Home / Featured / Το φθινόπωρο το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών

Το φθινόπωρο το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 9:45 πμ Μάιος 31st, 2016  


idiotikoiekp

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Το φθινόπωρο αναμένεται το Υπουργείο Παιδείας να καταλήξει στο νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών σύμφωνα με τα όσα δήλωσε  χθες το απόγευμα ο Νίκος Φίλης στη χθεσινή συζήτηση για την Παιδεία που έλαβε χώρα στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Ο υπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στο δικαίωμα των νέων παιδιών να έχουν μια δοκιμασία, να δοκιμάσουν την τύχη τους, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά για διορισμό στο δημόσιο. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ΣτΕ η απόφαση του οποίου θα ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση του νέου συστήματος διορισμών.  Για το νέο σύστημα θα προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι διάλογος με ΔΟΕ, ΟΛΜΕ αλλά και με τους άμεσους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους αναπληρωτές.

O υπουργός δεν παρέλειψε βεβαία να αναφέρει ότι οι αναπληρωτές θα έχουν προτεραιότητα στους διορισμούς. «Πρέπει κατα τη γνώμη μου να το σεβαστούμε» τόνισε ο Νίκος Φίλης.

Η χθεσινή ομιλία του υπουργού Νίκου Φίλη στην Καλλιθέα

«Τώρα κατεβαίνουν και φασίστες στους δρόμους και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί ο φασισμός οπλίζει χέρια δολοφόνων. Οι φασίστες προσπαθούν να τσαλαβουτήσουν στην ιδέα του έθνους που οι ίδιοι έχουν λερώσει», είπε χθες ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης με αφορμή την ένταση που προκάλεσαν ομάδες έξω από τους χώρους της Πινακοθήκης Λασκαρίδου, στη Καλλιθέα.

Τη χθεσινή εκδήλωση διοργάνωσε η τοπική οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ και είχε ως θέμα την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της εκπαίδευσης.

Κατά την άφιξη του υπουργού οι ομάδες, που αποτελούσαν αδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που φώναζαν συνθήματα σχετικά με τη μη διενέργεια μόνιμων προσλήψεων, τις αλλαγές στα δημοτικά και νηπιαγωγεία, αλλά και ολιγάριθμη ομάδα ακροδεξιών «Ποντίων» με εθνικιστικά συνθήματα επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την εκδήλωση.

Παράλληλα, στην αυλή της πινακοθήκης έδωσε το παρόν ένα πολυπληθές κοινό που αποτελούσαν εκπαιδευτικοί, γονείς μαθητών, μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες. Οι συμμετέχοντας αυτοβούλως περιφρούρησαν την εκδήλωση αποτρέποντας με σθένος τυχόν έκτροπα. Εντέλει, η εκδήλωση- διάρκειας τριών ωρών- πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Για τα γεγονότα ο Νίκος Φίλης είπε, από το βήμα του ομιλητή στο κοινό που συγκεντρώθηκε για να ενημερωθεί αλλά και να ανταλλάξει απόψεις για τα ζητήματα Παιδείας με τον Υπουργό, ότι «η ανταρτομάνα Καλλιθέα υπήρξε πρώτη στην Αντίσταση. Δεν τους φοβόμαστε λοιπόν, αλλά τους αγνοούμε και θα πάνε εκεί που τους στέλνει η κοινωνία, στο περιθώριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το λαό και θα μείνουμε εδώ για 4 χρόνια. Δεν υπάρχει αριστερή παρένθεση. Δεν μας φοβίζουν οι τραμπούκοι. Είναι άλλο όμως οι άνθρωποι που με αγωνία και άλλες απόψεις από εμάς διαμαρτύρονται. Θα κουβεντιάσουμε μαζί τους γιατί αυτό είναι δημοκρατία.»

Στην ομιλία του ο Νίκος Φίλης μίλησε τόσο για τη κυβερνητική πολιτική, όσο και για τις αλλαγές που προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που έχουν κύριο στόχο την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού σχολείου και τη διασφάλιση της πρόσβασης στη μάθηση κάθε Έλληνα μαθητή σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας και από οποιαδήποτε οικονομική τάξη.

Από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης, όπως είπε ο Υπουργός, είναι «η πολιτική σταθερότητα, η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατικό πρόσημο. Αυτό το μήνυμα φέρνουμε σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας. Η δύναμή μας είναι η ειλικρινής σχέση μας με το λαό.»

Για τη υπογραφείσα συμφωνία υπογράμμισε πως «κατορθώσαμε να πέσουν τα πλεονάσματα ώστε 20 δισ. ευρώ να μην βγουν από τις τσέπες των πολιτών. Ρυθμίσαμε το χρέος. Πήραμε και τη δέσμευση ότι μετά το 2018 θα υπάρχει ο λεγόμενος «κόφτης χρέους» και ποτέ ξανά δεν θα δίνουμε πάνω από το 15%, όταν η Ιταλία δίνει 19% του ΑΕΠ και η Πορτογαλία 17,5% του ΑΕΠ.»
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατατεθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με μέτρα για να «ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Θα ελέγξουμε αυτούς που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στους διάφορους Παναμάδες. Θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο για τους φόρους στα καπνικά προϊόντα και πετρελαιοειδή, ώστε να πληρώσουν αυτοί που έχουν.»

