Home / Featured / Φίλης – Δεν κόβουμε το ολοήμερο απλά καταργούμε το 7ωρο. Ο σύλλογος υπεύθυνος για το αν θα ανοίγουν στις 7.00

Φίλης – Δεν κόβουμε το ολοήμερο απλά καταργούμε το 7ωρο. Ο σύλλογος υπεύθυνος για το αν θα ανοίγουν στις 7.00

Δημοσιεύτηκε: 4:48 μμ Μάιος 15th, 2016  


filis

Κάθε μέρα το σχολείο θα λειτουργεί έξι ώρες, καταργούμε το 7ωρο για λόγους εκπαιδευτικούς είπε ο υπουργός Παιδείας – «Δεν κόβουμε κανένα ολοήμερο» – Δεν υφαρπάξαμε την ψήφο του λαού, δεν δεχθήκαμε πρόσθετα μέτρα, υποστήριξε ο κ. Φίλης

Φίλης: Αναβαθμίζουμε τα ολοήμερα σχολεία

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο κ. Φίλης σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega: «Δεν κόβουμε κανένα ολοήμερο. Το ολοήμερο θα είναι τρεις ώρες σε όλη την Ελλάδα. Δεν κλείνουμε τα ολοήμερα, τα αναβαθμίζουμε» είπε ο κ. Φίλης τοποθετούμενος στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την απόφασή του να κλείνουν τα σχολεία στις 13:15.

«Κάθε μέρα το σχολείο θα λειτουργεί έξι ώρες» τόνισε ο υπουργός Παιδείας υποστηρίζοντας ότι σήμερα «ένα απ’ τα τρία σχολεία λειτουργούν με πλούσιο πρόγραμμα και δύο στα τρία δεν έχουν πλούσιο πρόγραμμα».

«Τέσσερις η ώρα όπως και σήμερα τελειώνει το ολοήμερο σχολείο» εξήγησε ο Νίκος Φίλης και αναφέρθηκε στις κατηγορίες παιδιών που θα μπορούν να μετέχουν στο ολοήμερο.

«Όποιο παιδί έχει δύο γονείς εργαζόμενους δικαιούται να πάει στο ολοήμερο σχολείο. Όποιο παιδί έχει δύο γονείς ανέργους -που ανεργία σημαίνει σε πολλές περιπτώσεις μαύρη εργασία- με μια απλή δήλωση θα μπορεί να στέλνει το παιδί του στο σχολείο. θα δεχόμαστε μια δήλωση ότι κάνω δουλειές του ποδαριού» είπε ο υπουργός Παιδείας σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν οι δύο γονείς είναι άνεργοι, εφόσον υπάρχει υποκρυπτόμενη εργασία, τα παιδιά τους θα μπορούν να μπαίνουν στο ολοήμερο σχολείο. Ο κ. Φίλης τόνισε ότι στο ολοήμερο θα μπαίνουν κι άλλες κατηγορίες όπως για παράδειγμα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, ή παιδιά φυλακισμένων.

«Εμείς καταργούμε το 7ωρο για λόγους εκπαιδευτικούς» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στο Mega και υποστήριξε ότι δεν βγαίνουν εκτός προγράμματος μαθήματα.

«Στο εξάωρο θα διδάσκονται τα ίδια μαθήματα που διδάσκονταν στο 7ωρο, ίσως και περισσότερα» συμπλήρωσε και κάλεσε τη ΝΔ «να εξηγήσει γιατί υποστηρίζει ότι συρρικνώνονται οι γλώσσες και η πληροφορική» τονίζοντας ότι κατά την άποψή του δεν ισχύει αυτό το πράγμα.

«Εμπλουτίζουμε το ολοήμερο σχολείο, το επεκτείνουμε σε όλη τη χώρα για όλα τα σχολεία. Όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες» επισήμανε ο Νίκος Φίλης.

