Home / HEADER-NEWS / Φίλης «Επιτυχής ο διάλογος για την Παιδεία», αλλά είναι αναγκαίος άλλος ένας! Καλοκαίρι το νομοσχέδιο.

Φίλης «Επιτυχής ο διάλογος για την Παιδεία», αλλά είναι αναγκαίος άλλος ένας! Καλοκαίρι το νομοσχέδιο.

Δημοσιεύτηκε: 8:03 μμ Μάιος 24th, 2016  


filis

«Επιτυχή», χαρακτήρισε το διάλογο για την Παιδεία ο Νίκος Φίλης, υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συζήτηση επί του πορίσματος των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο του διαλόγου. «Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη η συναίνεση στα εκπαιδευτικά θέματα», προσέθεσε ο υπουργός, «αλλά την αναζητούμε».

Ο κ. Φίλης ανέφερε την αναγκαιότητα διεξαγωγής «ενός ακόμα διαλόγου», καθώς συντρέχουν «διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και δεν υπάρχει το ευρύχωρο πλαίσιο άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής που υπήρχε κατά το παρελθόν». Επίσης, τόνισε ότι βασική επιδίωξη και κατά τη διάρκεια του διαλόγου, αλλά και μετά το πέρας του, είναι να υπάρξει ένα σχολείο «ποιότητας και ισότητας».

Επίσης, ο κ. Φίλης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για «μαζικούς διορισμούς» στο χώρο της εκπαίδευσης, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία από τον Σεπτέμβρη του 2017 και ανέφερε ότι, αν δεν αργούσε η αξιολόγηση, οι διορισμοί θα ήταν ήδη πραγματικότητα.

Εξάλλου, ο υπουργός τόνισε ότι για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στόχος είναι ένα ευέλικτο σχολείο, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία, μέσα στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισότητας, ενώ για τη δευτεροβάθμια, και ιδιαίτερα για το θέμα των εξετάσεων, ανέφερε: «Το ελληνικό σχολείο δυστυχώς στενάζει κάτω από τις εξετάσεις. Οφείλουμε να αναζητήσουμε προγράμματα που θα δίνουν μεγαλύτερο χρόνο στον ωφέλιμο χρόνο, που είναι ο χρόνος διδασκαλίας».

Ακόμη, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για νομοθετική πρωτοβουλία για την παροχή από το δημόσιο σχολείο πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, αλλά και πτυχίου πληροφορικής.

Τέλος, στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι είναι υπό συζήτηση το θέμα της αναμόρφωσης του μαθήματος των θρησκευτικών και των μαθηματικών.

Ιδιαίτερα για τα θρησκευτικά, ο κ. Φίλης είπε ότι το υπουργείο Παιδείας, που έχει τον τελικό λόγο σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα προχωρήσει, μαζί με το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής), από τον Σεπτέμβριο στην άμεση εφαρμογή των νέων προγραμμάτων, που θα «απομακρύνουν το μάθημα από τον κατηχητικό χαρακτήρα του».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Γαβρόγλου, αναφερόμενος στο πόρισμα, έκανε λόγο για «προσπάθεια σύνθεσης» των απόψεων και προτάσεων που ακούστηκαν στις εργασίες της Επιτροπής, συμπεριλαμβάνοντάς τες σε ένα ενιαίο σύνολο, μη αποσπασματικό.

«Μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί για το ότι είναι ένα αμιγώς συριζαίικο κείμενο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτάσεων της Επιτροπής, το οποίο χωρίζεται σε τριών ειδών μεταρρυθμίσεις: τις βραχυπρόθεσμες, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, τις μεσοπρόθεσμες, με ορίζοντα υλοποίησης το 2017 και τις μακροπρόθεσμες, που θα υλοποιηθούν από το 2018 και έπειτα.

Να σημειωθεί, ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής είναι παρόντες και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Νίκος Θεοτοκάς.

ΑΥΓΗ

…………………………………………………………………………………………………………………………

Βροχή τα νομοσχέδια το καλοκαίρι για κινητικότητα, υγεία, παιδεία

Αντεπίθεση σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο του κύκλου της αύξηση των φόρων, της μείωσης των συντάξεων και γενικότερα του λογαριασμού των 5,4 δισ. ευρώ.
Με το κλείσιμο του κεφαλαίου της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, η κυβέρνηση σχεδιάζει αντεπίθεση με 10 νομοσχέδια που θα προωθηθούν στη Βουλή το καλοκαίρι.
Ομως, δεν θα συζητηθούν στα θερινά τμήματα, αλλά στην Ολομέλεια, γιατί η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι ώστε να συζητηθούν και ψηφιστούν οι κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Πρόκειται για πολύ σημαντικά νομοθετήματα και η αρχή θα γίνει από το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα καταθέσει ο Γιώργος Σταθάκης τις επόμενες ημέρες (βρίσκεται στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης).
Η δεύτερη παρέμβαση θα περιλαμβάνει αλλαγές στην υγεία με νομοσχέδιο που αφορά πρωτίστως στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Επίσης, τον Ιούνιο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης πρόκειται να καταθέσει σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει διατάξεις για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων.
Αλλο ένα νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση θα καταθέσει και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Επίσης τον επόμενο μήνα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η κατάθεση και ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον «νέο Καλλικράτη».
Η καλοκαιρινή βροχή των νομοσχεδίων περιλαμβάνει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, το οποίο έχει στοιχειώσει στα συρτάρια των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου.
Επίσης θα προωθηθεί το στοιχειωμένο νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις. Σε αυτό τα τεχνικά κλιμάκια διαφωνούν με τα κίνητρα που προβλέπονται για να δηλωθεί το ¨μαύρο χρήμα¨.
Ερχεται επίσης, ενδεχομένως πολύ γρήγορα, αμέσως μετά τον αναπτυξιακό νόμο, το σχέδιο νόμου που καθιστά υποχρεωτικές τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ακολουθούν νομοσχέδια για τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και για την παιδεία.
Τέλος, είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν και τα θέματα του εκλογικού νόμου και της αναθεώρησης του Συντάγματος.
briefingnews

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...