Home / HEADER-NEWS / Η Ο.Λ.Μ.Ε. για την αντικατάσταση των μελών Κ.Ε.Ε.. Στη Βουλή το θέμα

Η Ο.Λ.Μ.Ε. για την αντικατάσταση των μελών Κ.Ε.Ε.. Στη Βουλή το θέμα

Δημοσιεύτηκε: 1:42 μμ Μάιος 5th, 2016  


Vouli-Olomeleia-aithousa

Της Μίκας Κοντορούση

Σε διάψευση του δημοσιεύματος της εφημερίδας “Καθημερινή” που κάνει λόγο για “ξήλωμα” της Επιτροπής Εξετάσεων, λίγες μόλις ημέρες πριν τις κρίσιμες Πανελλαδικές, προκαλώντας προβληματισμό για την ομαλότητα της διεξαγωγής των εξετάσεων εισαγωγής στην Γ’ Βάθμια Εκπαίδευση, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας. Οι αντιδράσεις αφορούν στον αριθμό των μελών προς “αποκαθήλωση” αλλά και την αμφισβητούμενη εμπειρία των νεοεισερχόμενων μελών στον κρισιμότερο θεσμό που ορίζει τα εξεταζόμενα θέματα. Σε επικοινωνία πάντως του NEWS 247 με το αρμόδιο υπουργείο, ξεκαθαρίζεται ότι η πλειοψηφία των μελών θα παραμείνει η ίδια (τα 3/4 των 22 μελών) και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για εκ βάθρων αλλαγές σύσσωμης της Επιτροπής.

Νωρίτερα μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία επεσήμανε τα εξής:

Αναφορικά, με το σημερινό παντελώς ανυπόστατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επισημαίνει:

1. ‘Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε, οι εξετάσεις να διεξαχθούν  και φέτος με τρόπο αδιάβλητο και υποδειγματικό.

2. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Τα μέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσής της για προφανείς λόγους. Και φέτος, συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη, που η επιλογή τους υπακούει σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο.

3. Δημοσιεύματα, όπως αυτό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, περί «ξηλώματος» της Επιτροπής Εξετάσεων» και δήθεν «διορισμούς συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ» στην ΚΕΕ, είναι εντελώς ψευδή και δημιουργούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να πάψουν να παίζουν παιχνίδια με την αγωνία των παιδιών και των γονιών τους και να αφήσουν τις εξετάσεις έξω από τα παιχνίδια του κιτρινισμού και της φτηνής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, επιφυλάξεις και αποστάσεις κρατά για τις αλλαγές η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Μιλώντας στο NEWS 247, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελένη Ζωγραφάκη Τελεμέ, ανέφερε ότι “πάγια θέση μας είναι τα μέλη της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης που απαρτίζουν τα μέλη της Επιτροπής να έχουν σταθερή παρουσία και συμπληρωματικό ρόλο στην επιλογή των θεμάτων, αλλά και να εναλλάσσονται τακτικά. Πρώτον, για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, αλλά και προκειμένου, να μπαίνουν νέα μέλη στο Θεσμό, να μαθαίνουν τη διαδικασία και να βγάζουν ένα έξτρα επιμίσθιο”.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος εκφράζει τον προβληματισμό του για τις επικείμενες αλλαγές. “Περιοδικές αλλαγές μελών συνέβαιναν κάθε χρόνο, αλλά ποτέ δεν συζητήθηκε το ριζικό ξήλωμα της Επιτροπής. Εάν οι αποκαθηλώσεις αφορούν πάνω από το 75% των μελών, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί και κατά τη δική μας συνεδρίαση και σαν Ομοσπονδία θα κινηθούμε αναλόγως. Ποτέ δεν θυμάμαι να είχε δημιουργηθεί ξανά ανάλογο πρόβλημα”.