«Κι εκπαιδευτικούς θα προσλάβουμε αναπληρωτές, χιλιάδες» υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας.

Ερωτηθείς αν αλλάζει κάτι με τα σχολεία που σήμερα ανοίγουν στις 7 το πρωί, ο κ. Φίλης απάντησε:

«Όπου υπάρχει θέμα θα αντιμετωπιστεί. Ο σύλλογος των δασκάλων θα έχει την ευθύνη και θα αντιμετωπίζει το θέμα όπου προκύπτει. Δεν θα υπάρχει γενικός κανόνας, αυτό θα το βλέπει ο σύλλογος και θα καταρτίζει ένα πρόγραμμα».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η σημερινή συνέντευξη του Νίκου Φίλη στην εκπομπή MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΟΧΗ

Από τον Σεπτέμβρη σοβαρά βήματα ανανέωσης του σχολείου

Τις προηγούμενες μέρες εκπρόσωπος της Εκκλησίας σας καταράστηκε. Τι φοβάται η Εκκλησία;

Η Εκκλησία δεν είναι κάτι ομοιογενές. Έχει πολλές απόψεις, πολλά πρόσωπα, πολλές τάσεις… Το σίγουρο είναι πως, όπως κάθε θεσμός, έτσι και η Εκκλησία θέλει να περιχαρακώσει τις εξουσίες της. Το ερώτημα είναι η Πολιτεία, και μάλιστα μια προοδευτική κυβέρνηση, όπως είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγοι Πράσινοι, η οποία έχει μια προγραμματική δέσμευση που αφορά τον επανακαθορισμό των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και κράτους, θέματα που δεν περιλαμβάνονται αναγκαστικά στο πλαίσιο μιας συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά αφορούν την καθημερινή λειτουργία των θεσμών του κράτους, και ιδιαίτερα την εκπαίδευση, είναι δυνατόν να μην τα θέσει προς συζήτηση και να μην τα επιχειρήσει; Όχι με όρους διχαστικούς, αλλά οπωσδήποτε με μια αποφασιστικότητα, διότι η δημοκρατία και ο διάλογος παύουν να έχουν αξία αν δεν υπηρετούν ένα πολιτικό σχέδιο. Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται, από ορισμένους κύκλους, η αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας να διαμορφώνει το πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία. Το σχολείο είναι κοσμικό και δεν είναι δυνατόν να μπαινοβγαίνουν στα σχολεία ιεράρχες που θα βγάζουν λόγους εναντίον του Δαρβίνου. Αυτό είναι έξω από τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό του σχολείου.

Όμως το σχολείο δεν λειτούργησε ποτέ κοσμικά. Κάθε πρωί γίνεται προσευχή, στις αίθουσες υπάρχουν χριστιανικά σύμβολα και σχεδόν σε όλες τις τάξεις διδάσκεται η ορθοδοξία…

Δεν είναι όλα τα ζητήματα ίδια. Το αν το μάθημα των Θρησκευτικών θα είναι Κατηχητικό ή αν θα είναι ένα μάθημα γνώσης του φαινομένου του θείου και όλων των θρησκειών, με έμφαση στην ορθοδοξία, είναι απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν τα παιδιά για τις θρησκείες όταν ακόμα και σήμερα γίνονται ιεροί πόλεμοι ή όταν στη βάση θρησκευτικών επικλήσεων δημιουργείται ένα κλίμα τρομοκρατίας; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια εκπαιδευτική διαδικασία συμμετοχική γύρω από μεγάλα θέματα κοινωνικά, όπως τα ναρκωτικά, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το μπούλινκ; Διαφορετικά δεν γίνεται να ανανεωθεί το σχολείο σήμερα. Γι’ αυτό από τον Σεπτέμβρη θα δείτε σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ολοήμερο σε όλη την επικράτεια

Τι αλλαγές αναμένονται για τη νέα σχολική χρονιά;

