Home / Featured / Φίλης: οι απόφοιτοι μαθηματικών σχολών οι πλέον κατάλληλοι για διδασκαλία μαθηματικών

Φίλης: οι απόφοιτοι μαθηματικών σχολών οι πλέον κατάλληλοι για διδασκαλία μαθηματικών

Δημοσιεύτηκε: 5:58 μμ Ιούνιος 8th, 2016  


kathigitria

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Οι αναθέσεις μαθημάτων του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου καθορίζονται με την με αρ. πρωτ. 182667/Δ2/12-11-2015 (ΦΕΚ Β΄2499/19-11-2015).   Σε πολλά τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ διδάσκονται Μαθηματικά  και μάλιστα σε μερικά από αυτά σε αρκετή έκταση. Ωστόσο τα περιεχόμενα, ο τρόπος διαχείρισης αυτών των περιεχομένων και εν τέλει ο στόχος διδασκαλίας τους είναι, πρωταρχικά,  προσανατολισμένος στη  στήριξη της διδασκαλίας των μαθημάτων ειδικότητας που κάθε Σχολή προσφέρει στους φοιτητές της. Κάτι που διαφέρει εντελώς με την εκπαίδευση που παρέχεται στους φοιτητές των μαθηματικών τμημάτων, οι απόφοιτοι των οποίων είναι και οι πλέον κατάλληλοι για να διδάξουν το μάθημα. 

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή ενώ προσθέτει ότι η μαθηματική εκπαίδευση αποτελεί για όλους τους μαθητές έναν κρίσιμο παράγοντα για τη ζωή τους και όχι μόνο για αυτούς που θα επιλέξουν ένα επάγγελμα που απαιτεί επιπλέον μαθηματική προετοιμασία. Οι σημερινοί μαθητές, προκειμένου να συμμετέχουν στην κοινωνία ενεργά ως πληροφορημένοι πολίτες, πρέπει να έχουν έναν υψηλό βαθμό κατανόησης των Μαθηματικών, που αποτελεί το κατεξοχήν σχολικό γνωστικό αντικείμενο, όπου ο μαθητής αναπτύσσει την κριτική και  δημιουργική σκέψη και αποκτά αφαιρετική ικανότητα. Η εξασφάλιση μιας υψηλού επιπέδου μαθηματικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές αποτελεί χρέος της Πολιτείας.

Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης σημειώνει ότι η επιλογή των περιεχομένων και η έκτασή τους αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο για τη  μαθηματική εκπαίδευση σε διεθνές επίπεδο. Έτσι, «παραδοσιακά» περιεχόμενα (π.χ. θεωρία αριθμών) αντικαταστάθηκαν με θεματικές  από  άλλους  (νεότερους) κλάδους των Μαθηματικών (π.χ. Στοχαστικά μαθηματικά). Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην  Ευκλείδεια Γεωμετρία, «ένα από τα κορυφαία κοσμήματα των ελληνικών μαθηματικών με παγκόσμια και διαχρονική αξία» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει μια ισχυρή παράδοση στη διδασκαλία της Ευκλείδειας Γεωμετρίας καθόσον είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου στις οποίες αυτή διδάσκεται  ως  μάθημα γενικής παιδείας στην Α΄ και Β΄  τάξη του Λυκείου, και μάλιστα στη λογική του Ευκλειδείου προτύπου  για την οργάνωση μιας επιστήμης.

Περαιτέρω, η διδασκαλία των Μαθηματικών είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία λόγω ακριβώς της ιδιαίτερης φύσης τους ως διδακτικού αντικειμένου. Ο διδάσκων, όχι μόνο θα πρέπει να έχει γνώση του βάθους και του πλάτους της έννοιας, την οποία πραγματεύεται κάθε φορά στην τάξη, αλλά κυρίως, πώς αυτή εξελίσσεται μέσα στο σχολικό μαθηματικό corpus. Χωρίς αυτή τη γνώση, ο καθηγητής θα επιδιώκει στόχους, όχι μόνον πέραν του Προγράμματος  Σπουδών,  αλλά  κυρίως αμφίβολης παιδαγωγικής αξίας (π.χ. εμφάνιση των μαθηματικών ως ένα σώμα τεχνικών και δύσκολων διαδικασιών, χωρίς δομή κλπ.) με αποτέλεσμα τη δημιουργία αδύναμων μαθησιακών μαθηματικών περιβαλλόντων μάθησης.

 


 

8 Σχόλια

  1. Ζαφειριάδου Κορνηλία

    Κι εγώ αναρωτιέμαι: Γιατί αυτό ισχύει μόνο για τα μαθηματικά και όχι για άλλα μαθήματα στο σχολικό περιβάλλον, όπως η ιστορία ή η κοινωνιολογία ή η πολιτική παιδεία;;;

    • γιατι στα μαθηματικα 1+1=2 χωρις ναι μεν αλλα, χωρις κατα μια αλλη αποψη, χωρις δικαιοσυνες και χωρις ενδιασμους.

      • Πανα Γιώτης

        Επειδή 2+2=4 πρέπει στα άλλα να διδάσκει ο οποιοσδήποτε;;; Τι επιχείρημα είναι αυτό πάλι;;;

        • άλλο το τι πρεπει άλλο το τι μπορεί. Θα μπορουσαμε εδω να ανοιξουμε μια κουβεντα για το ποια αντικειμενα διδασκονται και ποια αντικειμενα απαγκελονται μεσα στην ταξη αλλα δεν νομιζω οτι θα καταληξουμε καπου……

      • Το 1+1=2 δεν το λεμε γιατι ετσι το ορισαν
        Θελει αποδειξη. Αρα τιποτα δεν ειναι προφανες.
        Οπως και το 2《 3 θελει αποδειξη.
        Ολα τα αντικειμενα πρεπει να διδασκονται απο την βασικη ειδικοτητα και οχι διοτι το ιστορικο ανηκει στη φιλοσοφικη σχολη αρα μπορει να κανει και γλωσσα ή ο φιλολογος ιστορια ή ο φυσικος μαθηματικα γιατι το τμημα του ανηκει στην φυσικομαθηματικη (πρωην) σχολη. Ολα αυτα γινονται για να περιορισουν το προσωπικο και για να συμπληρωνουν τα ωραρια του καποιοι εντος σχολικης μοναδας και να μην μετακινουνται αριστερα και δεξια.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...