Home / HEADER-NEWS / Θα ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης σχολικών βιβλίων με στόχο εξοικονόμηση 500.000 ευρώ

Θα ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης σχολικών βιβλίων με στόχο εξοικονόμηση 500.000 ευρώ

Δημοσιεύτηκε: 2:05 μμ Μάιος 4th, 2016  


epidoma

Μισό εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο θα εξοικονομούσε το υπουργείο Παιδείας εάν ανακυκλώνονταν όλα τα σχολικά βιβλία που μοιράζονται στους μαθητές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΙΤΥΕ-Διόφαντος» (φορέας του υπουργείου Παιδείας που αντικατέστησε τον ΟΕΔΒ), κάθε χρόνο μοιράζονται στα δημόσια σχολεία της χώρας περίπου 28 εκατομμύρια αντίτυπα σχολικών βιβλίων, για την εκτύπωση των οποίων απαιτούνται 12.000 τόνοι χαρτιού και χαρτονιού.

Με κριτήριο τη χρήση τους, τα σχολικά βιβλία μπορούν να καταταγούν σε βιβλία τα οποία ο μαθητής πρέπει να διατηρεί για την επόμενη τάξη (π.χ. Μαθηματικά, Φυσική, Γραμματική, Συντακτικό κ.λπ.), για τα οποία επομένως δεν είναι δυνατόν να ζητείται η επιστροφή τους προς ανακύκλωση, και σε εκείνα των οποίων ο κύκλος ζωής τους ολοκληρώνεται στο σχολικό έτος που ο μαθητής τα παραλαμβάνει.

Η δεύτερη κατηγορία παράγει κάθε χρόνο ένα απόθεμα βιβλίων που μετά τη λήξη του σχολικού έτους δεν χρησιμοποιείται και θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγηθεί σε ανακύκλωση. Τα βιβλία αυτά υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν πανελλαδικά σε 5.000 – 6.000 τόνους χαρτιού και χαρτονιού και το ανταποδοτικό τέλος που προκύπτει προϋπολογιστικά από την ανακύκλωσή τους είναι της τάξης των 500.000 ευρώ κατ’ έτος. Βεβαίως, με την υποκίνηση των μαθητών και των γονέων να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια ανακύκλωσης, το ανακυκλώσιμο υλικό που μπορεί να συλλέγεται ενδέχεται να ξεπερνά τις 10.000 τόνους εάν προστεθούν τετράδια, περιοδικά εφημερίδες κ.λπ.

Ορίζοντας τριετίας

Στο τρέχον σχολικό έτος οργανώνεται πιλοτικό πρόγραμμα επιστροφής και ανακύκλωσης των σχολικών βιβλίων και όποιου άλλου έντυπου υλικού σε 100 – 150 σχολικές μονάδες, με περίπου 500 εκπαιδευτικούς και 30.000 μαθητές.

Από την έναρξη του 2016-7 η δράση αυτή θα επεκταθεί οριζόντια με στόχο να συμπεριλάβει περίπου 1.000 σχολικές μονάδες και 200.000 μαθητές στην Αττική και σε άλλα αστικά κέντρα.

Με ορίζοντα τριετίας η δράση ανακύκλωσης θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...