Home / HEADER-NEWS / Διαμαρτυρία της ΠΕΦ για τον απηνή διωγμό των κλασικών γραμμάτων

Διαμαρτυρία της ΠΕΦ για τον απηνή διωγμό των κλασικών γραμμάτων

Δημοσιεύτηκε: 12:06 πμ Ιούνιος 7th, 2016  


filologoi_0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
Πολυτεχνείου 6,  10433  Αθήνα
τηλ.: 210-5243434,  fax: 210-5228231
e-mail: p-e-f@otenet.gr
https://www.p-e-f.gr  

Αθήνα, 6/6/2016

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΦ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΗΝΗ ΔΙΩΓΜΟ  ΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Με θλίψη και αγανάκτηση η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων διαπιστώνει πως η συγκέντρωση υπογραφών με πρωτοβουλία «πανεπιστημιακών κύκλων» (από τους οποίους  απουσιάζουν παντελώς οι, καθ΄ ύλην αρμόδιοι, κλασικοί φιλόλογοι)  για την αφαίρεση  του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, ουδόλως ήταν αθώα και διόλου δεν εκόπτετο, στην πραγματικότητα, για την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής.

ΜΙΑ ΩΡΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ!

Ήταν, δυστυχώς, σκόπιμη και  απολύτως εναρμονισμένη με τις επιδιώξεις του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο εσχάτως ανακάλυψε πως την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής εκπαίδευσης εγγυάται ο αμείλικτος διωγμός των ανθρωπιστικών γραμμάτων και μάλιστα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι ίδιοι «κύκλοι» καμιά ευαισθησία δεν επέδειξαν όταν, επί υπουργίας του κ. Αναστασίου Κουράκη, αφαιρέθηκε μία ώρα από το μάθημα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας στην Τρίτη Λυκείου ούτε, πρόσφατα, για την πρόταση της εξολοκλήρου αφαίρεσης της Ιστορίας, από τον κορμό των φιλολογικών μαθημάτων του Λυκείου, θέματα για τα οποία η ΠΕΦ διαμαρτύρεται εντονότατα.

Έτσι, μετά από την ανοίκεια και με άσεμνες  συνδηλώσεις αναφορά  του κ. Υπουργού στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών πληροφορηθήκαμε ότι η ήδη εξαγγελθείσα από τον Υπουργό  αφαίρεση μιας ώρας από τα Αρχαία Ελληνικά στην Α΄ Γυμνασίου δεν συνοδεύεται βεβαίως από την  αντίστοιχη αύξηση στα Νέα Ελληνικά.

Αντιθέτως, αποκαλύπτει ότι το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να αφαιρέσει ολότελα από την ελληνική εκπαίδευση τις ανθρωπιστικές της αξίες.  Προαναγγέλλει δε την κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και τη μετατροπή του μαθήματος στο Λύκειο σε προαιρετικό.

Λυπούμαστε που η επικείμενη επίθεση στη διαχρονική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, η οποία ισοδυναμεί με οικολογική καταστροφή του εκπαιδευτικού μας  συστήματος, γίνεται και με τη συναίνεση κάποιων, λιγοστών ευτυχώς, νεοελληνιστών, οι οποίοι πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις επιστημονικά απαράδεκτες απόψεις.

Κύριε Υπουργέ

Οι νέοι δεν διαπαιδαγωγούνται με αστεία συμβόλαια περί «ιπποτικής συμπεριφοράς». Η ουσιαστική διαπαιδαγώγηση  είναι βίωμα έμμεσο και καθημερινό, το οποίο αναλαμβάνουν οι πραγματικοί δάσκαλοι και τα κείμενα στα οποία η κλασική παράδοση απέσταξε τις αναλλοίωτες αξίες του ανθρωπισμού.

Η ΠΕΦ δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει, στο βαθμό που της αναλογεί, να αλλοιωθεί  με πρόχειρες και δήθεν προοδευτικές -στην πραγματικότητα όμως επικίνδυνες- αλλαγές η φυσιογνωμία του ελληνικού σχολείου με την αφαίρεση των σημαντικότερων και ποιοτικότερων χαρακτηριστικών του.  Θα συνεχίσει δε με αφοσίωση να εργάζεται για τη βελτίωση και αναβάθμιση της διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και γενικότερα όλων των φιλολογικών μαθημάτων στην εκπαίδευση και να επιτελεί το έργο που ο ρόλος του δασκάλου υπαγορεύει: να προστατεύει τα παιδιά από την αγραμματοσύνη, από οπουδήποτε και αν επιχειρείται.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΦ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...