Home / HEADER-NEWS / H τοποθέτηση του κ. Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

H τοποθέτηση του κ. Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Δημοσιεύτηκε: 6:38 μμ Μάιος 6th, 2016  


gavroglou

Στη Βουλή των Ελλήνων συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις»

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Κ.Γαβρόγλου για το παρόν νομοσχέδιο σκιαγράφησε το πλαίσιο στο οποίο προτείνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και περιέγραψε τον πυρήνα προβληματισμού που διατρέχει το παρόν νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων που συμπεριλαμβάνουν και ζητήματα εκπαίδευσης, επεσήμανε την «απόλυτη προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο και να αρχίσει η πανεπιστημιακή χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας, μερικές εκ των οποίων είναι απότοκα των συζητήσεων του Εθνικού και Κοινωνικού Διάλογου για την Παιδεία, τις οποίες προτίθεται να υλοποιήσει. Περιέγραψε το πλαίσιο πρωτοβουλιών στο οποίο εισάγεται το νομοσχέδιο για την Έρευνα, όπως είναι οι πρωτοβουλίες σχετικά με τη δημιουργία ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, ο εξορθολογισμός του ωρολογίου προγράμματος των Γυμνασίων, η βελτίωση ορισμένων σχολικών εγχειριδίων, τα οποία κρίνονται ακατάλληλα ως έχουν, η άμεση εκκίνηση διαδικασίας συστηματικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα όσων αφορά στη διδασκαλία και στήριξη μαθητών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και αναπηρία, η αυτοαξιολόγηση των καθηγητών χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα και η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην διαδικασία ολοκλήρωσης της πρότασης για τη συγκρότηση του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Τεχνολογίας με την παράλληλη αναμόρφωση των σχέσεων μεταξύ Ερευνητικών Κέντρων, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στην «κινητικότητα των ερευνητών και μελών του διδακτικού προσωπικού ανάμεσα στα Ερευνητικά Κέντρα και τα ΑΕΙ», καθώς και στις 500 νέες θέσεις εργασίας που δόθηκαν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς κρίσης.

Ο κ. Γαβρόγλου συνέχισε την ομιλία του περιγράφοντας τον πυρήνα του προβληματισμού του παρόντος νομοσχεδίου, επισημαίνοντας τις δυσλειτουργίες που δημιουργήθηκαν από το νόμο 4310/2014. «Στόχος της Κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί μία νέα κανονικότητα». Το παρόν νομοσχέδιο καταφέρνει να κάνει ένα μικρό, αλλά τολμηρό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπροσθέτως, σημείωσε τη μεγάλη προσπάθεια μέσω συνεχούς διαλόγου για την απαλλαγή των Ερευνητικών Κέντρων από τον συγκεντρωτισμό, καθώς και την προσπάθεια σύνθεσης του Ευρωπαϊκού προβληματισμού γύρω από τα ζητήματα της Έρευνας και της Καινοτομίας. Επιπλέον, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε πως το παρόν νομοσχέδιο «ξαναθέτει το θέμα της κρατικής ευθύνης και μέριμνας των Ερευνητικών Κέντρων», «χαλαρώνει τον υπερκανονιστικό χαρακτήρα του ν. 4310/2014 ως προς τη διαχείριση των κονδυλίων», «προβλέπει την εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο ερευνητικό γίγνεσθαι και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων», «ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις», «επανακαθιστά τους ΕΛΚΕ» και τέλος, «μετατρέπει τα Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας και Καινοτομίας, Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας όπως και Επιστημονικά Συμβούλια Έρευνας σε σώματα που μπορούν πια να συμβάλουν στη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου για την Έρευνα».

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 6ης Μαΐου, ο κ. Γαβρόγλου επιπλέον αναφέρθηκε σε τρια μείζονα ζητήματα. Αρχικά, επεσήμανε ότι ο Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία δε δύναται να παραλύσει το κυβερνητικό έργο. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή άρνηση όρισμενων βουλευτών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όσον αφορά στο Ολοήμερο Σχολείο. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Το Ολοήμερο Σχολείο έχει ιδρυθεί και θα γενικευθεί το Σεπτέμβριο». Ακόμα, όσον αφορά στα Συμβούλια Ιδρύματος των Α.Ε.Ι. ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση πρέπει να λαμβάνουν υπ’όψιν τους τον ιστορικά διαμορφωμένο χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Η μεταρρύθμιση του 2011 θέλησε να επιβάλει ένα μοντέλο ξένο στον χαρακτήρα και την ιστορία του πανεπιστημίου.

Ο κ. Γαβρόγλου, τέλος, αναφέρθηκε, σε δύο τροπολογίες οι οποίες αφορούν στους καταλογισμούς του Πανεπιστημίου Κρήτης, και στη διαδικασία εκλογής και εξέλιξης καθηγητών όλων των βαθμίδων στα Α.Ε.Ι.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...