Home / HEADER-NEWS / ΑΣΕΠ και Αναπληρωτές: Στοιχειώδης συμμόρφωση προς τη νομολογία του ΣτΕ και προς τη συνταγματική πρόβλεψη

ΑΣΕΠ και Αναπληρωτές: Στοιχειώδης συμμόρφωση προς τη νομολογία του ΣτΕ και προς τη συνταγματική πρόβλεψη

Δημοσιεύτηκε: 6:09 μμ Ιούνιος 1st, 2016  


nikos-filis-photo

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Την τροπολογία για το πέρασμα των πινάκων των αναπληρωτών όσον αφορά τη νομιμότητα και τις ενστάσεις στο ΑΣΕΠ παρουσίασε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλή ο υπουργός Παιδείας ο οποίος στην πρωτολογία του ανέφερε τα ακόλουθα:

«Κύριοι συνάδελφοι, η τροπολογία που έχουμε φέρει, αφορά ζητήματα εκπαιδευτικού προσωπικού. Ειδικότερα, είναι μία προσωρινή διάταξη για το σχολικό έτος 2016 – 2017, αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και αναπληρωτών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Θέλουμε η διαδικασία αυτή να είναι σύμφωνη με τις επιταγές του Συντάγματος και τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Θα γνωρίζετε ότι τόσα χρόνια μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ακόμα η διοίκηση δεν έχει υλοποιήσει τη συνταγματική πρόβλεψη και δέσμευση ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα πρέπει να γίνονται με την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Γίνονται με την εποπτεία των υπηρεσιών του Υπουργείου.

Αυτό έχει αρκετές ουσιαστικές και όχι τυπικές, θα έλεγα, συνέπειες. Κάνουμε σήμερα ένα βήμα και λέμε ότι στις προσλήψεις των αναπληρωτών φέτος, που θα γίνουν με το καθεστώς που έχουμε αναγγείλει το περσινό, με τη γνωστή υπουργική απόφαση, τελικώς οι ενστάσεις επί των πινάκων θα κριθούν από το ΑΣΕΠ και όχι από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

Επαναλαμβάνω, είναι στοιχειώδης συμμόρφωση προς τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και προς τη συνταγματική πρόβλεψη.

Το δεύτερο, θα έλεγε κανείς ότι είναι μια εντελώς νομοτεχνικής σημασίας βελτίωση. Αφορά τους μαθητές, αλλά και τους αποφοίτους των σχολικών μονάδων που οι περιοχές τους επλήγησαν από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015. Έχουμε ψηφίσει ειδική ρύθμιση. Δεν υπήρχε η λέξη «απόφοιτοι» και για λόγους ισότητας, όπως αντιλαμβάνεστε όλοι, λέμε «μαθητές, μαθήτριες και απόφοιτοι». Αυτή είναι η συγκεκριμένη τροπολογία».

Ο υπουργός δέχτηκε ερώτηση για τη δυνατότητα προσλήψεων πριν την εξέταση των ενστάσεων:

Τώρα, επίσης, θα θέλαμε μια διευκρίνιση από τον Υπουργό Παιδείας για την τροπολογία με αριθμό 461. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην παράγραφο β΄ ότι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι δυνατή η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου των ενστάσεων από το ΑΣΕΠ. Και αν δικαιωθούν, τι θα γίνει; Θα αντικατασταθούν; Αυτή τη διευκρίνιση θα θέλαμε από τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη.

Ο Υπουργός απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή  κ. Σαρίδη με τα ακόλουθα:

Το ΑΣΕΠ κρίνει τις ενστάσεις πριν υπάρξει ο διορισμός των προσώπων επί τη βάσει των καταλόγων των δικαιωμένων και ενδιαφερομένων που δημοσιεύονται. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποια εμπλοκή. Κρίνουν επί των καταλόγων και μετά γίνονται οι προσλήψεις των προσώπων.

Δεκτή η τροπολογία

Όπως γράψαμε η τροπολογία έγινε δεκτή. «Συνεπώς η τροπολογία με γενικό αριθμό 461 και ειδικό 9 έγινε δεκτή ως έχει κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο».

Και επισήμως στο ΑΣΕΠ οι πίνακες αναπληρωτών. Ψηφίστηκε η ρύθμιση

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...