Home / HEADER-NEWS / Δύσκολες θα είναι φέτος οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής. Στις 17/6 οι βαθμολογίες (results.it.minedu.gov.gr). Οι διαδικασίες

Δύσκολες θα είναι φέτος οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής. Στις 17/6 οι βαθμολογίες (results.it.minedu.gov.gr). Οι διαδικασίες

Δημοσιεύτηκε: 3:47 μμ Ιούνιος 11th, 2016  


xristoskatsikasΣυντάκτης:

Ολοκληρώνονται οι βαθμολογήσεις των γραπτών των 103.000 υποψηφίων που εξετάστηκαν πανελλαδικά φέτος για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πλειονότητά τους με το νέο σύστημα. Τέσσερα μαθήματα έδωσαν οι υποψήφιοι και των τριών ομάδων προσανατολισμού, συν ένα οι 21.889 υποψήφιοι που επέλεξαν να «ανοιχτούν» σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2016 ΕΔΩ

Η ανάρτηση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών 2016 θα γίνει την Παρασκευή 17 Ιουνίου και αυτό προκύπτει από έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας Παιδείας προς τα Βαθμολογικά Κέντρα: «Την Παρασκευή 17-6-2016 το πρωί ως το μεσημέρι, οι Διευθυντές Δ.Ε. θα παραδώσουν αμέσως στα Λύκειά τους τα ανάλογα δέματα, ώστε το μεσημέρι της Παρασκευής 17-6-2016 οι βαθμοί να αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ».
Οι βάσεις εισαγωγής του 2016 δεν είναι συγκρίσιμες με τις περσινές, αφού η αναδιάρθρωση των επιστημονικών πεδίων, τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και η απουσία της προσμέτρησης των προφορικών σχολικών βαθμών θα φέρουν ανακατατάξεις που ενισχύονται από τις φετινές επιδόσεις.

Η ανίχνευση του «πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις» στηρίζεται, ουσιαστικά, στην εξέταση τριών βασικών παραγόντων που λειτουργούν ως «πύργος ελέγχου» του σκαμπανεβάσματος των βάσεων και πριμοδοτούν τις «καταδύσεις» ή τις «αναρριχήσεις» τους.

Αναφερόμαστε, βεβαίως, στις συντεταγμένες της διαμόρφωσης των βάσεων, που είναι:

α. Ο «βαθμός δυσκολίας – ευκολίας» των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.

β. Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.

γ. Η σχέση ζήτησης – προσφοράς θέσεων, δηλαδή, ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

Οι δύο πρώτοι παράγοντες προδιαγράφουν, κυρίως, το «πατρόν» των γενικών βάσεων εισαγωγής στα πέντε Επιστημονικά Πεδία, ενώ ο άλλος παράγοντας (γ), κυρίως, «ξεναγεί» τους υποψηφίους στις «πίστες» των βάσεων κάθε Τμήματος Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ στα όρια των Επιστημονικών Πεδίων.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ «ΑΡΙΣΤΑ» (18-20) ΑΠΟ ΤΟ 2003 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015

      ΣΥΝΟΛΟ

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

6.623

6.292

5.669

5.719

7.891

8.915

10.688

10.571

6.178

6.800

4.651

7.428

4.010

Πηγή: Χρήστος Κάτσικας, Επεξεργασία στοιχείων ΥΠΑΙΘ, Μάρτιος 2016

Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Όσον αφορά τη ζήτηση των τμημάτων από τη μεριά των υποψηφίων δεν αναμένεται διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι. Η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής που κατοικοεδρεύουν  (λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που εκτός των άλλων έχει μειώσει και τις προσδοκίες για αντιστοίχηση κάποιων σχολών με επαγγελματική αποκατάσταση), θα συνεχιστεί και φέτος ενώ από την άλλη όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φανερώνουν ότι δεν έχει αναδειχθεί καμιά σχολή ή ομάδα σχολών στις οποίες να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων με διαφορετικούς όρους σε σχέση με πέρσι.

