Τελευταία Νέα

Δευτέρα, 25/05/2020, 14:16


Home / Featured / Ενδεικτικά στοιχεία για λιγότερους εκπαιδευτικούς σε διάφορες περιοχές. Χιλιάδες περικοπές εκπαιδευτικών

Ενδεικτικά στοιχεία για λιγότερους εκπαιδευτικούς σε διάφορες περιοχές. Χιλιάδες περικοπές εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 10:23 πμ Μάιος 29th, 2016  


kleisto-sxoleio-5701
Αντιδράσεις για τις χιλιάδες περικοπές εκπαιδευτικών από δημοτικά και νηπιαγωγεία

Σε απεργία προχωρούν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 8 Ιούνη και σε συλλαλητήρια στις 4 Ιούνη

Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που αποφάσισαν για τις 8 Ιούνη και την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης που πρότειναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ και υιοθετήθηκε ομόφωνα, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προχωρούν σε συλλαλητήριο στην Αθήνα το απόγευμα του Σαββάτου, 4 Ιούνη, με τη συμμετοχή γονέων και εργαζομένων. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στα μέτρα που χτυπούν ακόμα περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και στις χιλιάδες απολύσεις ακόμα και εκπαιδευτικών που εργάζονταν για χρόνια ως αναπληρωτές στην εκπαίδευση. Κεντρικά αιτήματα είναι: Αμεση πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων μόνιμων διορισμών – Καμία απόλυση αναπληρωτή – Απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για το ολοήμερο σχολείο και της διάταξης για τα νηπιαγωγεία.

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά αυτήν τη βδομάδα κυριάρχησαν στη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής οι συνέπειες από τις ρυθμίσεις που φέρνει το υπουργείο Παιδείας για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία από τη νέα χρονιά. Κι ενώ είναι φανερό ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία με χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς από το Σεπτέμβρη, ο υπουργός Παιδείας επέμεινε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών και δεν θα κλείσουν τμήματα ή σχολεία.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Φίλης ισχυρίστηκε πως δε θα αποκλειστούν από το ολοήμερο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων τα παιδιά των ανέργων, λέγοντας κατά λέξη: «Το ολοήμερο σχολείο θα τελειώνει στις 4 το μεσημέρι και εκεί θα μπορούν τα παιδιά, είτε των οικογενειών που έχουν δύο εργαζόμενους, είτε των οικογενειών που έχουν ανέργους, είτε των μονογονεϊκών οικογενειών να παραμένουν στο ολοήμερο σχολείο». Ομως η υπουργική απόφαση που ορίζει ότι «στο Ολοήμερο Πρόγραμμα εγγράφονται και φοιτούν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους», έχει γίνει πλέον νόμος του κράτους (ΦΕΚ B 1324 – 11.05.2016) και ο υπουργός δεν ανέφερε ότι θα φέρει κάποια άλλη νομοθετική ρύθμιση για να τον αλλάξει. Είπε όμως τα εξής: «Μιλάει κανείς για επέκταση των ολοήμερων σχολείων σήμερα χωρίς κανόνες; Ποιος το λέει; Κανείς, διότι αυτό είναι μιας άλλης τάξης θέμα, να μπορούν να πάνε 600.000 παιδιά στο ολοήμερο. Η εμπειρία λέει ότι πηγαίνουν περίπου 50.000 παιδιά κάθε χρόνο στο ολοήμερο, αυτό θα διασφαλισθεί και θα αυξηθεί, είναι σαφές. Το λέω αυτό για να σταματήσει και η δημαγωγία και το ψέμα». Με άλλα λόγια, ο υπουργός λέει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να φοιτήσουν στο ολοήμερο πρόγραμμα όλα τα παιδιά γι’ αυτό μπαίνουν περιορισμοί (σ.σ. παιδιά εργαζομένων) και μένει στην πράξη να δούμε πώς θα λειτουργήσει το πράγμα από Σεπτέμβρη.

Προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τις απολύσεις αναπληρωτών

Προσπαθώντας να απαντήσει για τις απολύσεις (μη προσλήψεις) εκπαιδευτικών από Σεπτέμβρη, ο υπουργός Παιδείας είπε, μεταξύ άλλων: «Εμείς πήραμε πολλές χιλιάδες παραπάνω αναπληρωτές πέρυσι από όσες είχε πάρει η κυβέρνησή σας (σ.σ. της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ). Πολλές χιλιάδες παραπάνω. Και θα πάρουμε και φέτος πολλές χιλιάδες αναπληρωτές (…) γιατί καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Τέλος Ιουνίου θα ξέρουμε ποιες είναι οι εκπαιδευτικές ανάγκες και εγκαίρως θα γίνει ο προγραμματισμός για την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Οδηγίες λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και χρήση από μαθητές

Μόνο που η «αλχημεία» του υπουργείου είναι ότι φρόντισε να μειώσει ακριβώς αυτές τις εκπαιδευτικές ανάγκες: Με το κόψιμο χιλιάδων διδακτικών ωρών για πάνω από τους μισούς μαθητές των δημοτικών σχολείων, με την αύξηση του ελάχιστου αριθμού παιδιών στα νηπιαγωγεία που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα τμημάτων, με τους… «κανόνες» που θέτει για τη φοίτηση στο ολοήμερο πρόγραμμα και την κατάργηση της θέσης υπεύθυνου εκπαιδευτικού σε αυτό, οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς θα είναι πολύ μειωμένες από το Σεπτέμβρη σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα.

Ετσι, χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που τα τελευταία χρόνια εργάζονταν στα σχολεία, φέτος δε θα έχουν θέση σε αυτά κι αυτό στην ουσία σημαίνει απολύσεις, σημαίνει ανεργία. Ακόμα πιο προκλητικός για το θέμα αυτό ήταν στη συζήτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος που είπε κυνικά: «Οι πάντες ξέρουν, σε αυτή την αίθουσα και ξέρουν και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ότι προσλαμβάνονται την ημέρα που θα προκύψει θέση αναπλήρωσης και απολύονται με τη λήξη του σχολικού έτους». Με άλλα λόγια, οι εκπαιδευτικοί που κάθε χρόνο δουλεύουν μ’ αυτή την ελαστική εργασιακή σχέση και τώρα θα μείνουν άνεργοι δεν έχουν καν δικαίωμα να ομιλούν για την απόλυσή τους! Λες και φταίνε οι ίδιοι, λες και είναι επιλογή τους που τόσα χρόνια δουλεύουν ως αναπληρωτές και που δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών!

Και οι εκπαιδευτικοί που θα βγουν στην ανεργία και δε θα επαναπροσληφθούν το Σεπτέμβρη θα είναι χιλιάδες. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, από τα 350 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για προσλήψεις αναπληρωτών έως το 2020, το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποίησε τα 160 μόνο για το σχολικό έτος 2015 – 2016. Αντίστοιχα μειωμένα φαίνεται πως θα είναι και τα κρατικά κονδύλια, καθώς σύμφωνα με καταγραφή που έχουν κάνει οι εκπαιδευτικοί, για το 2016 – 17 υπάρχουν διαθέσιμα 38.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για αναπληρωτές, 32.000.000 ευρώ για παράλληλη στήριξη, ενώ σχεδιάζεται να δοθούν άλλα 80.000.000 ευρώ, δηλαδή τα μισά σε σχέση με πέρσι.

Ενδεικτικά τα στοιχεία για λιγότερους εκπαιδευτικούς σε διάφορες περιοχές

Ηδη, αιρετοί εκπρόσωποι και σωματεία εκπαιδευτικών μετρούν σε διάφορες περιοχές τις λιγότερες ώρες απασχόλησης και τις θέσεις εκπαιδευτικών που θα χαθούν σε κάθε περιοχή. Στην Α’ Αθήνας έχει υπολογιστεί ότι 400 μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα βγουν σε κινητικότητα και θα βρεθούν στη διάθεση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για μετακίνηση σε άλλες περιοχές.

Αντίστοιχα, στο νομό Μαγνησίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι μειώσεις των θέσεων εκπαιδευτικών ενδέχεται να φτάσουν και τις 150. Επίσης, καταργούνται οι υπεύθυνοι εργαστηρίων φυσικών επιστημών και πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Χάνονται έτσι χιλιάδες ώρες, από τις οποίες στη Μαγνησία περίπου 400 ώρες τη βδομάδα, που αντιστοιχούν σε 20 θέσεις εκπαιδευτικών.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Επιλογή υποψηφίων καταρτιζομένων στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού

Στην Ανατολική Αττική, χάνονται 300 θέσεις αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών τη νέα χρονιά από τις ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση για δημοτικά και νηπιαγωγεία. Ακόμα 7 με 8 νηπιαγωγεία της περιοχής κινδυνεύουν με κλείσιμο (ενδεικτικά αναφέρονται: 2ο Αυλώνα, 2ο Καπανδριτίου, 3ο Κρυονερίου, 17ο Αχαρνών, Νηπιαγωγείο Μαλακάσας, Νηπιαγωγείο Αγίων Αποστόλων κ.ά.).

