Home / Featured / Και επισήμως στο ΑΣΕΠ οι πίνακες αναπληρωτών. Ψηφίστηκε η ρύθμιση

Και επισήμως στο ΑΣΕΠ οι πίνακες αναπληρωτών. Ψηφίστηκε η ρύθμιση

Δημοσιεύτηκε: 5:40 μμ Ιούνιος 1st, 2016  


vouli

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για το πέρασμα του ελέγχου της νομιμότητας των πινάκων αναπληρωτών στο ΑΣΕΠ. Η εν λόγω ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφίστηκε σήμερα και σε αυτό περιλαμβάνεται ως άρθρο τρίτο η διάταξη που ορίζει ότι

1. α) Οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), οι οποίοι καταρτίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για το σχολικό έτος 2016-2017, υποβάλλονται για έλεγχο νομιμότητας στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Επιπλέον, για το σχολικό έτος 2016-2017 ο έλεγχος των ενστάσεων επί των ανωτέρω πινάκων υπόκειται στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ. β) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, είναι δυνατή η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου των ενστάσεων από το ΑΣΕΠ, κατ’ανάλογη εφαρμογή των οριζομένων στην παράγραφο 3 του άρθρου 8 του ν.4210/2013 (Α΄ 254) και σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων στους πίνακες αναπληρωτών της περ.α΄.

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει:

Το σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αγνοώντας τη συνταγματική επιταγή που επέβαλε τον έλεγχο από το ΑΣΕΠ,  οδήγησε σε  παθογένειες  και στρεβλώσεις, όπως, αποδεικνύεται από τις συνεχείς δικαστικές προσφυγές κατηγοριών αναπληρωτών εναντίον άλλων συναδέλφων τους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διά του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, προχώρησε σήμερα στη Βουλή στη ψήφιση μιας προσωρινής διάταξης για το σχολικό έτος 2016-2017, η οποία  είναι σύμφωνη με τις επιταγές του Συντάγματος και τη σχετική νομολογία του ΣτΕ. Η ρύθμιση αυτή,  μεταξύ άλλων, επισημαίνει την υποχρέωση υπαγωγής των προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομισθίων στον έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π.

Έτσι, φέτος, για πρώτη φορά, οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού,  οι οποίοι καταρτίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα υποβληθούν  για έλεγχο νομιμότητας στο ΑΣΕΠ όπως και ο έλεγχος των ενστάσεων επί των πινάκων αυτών. Το επόμενο σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί η πλήρης υπαγωγή του συστήματος διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στην αρμοδιότητα και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Το ψηφισθέν σχέδιο νόμου:

 

Ένα σχόλιο

  1. Η εν λόγω ρύθμιση εν είδει τροπολογίας διασφαλίζει, μέχρι την βέβαιη δικαστική ακύρωσή της διαδικασίας που ρυθμίζει, την κεκρυμμένη αντισυνταγματικότητα μέσω υποτιθέμενης διαδικασίας και ελέγχου ΑΣΕΠ κατά παράβαση της πρόσφατης νομολογίας του ΣτΕ, αφ’ ής στιγμής προϋποθέτει τη διατήρηση εν ισχύ των αντισυνταγματικών διατάξεων του άρθρου 9 του Ν. 3848/2010. Το ΣτΕ έθεσε προϋποθέσεις αξιοκρατικής διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ και όχι διατήρηση της επετηρίδας υπό κεκρυμμένο αντισυνταγματικό μανδύα ΑΣΕΠ.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...