Home / Featured / Τους πάει σε γραπτό διαγωνισμό ο υπουργός για να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες των αναπληρωτών;

Τους πάει σε γραπτό διαγωνισμό ο υπουργός για να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες των αναπληρωτών;

Δημοσιεύτηκε: 9:55 πμ Μάιος 17th, 2016  


paneladikes3

Σε δεκάδες ομάδες έχουν χωριστεί οι εκπαιδευτικοί που παλεύουν για διορισμό στο δημόσιο. Άλλοι είναι πολύτεκνοι, άλλοι είναι σε ειδικές κατηγορίες, άλλοι έχουν τεράστιες προϋπηρεσίες, άλλοι έχουν μεγάλες βαθμολογίες σε ΑΣΕΠ κ.α.

Ο διαχωρισμός οδηγεί πολλές φορές σε συγκρούσεις καθώς τα συμφέροντα είναι αλληλοσυγκρουόμενα αν κα ο στόχος όλων είναι κοινός. Ο διορισμός. Ο υπουργός Παιδείας μετά και το σάλο που προκλήθηκε με την πρόταση για αλλαγή του συστήματος αναπληρωτών αποφάσισε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της απόφασης και να διατηρήσει για λίγο ακόμα τους πίνακες με το ισχύον καθεστώς.

Λόγω αυτής της απόφασης του υπουργού είναι σίγουρό ότι το καλοκαίρι θα είναι θερμό αφού ενδέχεται και φέτος εκπαιδευτικοί να προσφύγουν κατά της απόφασης του υπουργού για τη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος.

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: Είναι τόσο σίγουρος ο υπουργός ότι το ΣτΕ και το κάθε δικαστήριο δεν θα δικαιώσει τους προσφεύγοντες.  Γιατί αν τους δικαιώσει ίσως οι καθυστερήσεις που θα υπάρξουν στις προσλήψεις να έχουν ως αποτέλεσμα η πρώτη μέρα να βρει τα σχολεία πάλι χωρίς αναπληρωτές και ο υπουργός μας θα χάσει το προσωπικό στοίχημα για πρώτη μέρα με εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Παίρνει το ρίσκο ο υπουργός ή μήπως είναι σίγουρος ότι δε θα δημιουργηθούν προβλήματα;

Τι είχε δηλώσει στις 26 Απριλίου;

«Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δυνατόν, να εγείρει διάφορα προβλήματα. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη και δεσμευόμαστε, ότι την επόμενη χρονιά 2016 – 2017, θα υπάρξει διαδικασία ΑΣΕΠ για να υπάρξουν διορισμοί μαζικοί εκπαιδευτικών».

Στην πιο πάνω φράση ίσως να κρύβεται η εξήγηση της απόφασης του υπουργού να διατηρήσει το ισχύον σύστημα αφού μιλά για διαδικασία ΑΣΕΠ. Ίσως αυτό να είναι το επιχείρημά του για να διατηρήσει για τελευταία φορά το υπάρχον σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών, αφού με τη διεξαγωγή ΑΣΕΠ – που δεν τον διευκρινίζει ο υπουργός αν θα είναι γραπτός αλλά από το MEGA μας πέταξε τη λέξη εξέταση – εναρμονίζεται – αν δεν κάνουμε λάθος – με το ΣτΕ που λέει ότι πρέπει να τελειώσει η μεταβατική και να πάμε σε διαγωνισμό.

Ο υπουργός Παιδείας έχει δυο μεγάλες ομάδες εκπαιδευτικών να λάβει υπόψη του. Η μια ομάδα είναι αυτή των αναπληρωτών που εδώ και χρόνια, με θυσίες οικονομικές και οικογενειακές, στηρίζουν τα σχολεία.

Η άλλη είναι η πολυάριθμη ομάδα των νέων εκπαιδευτικών, αυτών που τελείωσαν τέλη του 2008 και έπειτα και ποτέ τους δεν τους δόθηκε η δυνατότητα διαγωνισμού. Σε αυτούς, όπως και στους αναπληρωτές αναφέρεται συχνά ο υπουργός.

Πως είναι δυνατόν να έχουν ελπίδες – πιθανότητες διορισμού και οι δυο ομάδες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί άλλο σύστημα για τους νέους και άλλο για τους παλιούς. Είναι όμως αυτό συνταγματικό; Δε θα έχουμε για ακόμη μια φορά πολλούς πίνακες;

Το ΣτΕ πάλι έκρινε αντισυνταγματικούς διορισμούς μόνο με προϋπηρεσία, 24μηνα + ΑΣΕΠ. Μήπως ο υπουργός θέλει να εφαρμόσει τελικά το νόμο 3848/2010 με βελτιώσεις; Τι εννοούμε βελτιώσεις:

Θα μπορούσε να δώσει στους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν όλα αυτά τα χρόνια το 50 αν έχουν έναν αριθμό μηνών προϋπηρεσίας, τακτική που ακολουθήθηκε και από το νόμο 3848, όπου το 50 δόθηκε σε όσους είχαν 24μήνες προϋπηρεσία και μεγαλύτερη.

Τι είχε πει ο υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΠΟΧΗ για όσους δεν έχουν ΑΣΕΠ;

Είμαστε ηθικοπολιτικά δεσμευμένοι οι αναπληρωτές να αξιοποιηθούν στη διαδικασία ΑΣΕΠ που θα προκηρυχθεί. Ακόμα και για εκείνους που δεν είναι στη λίστα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.

Έπειτα ο υπουργός δήλωσε: πιστεύω ότι η προκήρυξη θέσεων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο ένας να κατηγορεί τον άλλον και θα προβλέπεται επίσης η δυνατότητα των νέων πτυχιούχων για διορισμό.

Η λέξη «νέοι» κάνει πολύπλοκη την εξίσωση σύστημα διορισμού ενώ ο υπουργός δήλωσε ότι ακόμα και αυτοί που δεν είναι στη λίστα επιτυχόντων ακόμα και αυτοί θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία διορισμού.

 Με λίγα λόγια ο υπουργός θέλει να κάνει τα ακόλουθα:

  1. Να δώσει δυνατότητα διορισμού σε νέους
  2. Να δώσει δυνατότητα διορισμού σε όσους δεν έχουν επιτυχία στο ΑΣΕΠ

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί οι εκπαιδευτικοί που έχουν προηγούμενες επιτυχίες. Εφαρμόζοντας ο υπουργός το νόμο 3848 βελτιωμένο πετυχαίνει τα εξής:

  1. Δίνει τη δυνατότητα στους νέους να πάρουν μέρος σε γραπτό διαγωνισμό
  2. Δίνει το 50 σε εκπαιδευτικούς με μεγάλες προϋπηρεσίες που δεν είχαν επιτυχία στο ΑΣΕΠ αν έχουν για παράδειγμα 50 ή 60 μήνες
  3. Όσοι έχουν προηγούμενες επιτυχίες του 2006 και 2008, επάνω εκεί χτίζουν τη βαθμολογία τους προσθέτοντας προϋπηρεσία και ότι άλλα προσόντα έχουν.

Αποφάσεις όπως έχουμε γράψει δεν έχουν ληφθεί. Τα παραπάνω είναι προσωπικές εκτιμήσεις και σκέψεις για το θα μπορούσε να συμβεί , αν μπορεί κανείς να κάνει εκτιμήσεις με το ρευστό τοπίο στην πολιτική ζωή αλλά και στην εκπαίδευση.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...