Home / HEADER-NEWS / Δελτίο τύπου του ΣΑΝ μετά τη συνάντηση με αντιπρόεδρο ΙΕΠ και Διευθυντή Γραφείου Υπουργού Παιδείας

Δελτίο τύπου του ΣΑΝ μετά τη συνάντηση με αντιπρόεδρο ΙΕΠ και Διευθυντή Γραφείου Υπουργού Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 1:07 μμ Ιούνιος 26th, 2016  


13549112_10209806178931499_1474448821_o

Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Αρ. Μητρώου: 30155/2014

sylanny2014@gmail.com

Τηλ. : 6945966155/6948577400                                                                                                                                                                                        

Αθήνα,  25/6/2016

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή,24/6/2016,το Δ.Σ. του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών είχε προγραμματισμένες  συναντήσεις  με τον αντιπρόεδρο του Ι.Ε.Π. κο.Χαραμή Παύλο και τον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Παιδείας κο.Κατσαρό Παναγιώτη.

Στη συνάντηση με τον κο.Χαραμή τέθηκε το θέμα της δρομολογούμενης από το Υπουργείο Παιδείας εφαρμογής ενιαίου τύπου ολοήμερου νηπιαγωγείου.Το Δ.Σ. του Σ.Α.Ν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του και την αντίθεσή του στην πρόθεση αυτή καθώς:

1.Υποβαθμίζει τον παιδαγωγικό ρόλο του νηπιαγωγείου,δεδομένου ότι στο ολοήμερο  νηπιαγωγείο εφαρμόζεται εναίο πρόγραμμα,συμπεριλαμβανομένων τριών οργανωμένων δραστηριοτήτων που αφορούν μια συγκεκριμένη θεματική προσέγγιση ή σχέδιο εργασίας.Οι δραστηριότητες εξελίσσονται καθ’όλη τη διάρκεια του ωρολόγιου προγράμματος,δηλαδή μέχρι τις 15:45.Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να θεωρείται ένα εναίο πρόγραμμα,όπως αυτό του ολοήμερου νηπιαγωγείου υποχρεωτικό μέχρι τη 13:00 και προαιρετικό μέχρι τις 15:45.

2.Αποτελεί ένα επιπλέον αντικίνητρο για εγγραφές νηπίων και προνηπίων στο ολοήμερο νηπιαγωγείο,ιδιαίτερα μετά την εγκύκλιο του υπουργείου για προσκόμιση από τους γονείς  βεβαιώσεων εργασίας ή κάρτας ανεργίας ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα,προκειμένου να γίνει δεκτή η φοίτηση του παιδιού τους στο ολοήμερο νηπιαγωγείο.

3.Η δυνατότητα αποχώρησης από το υποχρεωτικό πρόγραμμα που λήγει στη  13:00,αποτελεί μια άλλη ‘’πρόωρη αποχώρηση’’.Επισημάναμε ότι στο ολοήμερο νηπιαγωγείο προβλέπεται η δυνατότητα τριών ενδιάμεσων αποχωρήσεων,γεγονός που αφενώς  θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και αφετέρου μεταρέπει το ολοήμερο νηπιαγωγείο σε πάρκινγκ παιδιών.

4.Επιδιώκει την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών, με έμμεσο τρόπο,καθώς το συγκεριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλείμματα (10:00-10:30,12:00-12:20,13:40-13:50,14:30-14:45,15:25-15:35)που δεν υπολογίζονται ως διδακτικός χρόνος σε συνδυασμό με τα 15 λεπτά των αποχωρήσεων.

5.Το συγκεριμένο πρόγραμμα στερείται οποιασδήποτε παιδαγωγικής τεκμηρίωσης με μοναδικό στόχο τη μείωση των θέσεων εργασίας,τη συρρίκνωση της προσχολικής εκπαίδευσης και τη σταδιακή κατάργηση του θεσμού του ολοήμερου νηπιαγωγείου.

Ο κος Χαραμής άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις μας και μας ενημέρωσε ότι δεν έχει κατατεθεί το εν λόγω σχέδιο προς μελέτη στο  ΙΕΠ.Τόνισε πως ο ρόλος του Ινστιτούτου είναι γνωμοδοτικός και μας ζήτησε να υποβάλλουμε μια επιστημονικά και παιδαγωγικά τεκμηριωμένη θέση,την οποία θα λάβει σοβαρά υπόψη του το ΙΕΠ.

Στη συνάντηση με τον κο.Κατσαρό,στην οποία παραβρέθηκε και ο κος.Πολίτης,επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργού,αναφέραμε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις και τονίσαμε πως η δομή του ολοήμερου νηπιαγωγείου διαφέρει από αυτή του ολοήμερου δημοτικού,καλώντας για ακόμα μια φορά να αποσύρουν την εγκύκλιο που έθετε ως προϋπόθεση την προσκόμιση βεβαιώσεων εργασίας για φοίτηση των νηπίων-προνηπίων στο ολοήμερο νηπιαγωγείο και να μην προχωρήσουν σε καμία αλλαγή του προγράμματος.

Ο κος Πολίτης παραδέχτηκε πως η πρόταση για τη δημιουργία ενιαίου τύπου ολοήμερου νηπιαγωγείου υπάρχει και έγινε από ομάδα νηπιαγωγών,’’μάχιμων’’ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ότι το σχέδιο έχει κατατεθεί στο ΙΕΠ. Απαντήσαμε πως ‘’μάχιμοι’’ νηπιαγωγοί  είναι οι νηπιαγωγοί που βρίσκονται μέσα στις τάξεις και ιδιαίτερα οι αναπληρωτές νηπιαγωγοί  που έχουν εικόνα από τα νηπιαγωγεία όλης της Ελλάδας στα οποία διδάσκουν.Το υπουργείο παιδείας οφείλει να λάβει υπόψη του τη γνώμη των εν λόγω εκπαιδευτικών και όλων των φορέων  και όχι επιλεκτικά τις θέσεις και απόψεις συγκεκριμένων στελεχών εκπαίδευσης που ανήκουν σε συγκεκριμένες  παρατάξεις .

Ο κος.Κατσαρός επισήμανε πως οι θέσεις και οι παρατηρήσεις μας έχουν καταγραφεί και θα ληφθούν υπόψιν στους σχεδιασμούς του υπουργείου για την προσχολική εκπαίδευση.

Ο Σ.Α.Ν.  θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες,προκειμένου να τεκμηριώσει επιστημονικά και παιδαγωγικά  ότι το ενιαίου τύπου ολοήμερο νηπιαγωγείο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους σκοπούς και στόχους που θέτει το ολοήμερο νηπιαγωγείο αναφορικά με την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Για το Δ.Σ. του Σ.Α.Ν.

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...