Home / HEADER-NEWS / Πότε προτείνεται να εφαρμοστεί νέο σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια

Πότε προτείνεται να εφαρμοστεί νέο σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε: 11:02 πμ Μάιος 19th, 2016  


panelladikes4

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ημερομηνία λήξης έχει το παρόν εξεταστικό σύστημα  συμπέρασμα το οποιο προκύπτει από τις κατα καιρούς συνεντεύξεις του υπουργού Παιδείας που κάνει λόγο για ένα νέο σύστημα χωρίς αιφνιδιασμούς ως προς το χρόνο υλοποίησής του αλλά και από τις προτάσεις της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου. Στους πιο πανω ήρθε να προστεθεί και το πρόσφατο πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στο οποίο και αναφέρεται ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα εισαγωγής, αρχικά με χρήση των συμπερασμάτων του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου, ενώ για το χρόνο υλοποίησης αναφέρεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε 3-4 χρόνια δηλαδή για τα παιδιά που φοιτούν τώρα στην Α ή Β Γυμνασίου.

Η αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής είναι σημαντική γιατί αποσυνδέονται οι ενδοσχολικές εξετάσεις από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε οι μαθητές να σπουδάζουν τα γνωστικά αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν. Επίσης διαμορφώνονται προϋποθέσεις για τον σταδιακό περιορισμό του  ρόλου της παραπαιδείας που λειτουργεί απαξιωτικά ως προς το σύνολο του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Προϋπόθεση   επιτυχίας   αποτελεί   ο   συστηματικός   σχεδιασμός   και  η σταδιακή υλοποίηση  των αλλαγών, ώστε το νέο σύστημα     εισαγωγής να είναι έγκυρο και δίκαιο και να ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες    ανάγκες και προτεραιότητες. Επίσης,  να  προβλέψει  διαδικασίες  και  να  προσφέρει  χρόνο  ώστε  οι προτεινόμενες  αλλαγές  να  συμβαδίσουν  με  τις  απαραίτητες     αλλαγές  νοοτροπίας στην κοινωνία και το σχολείο. Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση είναι να μην αιφνιδιασθούν μαθητές  και γονείς και να υπάρξει αποδοχή από την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σημειώνουμε ότι η στην ενδιάμεση Έκθεση της Επιτροπής Διαλόγου αναφέρεται ότι έχουν εντοπιστεί τα τμήματα και οι σχολές εξαιρετικά χαμηλής ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας, και  η Επιτροπή εργάζεται με ένα  σενάριο το οποίο αποσκοπεί στη μελέτη της δυνατότητας σταδιακής απελευθέρωσης των λιγότερο ζητούμενων τμημάτων από τις εξετάσεις. Επειδή το σύστημα των εξετάσεων, παρά το διαστροφικό του χαρακτήρα, χαίρει της εκτίμησης ως αντικειμενικό και αμερόληπτο, σε πρώτο στάδιο δεν χρειάζεται να ανατραπεί.

Η υπόθεση είναι ότι σε όσα τμήματα όσοι τα προτιμούν είναι λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις θα αρκεί να έχουν το (αναμορφωμένο) απολυτήριο του Λυκείου. Εκεί όμως όπου οι υποψήφιοι υπερβαίνουν τις προσφερόμενες θέσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ισχύον σύστημα εξετάσεων.
Σε δεύτερη φάση, όταν αποδειχθεί το εύρος, η αξιοπιστία και η λειτουργικότητα του νέου συστήματος, θα επιχειρηθεί και η σταδιακή αλλαγή των εξετάσεων και στον τομέα των σχολών υψηλής ζήτησης. Παράλληλα, η επιτροπή εξετάζει τις δυνατότητες βελτίωσης του Λυκείου και ιδιαίτερα της δημιουργίας ενός αξιόπιστου απολυτηρίου. Όπως προκύπτει και από άλλες πλευρές, υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθεί το Λύκειο μέσα από μια συνολική αναδιοργάνωση της Μέσης Εκπαίδευσης η οποία θα ισχυροποιήσει το Γυμνάσιο κάνοντάς το τετραετές, ώστε να εξασφαλίζει έναν γεροδεμένο κορμό εκπαίδευσης που θα απλώνεται στα 4 χρόνια, και ταυτόχρονα θα αλλάξει το χαρακτήρα του διετούς Λυκείου το οποίο θα γίνει περισσότερο ερευνητικό, με δυνατότητες επιλογών ομάδων μαθημάτων. Η παρέμβαση στο σύστημα εξετάσεων είναι εκ των ουκ άνευ για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θα ανακουφίσει οικονομικά τις οικογένειες ως προς τα έξοδα για φροντιστήρια και θα σταματήσει τις μεταγραφές οι οποίες ερημώνουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και δημιουργούν συνωστισμό στα κεντρικά.
Κυρίως θα φέρει τους φοιτητές πλησιέστερα στις προτιμήσεις τους με την αρχή «Αν αγαπήσεις τη σχολή σου, και αυτή θα σε αγαπήσει», δίνοντας δηλαδή σχετική προτεραιότητα σε όσους επιλέγουν ως πρώτη ή δεύτερη προτεραιότητα μια σχολή ή ένα τμήμα. Φυσικά το σύστημα αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη δυνατότητα οι φοιτητές να μπορούν να συνδυάσουν ή να αλλάξουν κατευθύνσεις μέσα στα τριτοβάθμια ιδρύματα, κάτω από συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς.
Πάντως εδώ βρίσκεται η καρδιά των μεταρρυθμίσεων του εκπαιδευτικού συστήματος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...