Home / HEADER-NEWS / Έκπληξη και αγανάκτηση για την επαναφορά της Γ’ Ανάθεσης

Έκπληξη και αγανάκτηση για την επαναφορά της Γ’ Ανάθεσης

Δημοσιεύτηκε: 4:57 μμ Ιούνιος 23rd, 2016  


kathigitis

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (Π.Ε.Α.Δ.)

Αρ. Μητρώου Σωματείου:30492 ειδ.6283

Αρ. Διαταγής Αναγνώρισης:457/14-10-21014

του Ειρηνοδικείου Αθηνών

email: pead2014@gmail.com.

Αρ. Πρωτ.:47

                                                                              Αθήνα, 23-6-2016

Επαναφορά «τρίτης» ανάθεσης σε εκπαιδευτικούς

Έκπληξη και αγανάκτηση  προκαλεί  στον κόσμο των  εκπαιδευτικών οι αιφνίδιες και αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις  του Υπουργού Παιδείας για την  επαναφορά της δυνατότητας  τρίτης ανάθεσης σε εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία μαθημάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για απαράδεκτες ρυθμίσεις χωρίς παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια  και χωρίς καμία γνωμοδότηση  από το επιστημονικό όργανο του  Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Οι ρυθμίσεις αυτές στερούνται κάθε επιστημονικού κριτηρίου  και δείχνουν ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει τα σοβαρά αυτά επιστημονικά ζητήματα  να εξαντλούνται  σε επίπεδο καφενείου χωρίς καμιά προσπάθεια να γίνεται για σοβαρό δημόσιο διάλογο και πολιτική ουσίας.

Η Π.Ε.Α.Δ με αφορμή τα παραπάνω  θέλει να επισημάνει τα εξής:

Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας  εκφράζει την εντονότατη αντίθεσή στην απόφαση για επαναφορά της τρίτης ανάθεσης αφού αυτή οδηγεί  στην υποβάθμιση όλων των γνωστικών αντικειμένων. Η απόφαση αυτή αντιμετωπίζει τα μαθήματα όχι ως ανεξάρτητους επιστημονικούς κλάδους με ιδιαίτερη διδακτική μεθοδολογία αλλά ως δευτερεύοντα διδακτικά αντικείμενα η διδασκαλία των οποίων περιορίζεται στην απλή αναπαραγωγή στείρων γνώσεων. Θεωρούμε αντιεπιστημονική  και αντιπαιδαγωγική την απόφαση αυτή η οποία θυσιάζει στη μηχανιστική λογική της κάλυψης κενών και της τυπικής διεκπεραίωσης του ωρολογίου προγράμματος τη διδακτική προσφορά των μαθημάτων από καταρτισμένους επιστήμονες που κατέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Οι αποφάσεις αυτές  του υπουργείου Παιδείας συμπυκνώνουν την απαξία που δείχνει η ελληνική πολιτεία στο Γνωστικό Αντικείμενο , στους επιστήμονες που η ίδια εκπαιδεύει, αλλά και το σύστημα που η ίδια έχει ορίσει για την πρόσληψη των καθηγητών στη δημόσια εκπαίδευση.

Τα θέματα των  αναθέσεων είναι άκρως επιστημονικά θέματα και μόνο με αυτόν τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ειδικά σε εποχές οικονομικής και ηθικής κρίσης ,όπως η σημερινή, επιβάλλεται η σωστή διαπαιδαγώγηση των εφήβων  για την ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου της χώρας μας. Η θωράκιση της νέας γενιάς με άριστο και εξειδικευμένο γνωσιολογικό υπόβαθρο που ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της ζωής και της αγοράς εργασίας αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον της πατρίδας μας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μοναδικός σκοπός των ρυθμίσεων αυτών αποτελεί η περικοπή θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Αυτές αποτελούν ανοίκεια και ανήθικη  πράξη απέναντι στους  αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, καθώς κάθε χρόνο καλύπτουν θέσεις που κανονικά θα έπρεπε να είναι μόνιμες, κάθε χρόνο  με αυταπάρνηση και υπό αντίξοες συνθήκες, αποδέχονται επί σειρά ετών την τοποθέτηση τους και επιτελούσαν το λειτούργημα τους σε όποιο σημείο της ελληνικής επικράτειας ανακύπτουν αντίστοιχες ανάγκες.

Ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα και φορείς, τις επιστημονικές ενώσεις , την ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ  με αξιοπρέπεια και με ευθύνη να υπερασπισθούν το δημόσιο σχολείο που συνεχώς πλήττεται και αποδομείται συντασσόμενοι στον αγώνα αυτό   με τους μαχόμενους αναπληρωτές καθηγητές  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μεθοδεύσεις  και η προκλητική συμπεριφορά του  Υπουργείου Παιδείας παραπέμπουν συνειρμικά στην έκφραση «αἰδώς Ἀργεῖοι»  (Ομ. Ιλ., Ε 787, 0 502.).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

Διαμάντης Θεόδωρος

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Γεωργιάδου Αικατερίνη


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...