Home / Featured / Το πόρισμα για το νέο σύστημα εξετάσεων. Προς κατάργηση οι Πανελλαδικές

Το πόρισμα για το νέο σύστημα εξετάσεων. Προς κατάργηση οι Πανελλαδικές

Δημοσιεύτηκε: 10:01 πμ Μάιος 19th, 2016  


panelladikes4

Άνοιξε επίσημα ο διάλογος για την κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων και την θέσπιση νέου συστήματος εισαγωγής των πανεπιστημίων αποδεσμεύοντας όπως αναφέρει το λύκειο απο την διαγωνιστική διαδικασία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΔΩ

Την  κατάργηση και την θέσπιση νέου συστήματος χωρίς εξετάσεις προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής Εθνικούς Διαλόγου για την Παιδεία με τις προτάσεις που προβλέπει για την ριζική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

Το εκατοντασέλιδο κείμενο που φέρει τον τίτλο «Διαπιστώσεις, προτάσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης» αποτελεί το προϊόν των καρποφόρων εργασιών και του ουσιαστικού διαλόγου που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μαζί με την Επιτροπή Διαλόγου και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Τι προβλέπει όμως το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου για την κατάργηση των πανελληνίων σε χρονικό ορίζοντα εώς το 2020 και την θέσπιση νέου συστήματος εισαγωγής:

Διαμόρφωση  νέου  τρόπου  εισαγωγής  στα  Ανώτατα  Εκπαιδευτικά  Ιδρύματα  με διαδικασίες που δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από την απομνημόνευση και θα εγγυώνται ότι οι μαθητές θα σπουδάζουν τα γνωστικά αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν Διαμόρφωση  πρότασης  νέου  συστήματος  εισαγωγής,  λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου. Αποσυνδέονται οι ενδοσχολικές εξετάσεις από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε οι μαθητές να σπουδάζουν τα γνωστικά αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν.

Επίσης διαμορφώνονται προϋποθέσεις για τον σταδιακό περιορισμό του ρόλου της παραπαιδείας που λειτουργεί απαξιωτικά ως  προς το σύνολο του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Προϋπόθεση  επιτυχίας  αποτελεί  ο  συστηματικός σχεδιασμός  και  η σταδιακή υλοποίηση των αλλαγών, ώστε το νέο σύστημα εισαγωγής να είναι έγκυρο και δίκαιο και να ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες και προτεραιότητες.

Επίσης,  να  προβλέψει  διαδικασίες  και  να  προσφέρει χρόνο  ώστε  οι προτεινόμενες  αλλαγές  να  συμβαδίσουν  με  τις  απαραίτητες  αλλαγές νοοτροπίας στην κοινωνία και το σχολείο. Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση είναι να μην αιφνιδιαστούν μαθητές και γονείς και να υπάρξει αποδοχή από την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα.

www.dikaiologitika.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...