Και μπορεί ο υπουργός να επιμένει ότι δε θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο, ωστόσο ο νόμος που αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό των μαθητών οδηγεί σε εικόνες είτε συγχωνεύσεων είτε κλεισίματος τμημάτων κι αυτό κατ’ επέκταση σε απολύσεις (μη επαναπροσλήψεις) αναπληρωτών νηπιαγωγών. Ο υπουργός μάλιστα είπε παραπλανητικά στη Βουλή ότι «στην περιφέρεια έχουμε μειώσει των αριθμό των παιδιών για τα νηπιαγωγεία, το μίνιμουμ, από επτά σε πέντε και σε μερικά μικρά νησιά θα είναι ακόμα μικρότερο εάν χρειασθεί, δεν κάνουμε πολιτική σε βάρος της περιφέρειας». Ομως, η πραγματικότητα είναι ότι η μείωση του ελάχιστου αριθμού παιδιών αφορά μόνο τα χαρακτηρισμένα ως δυσπρόσιτα νηπιαγωγεία κι όχι γενικά την περιφέρεια…

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά ενδεικτικά στοιχεία για τα νηπιαγωγεία σε περιοχές της περιφέρειας:

Στη Λέσβο και τη Λήμνο εκτιμάται ότι θα χαθούν 40 με 50 θέσεις νηπιαγωγών από κλεισίματα και συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων, ενώ αν ακολουθηθεί αυστηρά το γράμμα του νόμου ο αριθμός των χαμένων θέσεων ανεβαίνει στις 70.

Στη Λευκάδα, από τα 21 συνολικά νηπιαγωγεία, τα 10 έχουν λιγότερα από 14 παιδιά που είναι το νέο κατώτατο όριο για τη λειτουργία τους, ενώ και το ένα χαρακτηρισμένο δυσπρόσιτο νηπιαγωγείο του νησιού έχει λιγότερο από 5 νήπια.

Στη Θεσπρωτία εκτιμάται ότι 20 τμήματα νηπιαγωγείων είτε θα συγχωνευθούν, είτε θα κλείσουν, ενώ και 25 εκπαιδευτικοί, περίπου που εργάζονται στα δημοτικά σχολεία θα κριθούν υπεράριθμοι. Παρόλο που η τελική εικόνα θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών (αποσπάσεις – μεταθέσεις) και την οριστικοποίηση των ολοήμερων τμημάτων, προβλέπεται οι διορισμοί αναπληρωτών στο νομό από Σεπτέμβρη να είναι μηδενικοί.

Στο Δήμο Εορδαίας, σύμφωνα με καταγραφή που έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και κατέθεσε σχετική Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με βάση το φετινό αριθμό (2015 – 2016) των φοιτούντων νηπίων και προνηπίων, θα κλείσουν τα παρακάτω νηπιαγωγεία, επειδή δε συγκεντρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 14 νηπίων: 11ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας, Νηπιαγωγείο Ανατολικού, Νηπιαγωγείο Ασβεστόπετρας, Νηπιαγωγείο Κομνηνών, Νηπιαγωγείο Μεσοβούνου, Νηπιαγωγείο Μηλοχωρίου, Νηπιαγωγείο Προαστίου και Νηπιαγωγείο Πύργων. Επίσης, υποβαθμίζονται από διθέσια σε μονοθέσια λόγω μη συγκέντρωσης 26 μαθητών τα Νηπιαγωγεία Εορδαίας 1ο, 2ο, 6ο, 8ο, 13ο και 19ο Πτολεμαΐδας καθώς και τα Νηπιαγωγεία Αρδασσας και Περδίκκα. Δημιουργείται δηλαδή τεράστιο πρόβλημα στα 16 από τα 30 συνολικά Νηπιαγωγεία της Εορδαίας (αν εξαιρέσουμε το Ειδικό)!

Γ.Σ.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΔΟΕ: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Τρίτη 26/5, και ώρα 19.00 στα Προπύλαια

Το Υπουργείο Παιδείας αντιμέτωπο με τη φωνή των χιλιάδων εκπαιδευτικών που κατέκλυσαν ...