Home / Featured / Σε ποιους αναπληρωτές μπαίνει «μαχαίρι» από το Υπουργείο Παιδείας

Σε ποιους αναπληρωτές μπαίνει «μαχαίρι» από το Υπουργείο Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 8:15 μμ Μάιος 2nd, 2016  


knife-316655_640

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Αρκετοί ήταν φέτος οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν στα Πειραματικά Σχολεία και οι οποίοι προσελήφθησαν εκτός πίνακων αναπληρωτών μέσω προκηρύξεων που ανακοίνωσαν τα εν λόγω σχολεία. Η ασάφεια ως προς την προϋπηρεσία η οποία αναγνωρίζονταν στους πίνακες αναπληρωτών αλλά όχι των διορισμών – το θέμα λύθηκε με νομοθετική ρύθμιση – λειτούργησε ανασταλτικά για κάποιους εκπαιδευτικούς.

Επίσης, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην πρόσληψη των αναπληρωτών. Οι πρώτες προσλήψεις έγιναν τον Οκτώβριο.  Το Υπουργείο φέρνει ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την Έρευνα για να περιορίσει τις προσλήψεις των αναπληρωτών. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση η  εμπειρία του τρέχοντος σχολικού έτους απέδειξε ότι η τοποθέτηση αναπληρωτών με αυξημένα προσόντα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δημιουργεί καθυστερήσεις στην πλήρωση των κενών του διδακτικού προσωπικού, καθώς οι αναπληρωτές έχουν κάποιο χρονικό περιθώριο για να παρουσιαστούν καθώς και το δικαίωμα να αρνηθούν την τοποθέτηση.

Για να θεραπευτεί το πρόβλημα αυτό, η προτεινόμενη διάταξη δίνει τη δυνατότητα πλήρωσης των κενών με μόνιμους εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων, οι οποίοι θα αποσπαστούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα βρίσκονται έγκαιρα στη θέση τους. Η διάταξη αυτή αφενός μεν εξυπηρετεί με το βέλτιστο τρόπο την έγκαιρη πλήρωση των κενών στα σχολεία αυτά και κατά συνέπεια συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία τους, αφετέρου δε συμβάλλει και σε εξοικονόμηση δαπανών.

Οι κενές θέσεις, λοιπόν,   στα πειραματικά και στα πρότυπα σχολεία είναι δυνατόν να καλύπτονται και με αποσπάσεις διάρκειας ενός σχολικού έτους μονίμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι διαθέτουν τα ίδια αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα που προβλέπονται και για την πλήρωση των θέσεων με θητεία…

Η Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κα Μεγαλοοικονόμου δήλωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ότι «καταργείται η χρήση Αναπληρωτών για την κάλυψη κενών σε Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία, υπό το πρόσχημα ότι παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην τοποθέτησή τους. Αντί αυτών θα χρησιμοποιούνται μόνιμοι Εκπαιδευτικοί αυξημένων προσόντων με απόσπαση. Εδώ στα κενά που θα δημιουργήσει η απουσία των αποσπασμένων θα καλυφθούν προφανώς και πάλι με Αναπληρωτές. Ο συλλογισμός μάλλον οδηγεί σε αδιέξοδο. Και αναρωτιέμαι τι απέγινε η σχετική λίστα που προϋπήρχε με Καθηγητές που υπολογιζόντουσταν ειδικά για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία; Τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία δεν γίνονται να καλύπτονται με απόσπαση. Είναι Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...