Home / HEADER-NEWS / Πανελλαδικές – Αυτόματος κόφτης και στις επιλογές των Σχολών;

Πανελλαδικές – Αυτόματος κόφτης και στις επιλογές των Σχολών;

Δημοσιεύτηκε: 10:54 πμ Μάιος 31st, 2016  


aei

Με τρεις προτάσεις αναμένεται να περιορίσει το υπουργείο Παιδείας τη δυνατότητα που δίνεται σήμερα στους υποψηφίους να έχουν επιλογές ώστε να αισθάνονται ασφαλείς αν δεν εισαχθούν στις σχολές των πρώτων τους επιλογών δημιουργείται ένα domino effect, ένα ρεύμα δηλαδή φοιτητών που δεν μπήκαν στις αρχικές τους επιλογές και γεμίζουν τις κενές θέσεις τμημάτων στα οποία δεν επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν, εκτοπίζοντας όμως έτσι άλλους που θα ήθελαν να σπουδάσουν εκεί. Γι’ αυτό ένα μέτρο αποτελεί ουσιαστικά έμμεσο κόφτη στις επιλογές σχολών!

Όπως αναφέρει το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», για να κόψει τον αέρα τυχαιότητας που δημιουργούν τα φτερά της εξεταστικής πεταλούδας λοιπόν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία κατέθεσε ανάμεσα σε πολλές άλλες τρεις προτάσεις που αν υιοθετηθούν  από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη θα φέρουν τα πάνω κάτω στην Παιδεία από το ερχόμενο έτος.

Η πρώτη αναφέρεται στην αναδιοργάνωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε τέσσερα χρόνια γυμνάσιο και δύο χρόνια λύκειο με αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών του λυκείου. Το προτεινόμενο πρόγραμμα του λυκείου είναι μια παραλλαγή του συστήματος του Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙΒ- Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά) που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία ανά τον κόσμο – και στην Ελλάδα. Κάθε μαθητής παρακολουθεί συνλοικά έξι μαθήματα, των οποίων το πρόγραμμα θα εξελίσσεται ενιαία και συνεκτικά και στις δύο τάξεις του λυκείου (δύο υποχρεωτικά και τέσσερις επιλογές).

Επίσης συμμετέχει σε πρόγραμμα φυσικής άσκησης διάρκειας τριών ωρών εβδομαδιαίως, ενώ στις ακαδημαΪκές του υποχρεώσεις θα περιλαμβάνονται η εκπόνηση εργασίας και   συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν υπάρχουν εξετάσεις στην Α’ Λυκείου ούτε απορρίψεις, ούτε μετεξεταστέοι. Η επίδοση κρίνεται στις τελικές εξετάσεις και το Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου αποτελεί το κατώφλι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η Δεύτερη πρόταση αφορά τη θέσπιση (από του χρόνου) ενός συντελεστή στις εξετάσεις, ο οποίος θα επιβραβεύει υποψηφίου που δηλώνου μία ή λιγες – έως 10 – επιλογές σχολών! Αν ένας υποψήφιος λ.χ επιλέξει μόνο ένα τμήμα για εισαγωγή επιβραβεύεται με τον μέγιστο συντελεστή βαρύτητας 100 και αποκτά ισχυρό προβάδισμα έναντι όλων των άλλων. Αν επιλέξει δύο τμήματα τότε οι συντελεστές διαφοροποιούνται σε 65 για την πρώτη επιλογή του και 35 για τη δεύτερη αν επιλέξει τρία τμήματα τότε επιμερίζεται σε 55 για την πρώτη επιλογή 30 για τη δεύτερη και 15 για την Τρίτη. Ο συντελεστής συνεχίζει με φθίνουσες τιμές μέχρι και για 10 επιλογές τμημάτων. Κατόπιν μηδενίζεται. H πρόταση κατά τον Αντώνη Λιάκο, επιτρέπει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύμπτωση ανάμεσα στο τι θέλει να σπουδάσει κανείς και στο τι τελικά σπουδάζει, ενω μειώνει και τη σημασία του βαθμού.

Η τρίτη πρόταση αφορά τη δυνατότητα κινητικότητας και διαμόρφωσης προσωπικών προγραμμάτων για τους φοιτητές.  Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα vα μπορούν να αλλάζουν τμήμα και κατεύθυνση σπουδών μεταφέροντας τις πιστωτικές τους μονάδες. Επίσης να συνδυάζουν στο πτυχίο τους πρωτεύουσα ειδίκευση από ένα τμήμα και δευτερεύουσα απο άλλο. Η μετακίνηση ανάμεσα σε διαφορετικά ιδρύματα αλλά και συνεργασίες με άλλο ή άλλα τμήματα του ίδιου ή άλλου πανεπιστημίου με κοινά Προγράμματα Σπουδών (joint degrees) σε επιστημονικά αντικείμενα που βρίσκονται στην τομή των γνωστικών πεδίων των συμμετεχόντων τμημάτων εκτιμάται ότι θα ξεμπλοκάρουν φοιτητές από κακές αρχικές επιλογές και θα εισαγάγουν έναν καλώς νοούμενο ανταγωνισμό μεταξύ των ιδρυμάτων.

Πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...