Home / Featured / Επέκταση των ΖΕΠ και στελέχωσή τους με νέους εκπαιδευτικούς

Επέκταση των ΖΕΠ και στελέχωσή τους με νέους εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 9:54 πμ Μάιος 27th, 2016  


ypep8-marousi-5

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

H επέκτατη του προγράμματος ΖΕΠ και η στελέχωσή του με νέους εκπαιδευτικούς είναι μια από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Διαλόγου  για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών των μεταναστών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το πρόγραμμα  ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας): αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο των αρχών της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, το οποίο έχει, μέχρι στιγμής, αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα – βάσει και της αξιολόγησης των ίδιων των εκπαιδευτικών. Εντούτοις, λειτουργεί ακόμη σε περιορισμένο αριθμό σχολείων και δεν ξεκινά από την αρχή του σχολικού έτους.

Στο πόρισμα όπως προαναφέραμε τονίζεται ότι θα πρέπει αναμφίβολα να επεκταθεί σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων και να ενισχυθεί σημαντικά ως προς τον τρόπο λειτουργίας του και τη στελέχωσή του από νέους/ες εκπαιδευτικούς, καθώς και να υποστηριχθεί από αντίστοιχα προγράμματα.

Φυσικά η επέκταση των ΖΕΠ δεν αποτελεί  τη μοναδική πρόταση καθώς μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται  η ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας των δομών και υπηρεσιών που απευθύνονται στα παιδιά μεταναστευτικής ή προσφυγικής καταγωγής, όπως είναι οι τάξεις υποδοχής, τα φροντιστηριακά τμήματα κ.λπ. Βασική επιδίωξη πρέπει να είναι τα σχολεία που περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό τέτοιων παιδιών να καταστούν σχολεία αποτελεσματικά και ελκυστικά για το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, ώστε να αποφεύγεται η τάση της «γκετοποίησης» με τη σταδιακή απομάκρυνση από αυτά του ελληνικής καταγωγής μαθητικού πληθυσμού.

Εδώ μπορούν να βοηθήσουν μέτρα για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού τους, την εξασφάλιση εξειδικευμένου προσωπικού με αυξημένα προσόντα, μέσω κατάλληλης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, καθώς και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού. Στα σχολεία αυτά πρέπει να προβλέπεται θεσμικά η δυνατότητα παρεμβάσεων στο πρόγραμμα σπουδών σε περιορισμένη κλίμακα, ώστε να αντιμετωπίζονται κατάλληλα οι δυσκολίες στη μάθηση που συναντούν οι μαθητές και μαθήτριές τους, ιδίως στα αρχικά στάδια της ένταξής τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...