Όσο για κάποια μέτρα με τα οποία «κάποιοι θα πονέσουν» τόνισε ότι θα αντισταθμιστούν με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, λέγοντας ειδικότερα «φέτος 9 ως 11 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία.»

Στόχος της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης, είναι η «ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και η καταπολέμηση της ανεργίας, με κατεύθυνση την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Άλλοι θέλουν τους μαθητές να είναι πελάτες. Ας μην βάζουν κάποιοι λοιπόν πλάτη στον Μητσοτάκη. Εμείς θέλουμε ένα σχολείο, όπου οι δάσκαλοι θα έχουν κοινωνικό κύρος. Κυριακή κοντή γιορτή και θα κριθούμε από την κοινωνία. Είναι δέσμευση όμως ότι φέτος, για πρώτη φορά ίσως μετά 20 χρόνια, τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς ελλείψεις.»

Ξεκινώντας να μιλά ειδικότερα για τα ζητήματα παιδείας ο υπουργός είπε πως «από τότε που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα κλίμα ελευθερίας στα σχολεία. Εμείς δεν κάνουμε απολύσεις αλλά επαναπροσλάβαμε τις 3.500 απολυμένους εκπαιδευτικούς των προηγούμενων κυβερνήσεων.»

Ανακοίνωσε ότι θα έρθουν ρυθμίσεις για τους «διορισμούς αναπληρωτών, στις οποίες θα ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα όσων δούλευαν για χρόνια, θα δίνεται όμως η δυνατότητα στα νέα παιδιά που τελείωσαν πρόσφατα τις σπουδές τους να δοκιμάσουν κι αυτά να μπουν στα σχολεία. Στόχος μας είναι να λειτουργούν τα σχολεία μας με προσωπικό, γι’ αυτό θα κάνουμε του χρόνου ένα πρόγραμμα μαζικών διορισμών.» Σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες «δεν διόριζαν, αλλά έθεταν σε πολιτική ομηρία τους αναπληρωτές, τα νέα παιδιά.»

Η κυβερνητική πολιτική, είπε, θεσπίζει ένα πρόγραμμα για όλα τα παιδιά, και όχι για λίγα. Για παράδειγμα «ενισχύει τα νηπιαγωγεία για να πάνε και τα προνήπια. Πρόκειται για μια δέσμευση του Κράτους από το 1982, που μαζί με το νέου τύπου Ολοήμερο Σχολείο, δημιουργεί συνθήκες εκπαιδευτικής ισότητας.»
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται, όπως πρόσθεσε, και το πρόγραμμα με τα σχολικά γεύματα, εκεί που η φτώχεια φαίνεται από μακριά. «Εφέτος 12 χιλιάδες παιδιά επωφελήθηκαν, του χρόνου όμως θα είναι πολλαπλάσια και πολλαπλάσια από 30 χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών θα μπορούν να βρίσκουν ζεστό φαγητό το μεσημέρι στο σχολείο.»

Ακόμα τόνισε πως το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην αναμόρφωση του Γυμνασίου με έμφαση στη «γλωσσική εκπαίδευση και τα μαθηματικά, με μείωση των εξετάσεων από φέτος και εισαγωγή της περιγραφικής διδασκαλίας και βαθμολόγησης.»

Αναφορικά με τα ΕΠΑΛ, «οι μαθητές στα οποία θεωρούνται παραπαίδια», ο Νίκος Φίλης είπε πως ήδη ψηφίστηκαν αλλαγές «όχι από την πρώτη τάξη, που το παιδί δεν ξέρει τι θέλει να γίνει, αλλά αλλαγές ώστε να επιλέγει στην τρίτη. Στόχος μας η επαγγελματική εκπαίδευση να είναι ισότιμη με τη γενική.»

Επίσης εξετάζεται, όπως πρόσθεσε, ο Υπουργός η δυνατότητα για «αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Θα γίνει αυτό, αλλά στην ώρα του. Το πώς θα μπαίνει ένα παιδί στην τριτοβάθμια σημαίνει να αλλάξουμε εκ βάθρων το σχολείο.»

Υπενθύμισε ότι τον επόμενο μήνα «θα φέρουμε και το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας στη Βουλή, ώστε να μην επιβαρύνονται οι γονείς από το μαύρο χρήμα της παραπαιδείας. Θα φέρουμε και την κρατική πιστοποίηση για τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών από το σχολείο.»

Όσο για την ιδιωτική εκπαίδευση τόνισε πως «είμαστε επιφορτισμένοι με το ρόλο να την εποπτεύουμε. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε να γίνεται εμπόριο. Στόχος μας είναι η κατοχύρωση της αξιοπρέπειας και η προστασία των εκπαιδευτικών. Θέλουμε να επαναφέρουμε νόμο του 1977 και της κυβέρνησης Καραμανλή. Επιπλέον, για τα φροντιστήρια, 40.000 νέοι άνθρωποι δουλεύουν εκεί χωρίς δικαιώματα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την εργασία τους μέσα από ένα σύστημα νομικής κατοχύρωσης. Θέλουμε ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας, ένα σχολείο που τα παιδιά δεν θα βαριούνται να πηγαίνουν. Γι’ αυτό όμως πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και στον εκπαιδευτικό, σχεδιάζοντας όμως πάντα με γνώμονα τις ανάγκες του παιδιού και του σχολείου.»

Μετά το πέρας της ομιλίας ο Νίκος Φίλης απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...