Μεγάλος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για τις λεγόμενες περιζήτητες σχολές. Ενδεικτικό του ανταγωνισμού, είναι το γεγονός ότι, στις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις 30 πιο δημοφιλείς σχολές οι πρώτες προτιμήσεις ανήλθαν σε 21.476, οι προσφερόμενες θέσεις δεν ξεπέρασαν τις 3.735, ενώ μόλις το 17,39% κατόρθωσε να κατοχυρώσει μια θέση σε αυτές.

Νομικές, Πολυτεχνικές, Ιατρικές και Στρατιωτικές Σχολές μαζί με συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα (το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας), τα τμήματα Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης και το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Αθήνας. θα τρυγήσουν και φέτος την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων και από αυτή την άποψη ο παράγοντας ζήτηση δεν μπορεί να γίνει ο τροχονόμος της κίνησης των βάσεων εισαγωγής όπως παλιότερα.

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Σχετικά με το φετινό αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 αυτός είναι αυξημένος κατά 1.640 θέσεις λόγω της αύξησης που σημειώνεται στους εισακτέους των ΤΕΙ, ενώ στα Πανεπιστήμια έχουμε μικρή μείωση 345 θέσεων.

Έτος

Σύνολο εισακτέων ΑΕΙ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΤΕΙ

2014-15

70.305

46.735

23.570

2015-2016

68.345

44.200

24.145

2016-2017

69.985

43.855

26.130

Στην πλειοψηφία των Τμημάτων ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε αμετάβλητος, αν και αυτό αφορά κυρίως τα Πανεπιστήμια και όχι τα ΤΕΙ. Συγκεκριμένα σε 232 Τμήματα ο αριθμός δεν άλλαξε συγκριτικά με το 2015-2016, ενώ αύξηση εισακτέων έχουμε σε 161 Τμήματα με τα 117 εξ αυτών να είναι Τμήματα των ΤΕΙ και μείωση σε 50 Τμήματα.

Η μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων στα Πανεπιστήμια παρατηρείται στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου καθώς οι εισακτέοι αυξάνονται κατά 30 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 42,86%. Ακολουθεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων με αύξηση 20 ποσοστιαίων μονάδων ενώ το Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται στον πίνακα των Τμημάτων με τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων καθώς το συναντάμε στην τρίτη θέση με ποσοστό αύξησης 20%.

Ο ΒΑΘΜΟΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ / ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ : Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ ;

Είναι φανερό ότι ο δημόσιος λόγος περί εύκολων ή δύσκολων θεμάτων έχει κάποια αξία μόνο σαν συγκριτικό στοιχείο καθώς για τη διαμόρφωση των βάσεων (άνοδος ή κάθοδος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) έχει σημασία όχι το «τι» έγραψαν γενικά οι υποψήφιοι, αλλά το «τι» έγραψαν σε σχέση με τους υποψήφιους της προηγούμενης χρονιάς.

Στο σημείο όμως αυτό δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία καθώς φέτος κάνει το «ντεμπούτο» του το νέο σύστημα πρόσβασης στο οποίο έχουμε διαφορετικά επιστημονικά πεδία, διαφορετική κατανομή των υποψηφίων, λιγότερα μαθήματα, διαφορετικό υπολογισμό των μορίων και μη συμμετοχή του προφορικού βαθμού στον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας.

