξεις και τις αποσπάσεις αναμένεται να επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κινητικότητα.

Μέχρι σήμερα για μία απόσπαση ή μία μετάταξη απαιτούνταν δεκάδες υπογραφές από τις διοικητικές υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους υπουργούς προκειμένου να ολοκληρωθεί μία μετακίνηση. Σύμφωνα με διοικητικούς παράγοντες οι μετατάξεις απαιτούσαν για την ολοκλήρωσή τους μέχρι και δύο έτη με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις, όταν ολοκληρωνόταν η μετακίνηση, να μην υπάρχει η ανάγκη κάλυψης της συγκεκριμένης θέσης.

Οι καινοτομίες που θα επιφέρει ο νέος νόμος είναι:

1. Επιταχύνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης των μετακινήσεων και καθορίζεται χρονικό όριο έως και 4 μήνες για τις μετατάξεις και έως και 3 μήνες για τις αποσπάσεις.

Η διαδικασία των μετατάξεων θα πραγματοποιείται πλέον με δύο υπογραφές, από τον υπουργό που προΐσταται του φορέα υποδοχής και τον υπουργό που προΐσταται του φορέα προέλευσης (εάν πρόκειται για ΝΠΙΔ θα χρειάζεται η υπογραφή του διοικητή και σε ΟΤΑ η υπογραφή του δημάρχου) ενώ θα ολοκληρώνεται η μετακίνηση με την υπογραφή μίας διοικητικής πράξης που θα είναι Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων.

2. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις μετατάξεις ενώ οι αποσπάσεις θα περιοριστούν αισθητά. Το νέο σύστημα κινητικότητας θα αφορά το σύνολο των μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ΝΠΙΔ. Εξαιρούνται από τη διαδικασία οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας που θα διαμορφώσουν ξεχωριστά συστήματα κινητικότητας.

Παράλληλα εξαιρούνται από το νομοθετικό πλαίσιο της κινητικότητας οι δόκιμοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί λειτουργοί) και οι υπάλληλοι στα ΚΕΠ για τους οποίους ισχύει το καθεστώς των αμοιβαίων μετακινήσεων.

Ο νόμος που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου

Ο νόμος που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου

3. Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα Κινητικότητας στην οποία θα δημοσιεύονται οι προκηρύξεις για τις μετατάξεις από τους φορείς υποδοχής.

4. Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Κινητικότητας στο Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης με Επιτροπή την οποία θα απαρτίζουν υπηρεσιακά στελέχη, μέλη του ΑΣΕΠ και νομικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα ελέγχουν τις προκηρύξεις των θέσεων και τη μοριοδότηση των υποψηφίων.

5. Θέσεις που δεν θα καλύπτονται από την εθελοντική κινητικότητα θα πληρούνται μόνο με στοχευμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ που θα εντάσσονται στο πλαίσιο του προγραμματισμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

6. Περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες οι αποσπάσεις ή μετατάξεις που θα γίνονται με πρωτοβουλία των φορέων σε έκτακτες και πιεστικές καταστάσεις και αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες.

ΕΘΝΟΣ μέσω alfavita.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...