Σάββατο, 04/12/2021, 22:34


Home / HEADER-NEWS / Γιατί δεν θα διδάσκεται Θεατρική Αγωγή στην Ε και Στ Δημοτικού

Γιατί δεν θα διδάσκεται Θεατρική Αγωγή στην Ε και Στ Δημοτικού

Δημοσιεύτηκε: 6:10 μμ Ιούνιος 30th, 2016  


theatro

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Με τη νέα μορφή Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού σχολείου  όλοι οι μαθητές θα διδάσκονται το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής μέχρι και την Τετάρτη Δημοτικού στην πρωινή ζώνη και ως μάθημα επιλογής στην απογευματινή ζώνη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. Φ12/657/70691/Δ1/26-4-2016 Υ.Α. με θέμα «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» το μάθημα  της Θεατρικής Αγωγής διδάσκεται για 1 ώρα στις Α’, Β, Γ’ και Δ’ τάξεις σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας με λειτουργικότητα από 4/θέσια και άνω.Ως εκ τούτου, η προκείμενη μη διδασκαλία του μαθήματος στην Ε’ και στην Στ’ Δημοτικού προκλήθηκε από την επέκτασή της Θεατρικής Αγωγής σε όλα τα σχολεία της χώρας κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την απαραίτητη ανακατανομή των διδακτικών ωρών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγκύκλιος/Αξιολόγηση: Λήγει στις 29 Νοεμβρίου η προθεσμία για την κατάθεση του Συλλογικού Προγραμματισμού

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή ενώ σημειώνει ότι το διδακτικό αντικείμενο της Θεατρικής Αγωγής στην Εκπαίδευση αποτελεί μέσο γνώσης, ψυχαγωγίας,  αισθητικής καλλιέργειας, πολιτισμού προωθεί την αυτογνωσία καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και αναπτύσσει την κριτική σκέψη. Ειδικότερα, το θέατρο ως μορφή Τέχνης εμπλέκει τους/τις μαθητές/-τριες νοητικά, συγκινησιακά, σωματικά, γλωσσικά, κοινωνικά, αποκτούν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους και να χειρίζονται αποτελεσματικά τα δικά τους. Oι Τέχνες μπορούν να αποτελέσουν ένα εργαλείο προσέγγισης της γνώσης διαθεματικά, διεπιστημονικά και το κυριότερο βιωματικά.

Ο Υπουργός κάνει γνωστό ότι η Θεατρική Αγωγή διδασκόταν μέχρι τώρα μόνο σε σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ, 30-5-2011/Φ.12/520/61575/Γ1) για μία ώρα εβδομαδιαίως και ως μάθημα επιλογής στην απογευματινή ζώνη, ενώ στα κλασικά Oλοήμερα Δημοτικά σχολεία τα οποία αποτελούσαν και την πλειοψηφία των σχολείων της χώρας, οι μαθητές δε διδάσκονταν Θεατρική Αγωγή σε καμία τάξη παρά μόνο στην απογευματινή ζώνη ως μάθημα επιλογής.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγκύκλιος: Αιτήσεις μετάταξης/απόσπασης εκπαιδευτικών

 

Στο τελος της απάντησής του ο Νίκος Φίλης καταλήγει ότι  η παιδαγωγική αξία της εν λόγω μαθήματος είναι αδιαμφισβήτητη ειδικά για τους/τις μαθητές/-τριες  του Δημοτικού Σχολείου. Το  ΥΠ.Π.Ε.Θ. αναγνωρίζοντας αυτόν τον σημαίνοντα ρόλο, με τη συμβολή του επιστημονικού του φορέα, του Ι.Ε.Π., έχει σαν στόχο να προωθήσει την ενίσχυση της Αισθητικής Αγωγής και της Καλλιτεχνικής Παιδείας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πρόσληψη 146 εκπαιδευτικών κλάδων/ειδικοτήτων Β/θμιας Γενικής Εκπαίδευσης

Από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι προσλαμβάνονται 146 εκπαιδευτικοί, κλάδων ...