Πρώτον, θα μειώσουμε το επτάωρο σε εξάωρο και το σχολείο θα τελειώνει στη 1.15. Όταν τελειώνει το μάθημα θα μπορεί το παιδί να κάθεται στο Ολοήμερο, αλλά αυτή είναι μια άλλη διαδικασία, περιλαμβάνει τη σίτιση του παιδιού, την απασχόλησή του, την προετοιμασία του για την επόμενη μέρα… Είναι διαφορετικό αυτό και διαφορετικό να κρατάς το παιδί για επτά ώρες σε μη λειτουργικό σχολείο. Θα ανανεώσουμε, λοιπόν, το περιεχόμενο του σχολείου.

Επομένως το ολοήμερο σχολείο παραμένει, μέχρι τις 4 μ.μ.;

Βεβαίως. Επιχειρούμε να δοθεί η δυνατότητα του Ολοήμερου σε όλα τα παιδιά, σε όλη την επικράτεια. Μέχρι τώρα μόλις το 1/3 των σχολείων είχε αυτή τη δυνατότητα του αναβαθμισμένου ολοήμερου.

Σπάει το καθεστώς αδιοριστίας

Το νέο πρόγραμμα θα σημαίνει και λιγότερες ώρες απασχόλησης αναπληρωτών;

Αυτή η κίνηση θα σημάνει προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών και αργότερα μόνιμου προσωπικού. Δυστυχώς έχουμε βουλιάξει στο καθεστώς αδιοριστίας που έχει επιβληθεί από τα μνημόνια. Όμως, από το 2017 και μετά θα μπορέσουμε να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό. Έως τότε θα προσλαμβάνουμε αναπληρωτές.

Η προϋπηρεσία των αναπληρωτών θα αναγνωριστεί στη διαδικασία διορισμών;

Είμαστε ηθικοπολιτικά δεσμευμένοι οι αναπληρωτές να αξιοποιηθούν στη διαδικασία ΑΣΕΠ που θα προκηρυχθεί. Ακόμα και για εκείνους που δεν είναι στη λίστα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Θέλουμε σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που ελλοχεύει εξαιτίας του κατακερματισμού των εκπαιδευτικών σε 150 ειδικότητες, καθώς και των αδιόριστων εκπαιδευτικών σε πάνω από δέκα ομάδες ιδιαίτερων συμφερόντων. Όμως, πιστεύω ότι η προκήρυξη θέσεων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο ένας να κατηγορεί τον άλλον και θα προβλέπεται επίσης η δυνατότητα των νέων πτυχιούχων για διορισμό.

Γράφεται το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στις εξετάσεις, παρότι το διαψεύδει η ΟΛΜΕ. Ποια η δική σας πληροφόρηση;

Κανείς δεν παίζει με την αγωνία των παιδιών. Αυτά είναι μικροπολιτικές, που έχουν διαψευστεί σε όλους τους τόνους από την ΟΛΜΕ. Επομένως, αύριο θα αρχίσουν και θα τελειώσουν οι εξετάσεις κανονικά. Για τα επόμενα χρόνια το στοίχημα του υπουργείου είναι ο προγραμματισμός του απεγκλωβισμού του σχολείου από ένα βάρβαρο σύστημα εξετάσεων.

Ήδη υπάρχουν 3.000 κενά στα σχολεία που θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά. Αυτά θα καλυφθούν;

Η μάχη που δίνουμε αυτή την περίοδο είναι όλα τα σχολεία, γενικής, τεχνικής ή ειδικής αγωγής να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, από την πρώτη μέρα. Αυτό το στοίχημα χάνεται συνεχώς επί τριάντα χρόνια. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε εγκαίρως σε προσλήψεις αναπληρωτών και τα βιβλία θα έχουν σταλεί τον Ιούλιο σε όλα τα σχολεία.