Με βάση ένα δείγμα 14.000 βαθμολογιών από τα εξεταζόμενα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, Αρχαία, Φυσική και Ιστορία, (δείγμα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε καμιά περίπτωση αντιπροσωπευτικό ωστόσο φανερώνει κάποιες τάσεις) καταλήγουμε στα παρακάτω συμπεράσματα:

  1. Οι επιδόσεις στην πλειονότητα των εξετασθέντων μαθημάτων φαίνεται να είναι περίπου ή ίδιες ή λίγο καλύτερες σε σχέση με πέρυσι.
  2. Είναι εμφανές ότι φέτος, μικρότερο ποσοστό υποψηφίων (σε σχέση με πέρσι) θα βρίσκεται κάτω από τη βάση ενώ  αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση υποψηφίων με βαθμολογίες μεταξύ 11 και 15.
  3. Οι αριστούχοι (βαθμολογία 18-20)  θα είναι περισσότεροι φέτος από πέρυσι σε όλες τις Κατευθύνσεις
  4. Τα μαθήματα που δυσκόλεψαν φέτος τους υποψήφιους και θα έχουν σχετικά μεγάλα ποσοστά αποτυχίας φέτος αναμένεται να είναι τα Μαθηματικά, τα Αρχαία, η Ιστορία και η Βιολογία. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά υποψηφίων με βαθμούς κάτω από τη βάση σε σχέση με πέρσι θα είναι μικρότερα, ενώ στο μάθημα της Φυσικής τα στοιχεία δείχνουν ότι το άριστα (18-20) θα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας τουλάχιστον πενταετίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Παράλληλα έχουμε και άλλους διαταρακτικούς παράγοντες: Πρώτον η αναμόρφωση των σχολών που εντάσσονται στα επιστημονικά πεδία δεν αποκλείεται να «ρίξει» τη ζήτηση σε συγκεκριμένες σχολές, λόγω του πέμπτου μαθήματος ως προαπαιτούμενου.

Δεύτερον το γεγονός ότι τόσο στις Ιατρικές του 3ου όσο και στις Πολυτεχνικές του 2ου Πεδίου ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένος, γεγονός που σπρώχνει τις βάσεις ανοδικά

Δύσκολα μπορούμε να εξάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα για τις οικονομικές σχολές, αφού οι υποψήφιοι εξετάζονταν σε επτά μαθήματα πέρυσι και φέτος σε τέσσερα. Πολύ περισσότερο που φέτος δε, δεν απευθύνονται σε υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Στα πλαίσια αυτά σε γενικές γραμμές τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί φανερώνουν τα παρακάτω:

  1. Η αφαίρεση, κατά τον υπολογισμό της βαθμολογίας, των προφορικών βαθμών οι οποίοι έδιναν πριμ 600 μορίων στο σύνολο σχεδόν των υποψηφίων, πριμοδοτούν την πτώση των βάσεων (ωστόσο ο προφορικός βαθμός δεν έπαιζε ποτέ ιδιαίτερο ρόλο για τους καλούς μαθητές που έγραφαν καλά).
  2. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το γεγονός ότι στο νέο σύστημα πρόσβασης έχει αποδυναμωθεί η βαρύτητα των δύο Μαθημάτων Αυξημένης Βαρύτητας.
  3.  Το μεγαλύτερο ποσοστό φετινών βαθμολογιών πάνω από τη βάση σε σχέση με πέρσι είναι σαφώς παράγοντας ανόδου των βάσεων των χαμηλών και μεσαίων σχολών.
  4. Αν πάρουμε υπόψη το 1, το 2 και το 3 μπορούμε να μιλήσουμε για βάσεις τριών ταχυτήτων που σημαίνει: Πρώτον ότι οι περισσότερες χαμηλόβαθμες σχολές όλων των Πεδίων θα γίνουν πιο απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους. Δεύτερον ότι στα περισσότερα Πεδία οι μεσαίες σχολές θα έχουν μικρή αύξηση ή θα παραμείνουν στα περσινά Πεδία. Τρίτον ότι οι υψηλόβαθμες σχολές θα κινήσουν τις βάσεις εισαγωγής τους, στη μεγάλη τους πλειοψηφία στα περσινά επίπεδα και με μικρή άνοδο σε κάποιες περιπτώσεις
  5. Για τις σχολές επιστημών εκπαίδευσης, η πτώση είναι αναμενόμενη λόγω της μείωσης του αριθμού υποψηφίων και της απώλειας του bonus των προφορικών.

ΠΟΤΕ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΕΔΩ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...