Μάλιστα ο ίδιος κάνει λόγο για σπασμωδικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής, με περισσότερη – ίσως – πολιτική σκοπιμότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι αλλαγές θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα και όχι δέκα ημέρες πριν. Δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς άτομα αλλάζουν ακόμη, κάτι που σαφέστατα συνιστά πρόβλημα. Η Επιτροπή πρέπει να έχει εμπειρία, να γνωρίζει το επίπεδο των μαθητών, να ξέρει πώς θα κινηθεί με τα θέματα και να έχει εικόνα από προηγούμενα έτη. Είδαμε να γίνονται λάθη στο παρελθόν. Κυρίως, σε Φυσική και Μαθηματικά, όπου πολλά υποερωτήματα ήταν εκτός ύλης, με ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας και πολλοί υποψήφιοι απέτυχαν. Φέτος, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Εάν το δημοσίευμα ισχύσει, δεν σάς κρύβω ότι ο μόνος κερδισμένος είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται, δηλαδή οι καθηγητές και ακαδημαϊκοί που θα επιλεχθούν από το κυβερνών κόμμα. Μένει να δούμε στην πράξη τι αληθεύει και τι όχι”.

Και συμπληρώνει: “Ο βασικός κορμός της Επιτροπής πρέπει να παραμένει ίδιος. Και οι όποιες αλλαγές να γίνονται σταδιακά. Οι πανεπιστημιακοί πρέπει να έχουν τη βοήθεια των μελών της Β’ βαθμιας εκπαίδευσης, καθώς είναι εκείνοι που έχουν διδάξει την ύλη όλη τη χρονιά και γνωρίζουν μαθησιακά αντανακλαστικά και συμπεριφορές. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορείς μία ανάσα πριν τις Πανελλήνιες, να μιλάς για ριζικές αλλαγές και άρα για νέα μέλη χωρίς εμπειρία! Το 1/4 αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο. Και είναι νόμιμο και θεμιτό. Αν μιλάμε όμως για τα 3/4 της Επιτροπής, τότε σίγουρα μιλάμε για κίνηση θα φέρει τα πάνω – κάτω”.

Την ίδια στιγμή, και ενόσω στο υπουργείο Παιδείας επικρατεί σύγχυση, ο κ. Παπαχρήστος ξεκαθαρίζει ότι οι αλλαγές των μελών της Επιτροπής δεν προϋποθέτουν συζήτηση στη βουλή ή συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. “Δεν είναι ο τρόπος που έγινε. Ακόμη περισσότερο δε, οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των υποψηφίων και οι εν δυνάμει αστοχίες στα θέματα”.

Πάντως, από την πλευρά του, το αρμόδιο υπουργείο διευκρινίζει στο NEWS 247 ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής των αλλαγών, ακολουθεί το γράμμα του νόμου. “Η νομοθεσία ορίζει ότι η Επιτροπή αλλάζει, μόλις λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των Πανελληνίων. Δεν έχουμε πρόθεση να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των εξετάσεων”.

https://news247.gr/

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Κ.Ε.Ε.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Αντικατάσταση της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, λίγες μόνο ημέρες πριν την διεξαγωγή τους»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», το Υπουργείο Παιδείας λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, προχώρησε στην αλλαγή των περισσότερων μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.
Η συνήθης πρακτική, μέχρι σήμερα, ήταν η μερική ανανέωση της σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλότητα στη διαδικασία με την παραμονή στην Επιτροπή έμπειρων στελεχών της εκπαίδευσης.
Η εμπειρία αυτή λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν στις επικείμενες εξετάσεις θα υπάρχει διπλή επιλογή θεμάτων αφού θα υπάρχουν διαγωνιζόμενοι που θα εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα.
Η αιφνίδια αλλαγή της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, προκαλεί ανησυχίες αλλά και ερωτηματικά.
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν συμπίπτει με την υποβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, που αποτελεί ανεξάρτητη αρχή.
Προφανώς, στη λογική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, το Κράτος δεν έχει συνέχεια, ενώ και οι ανεξάρτητες αρχές, εφόσον δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση και το κόμμα, δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας επωμίζεται μεγάλες ευθύνες, σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποια σκοπιμότητα υπαγόρευσε την αλλαγή της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των νέων μελών;
2. Εάν αντιλαμβάνεται τις ευθύνες που επωμίζεται σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή τους.
3. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

https://news247.gr/, Βουλή των Ελλήνων

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...