Γιατί υπήρξαν φέτος τόσα κενά;

Πέρυσι, ορισμένοι αναπληρωτές που είχαν περάσει στο ΑΣΕΠ προσέφυγαν στο ΣτΕ και εν μέρει υπήρξαν γι’ αυτό καθυστερήσεις. Κύριος λόγος, όμως, είναι η κατάσταση που διαμορφώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι με τη συμφωνία, η οποία δεν επέτρεψε στο κράτος να λειτουργήσει εγκαίρως. Από την πλευρά μας, κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι, ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό για τη δημόσια παιδεία.

Ποιος είναι ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός του υπουργείου;

Τον Ιούνιο θα παρουσιάσουμε τις εκθέσεις της Μορφωτικής Επιτροπής της Βουλής και της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία, όπου θα καταγράφονται τα άμεσα μέτρα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του υπουργείου. Στόχος μας είναι η μεταρρύθμιση να γίνει βήμα-βήμα σε έναν μεγαλύτερο ορίζοντα της τετραετίας. Μια πρόγευση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης δίνουν οι ρυθμίσεις για το ΕΠΑΛ, όπου καταργείται το καθεστώς σκληρής και οριστικής εξειδίκευσης. Θα είναι ένα σχολείο ισότιμο με αυτό της γενικής εκπαίδευσης, όπου στο τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον το παιδί θέλει να ακολουθήσει ένα έτος μαθητείας, να δουλεύει με εξασφαλισμένα τα εργατικά και ασφαλιστικά του δικαιώματα. Ακόμα, ο μαθητής θα έχει δυνατότητα πια να δώσει εξετάσεις για να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε σε ΤΕΙ είτε σε ΑΕΙ. Δεν θέλουμε ένα σχολείο που θα μαζεύει τυπικά τη σχολική διαρροή, θέλουμε και τα ΕΠΑΛ να δίνουν ισότιμες ευκαιρίες στα παιδιά για να μάθουν.

Αέρας δημοκρατίας στο σχολείο

Την πειθαρχική δίωξη των μαθητών, με τις αποβολές, αλλά και την τιμωρητικότητα απέναντι στα παιδιά, πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Αυτό το κλίμα έχει υποχωρήσει πια από τα σχολεία. Έχουμε ήδη καταργήσει την ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων και του ιδιωνύμου που είχε νομοθετήσει ο Ευ. Γιαννόπουλος. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών και να αποτρέψουμε τις τιμωρητικές συμπεριφορές. Σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε διάλογο με τους μαθητές, για την αναμόρφωση των σχολικών κοινοτήτων. Δεν υπάρχει προοπτική να λειτουργήσει το σχολείο μέσα από την τιμωρία. Ούτε βέβαια με την τιμωρητική αντίληψη εις βάρος των εκπαιδευτικών, όπως είχε επιχειρηθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά με την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση και τις χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε έναν αέρα δημοκρατίας στο σχολείο.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τα σχολεία στις φυλακές;

Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας είναι ο προσανατολισμός μας. Προσπαθούμε να τα ενοποιήσουμε σε μια δομή, για να έχουν τα παιδιά τη δυνατότητα ουσιαστικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατεύθυνσης, για όσους το χρειάζονται. Όλοι έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και αυτό είναι και ο μόνος τρόπος ένταξής του στην κοινωνία. Επομένως, η κατεύθυνσή μας είναι να διευρυνθούν οι σχολικές κοινότητες, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση.

Ποιος ο σχεδιασμός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Αυτή την περίοδο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιχειρείται αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων, ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά, τμήματα δια βίου μάθησης, να συνδυάζεται η ένταξη της τεχνικής εκπαίδευσης και να προωθείται ο ενιαίος χώρος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας. Σ΄ αυτόν τον ορίζοντα σχεδιάζουμε κι εμείς, καθώς μάλιστα είναι κοινή πεποίθηση στην ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η προηγούμενη παρέμβαση Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου αποδιοργάνωσε τη διοίκηση της ανώτατης εκπαίδευσης.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...