Home / Featured / Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα συνδιδασκαλίας και διαφοροποιημένες διδασκαλίας

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα συνδιδασκαλίας και διαφοροποιημένες διδασκαλίας

Δημοσιεύτηκε: 9:25 πμ Μάιος 13th, 2016  


eidikiagogikrisi

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

H Δ/νση Ειδικής Αγωγής & Εκπ/σης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. έχει ως στόχο να αναβαθμίσει τη λειτουργία των ΤΕ επιμορφώνοντας τους εκπαιδευτικούς σε θέματα συνδιδασκαλίας και διαφοροποιημένης διδασκαλίας, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν τη γνώση και την ευχέρεια  προσαρμογής της διδακτικής τους μεθόδου, τοποθετώντας τον κάθε μαθητή στο κέντρο του μαθησιακού σχεδιασμού, αναγνωρίζοντας τη διαφορετική ετοιμότητα του καθενός, στο πλαίσιο των ΤΕ που αποτελούν πρωτίστως τάξεις μικτών ικανοτήτων.

Τα παραπάνω σημειώνει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή. Επίσης, κάνει γνωστό ότι για πρώτη φορά μετά το 2009 εκδόθηκε εγκύκλιος για την υποβολή προτάσεων σχετικά με την ίδρυση, προαγωγή, υποβιβασμό και κατάργηση Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής & Εκπ/σης (ΣΜΕΑΕ) & Τμημάτων Ένταξης (ΤΕ). Έχει δε προηγηθεί τροπολογία για τα Τμήματα Ένταξης, η οποία ψηφίστηκε στις 21-02-2016, αρ. 82 του Ν.4368/2016 (ΦΕΚ Α΄ 21/21-02-2016). Ουσιαστικά πρόκειται για  μια προσθήκη στον ισχύοντα νόμο, με την οποία δίνεται έμφαση στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε γενική τάξη και των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τμήματα Ένταξης. Η εν λόγω συνεργασία υφίσταται ήδη, έπρεπε όμως να θεσμοθετηθεί αναφερόμενη ρητά και προσδιοριζόμενη σε σαφές νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνεται η εφαρμογή της.

        Ο υπουρός τονίζει ότι το ΥΠ.Π.Ε.Θ. δεν προχωρά στην κατάργηση των Τμημάτων Ένταξης, ούτε ακυρώνει την προσφορά των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτές τις δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπ/σης (ΕΑΕ). Αντίθετα, ενισχύει τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο δομές καθώς τα Τμήματα Ένταξης είναι ενταγμένα στη σχολική ζωή και στη μαθησιακή διαδικασία και από τη συνεργασία τους μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν για τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών που τα παρακολουθούν αλλά και για τον τρόπο που συνυπάρχουν όλα τα παιδιά μέσα στο σχολικό χώρο.

          Σε αυτό το πνεύμα, ακολούθησε η σχετική εγκύκλιος για την υποβολή προτάσεων σχετικά με την ίδρυση, προαγωγή, υποβιβασμό και κατάργηση ΣΜΕΑΕ και ΤΕ. Η εν λόγω εγκύκλιος συνοδεύτηκε από διευκρινίσεις, οι οποίες απεστάλησαν στις 06-04-2016 σε όλους τους Διευθυντές των Περιφερειακών Δ/νσεων. Οι διευκρινίσεις αφορούν και στην ενημέρωση-επικαιροποίηση των στοιχείων των ΤΕ, ειδικότερα εκείνων, τα οποία μετά τη συγχώνευση σχολικών μονάδων είχαν μείνει σε παράλληλη λειτουργία. Προτάθηκε η μεταφορά των εν λόγω Τμημάτων μέσω της διαδικασίας κατάργησης-ίδρυσης, καθώς δεν έχει προβλεφθεί νομοθετικό πλαίσιο μεταφοράς ΤΕ σε σχολικές μονάδες που έχουν αυξημένες ανάγκες. Με την προτεινόμενη διοικητική πράξη δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθεί το δεύτερο ΤΕ σε όμορο σχολείο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν διαθέτει ιδρυμένο ΤΕ. Επομένως, το δεύτερο ΤΕ δεν καταργείται, αλλάζει βάση καλύπτοντας μια μεγαλύτερη γεωγραφικά περιοχή. Εάν αυξηθούν οι ανάγκες στα σχολεία που συγχωνεύτηκαν, τότε οι Δ/ντές Εκπ/σης μπορούν να κάνουν χρήση της διευκρίνισης που αναφέρει ότι «…σχετικά με τη διατήρηση ή την κατάργηση ήδη ιδρυθέντος με ΦΕΚ και λειτουργούντος δεύτερου ΤΕ στην ίδια σχολική μονάδα, οι Δ/ντές Εκπ/σης κατά την αξιολόγηση των προτάσεων τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ύπαρξη ή μη του μέγιστου αριθμού των 12 μαθητών με σχετική πρόταση από διαγνωστική υπηρεσία, στο σύνολο των μαθητών της σχολικής μονάδας».

         Επιπλέον, σχετικά με το φορέα έκδοσης των γνωματεύσεων, ο Νίκος Φίλης αναφέρει, ότι  ισχύουν οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Υπηρεσιών, εφόσον υπάρχει αδυναμία των ΚΕΔΔΥ να ικανοποιήσουν αίτημα διάγνωσης.

         Η εν λόγω εγκύκλιος σε κανένα σημείο δεν αυστηροποιεί τους όρους ίδρυσης των ΤΕ. Η αναφορά στην υπεύθυνη δήλωση γονέα, διαδικασία η οποία καθορίζεται στο άρθρο 6 του Ν.3699/2012, σχετίζεται με τις προϋποθέσεις φοίτησης ενός μαθητή σε ιδρυμένο ΤΕ και όχι σε προϋποθέσεις ίδρυσης ΤΕ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...