Home / HEADER-NEWS / Δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή της Β’ Ξένης Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Έκπαίδευση

Δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή της Β’ Ξένης Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Έκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 10:17 πμ Μάιος 20th, 2016  


petition2

Γιατί είναι σημαντικό: Η Υπουργική Απόφαση Φ12/657/70691/Δ1/26-4-2016 «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» αφαιρεί στους μαθητές της Ε’ Δημοτικού το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα μία από τις δύο προσφερόμενες Β’ Ξένες Γλώσσες (Γερμανικά ή Γαλλικά). Η απόφαση αυτή:

  • Καταστρατηγεί το δημοκρατικό και παιδαγωγικά αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών και των γονέων για ελεύθερη και συνειδητή επιλογή της Β’ Ξένης Γλώσσας.
  • Εξαναγκάζει τους μαθητές να διδαχθούν άλλη ξένη γλώσσα από αυτήν που επιθυμούν, με μόνο κριτήριο την αριθμητική και συχνά οριακή πλειοψηφία της εκάστοτε επιλεγόμενης γλώσσας.
  • Έχει σαν συνέπεια τη δημιουργία αρνητικού μαθησιακού και παιδαγωγικού κλίματος και αντικινήτρων μάθησης.
  • Οδηγεί στη σύσταση αποκλειστικά γαλλόφωνων ή γερμανόφωνων τάξεων και σχολείων της Πρωτοβάθμιας και κατ’ επέκταση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Έχει σαν αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του αντικειμένου εργασίας εκατοντάδων διορισμένων εκπαιδευτικών Γερμανικής (ΠΕ07) και Γαλλικής (ΠΕ05) Φιλολογίας.
  • Αναιρεί την παροχή ποιοτικής και ουσιαστικής ξενόγλωσσης παιδείας σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.
  • Υποβαθμίζει το αυτοτελές γνωστικό αντικείμενο των Ξένων Γλωσσών, παρόλο που αυτό αποτελεί τομέα πολιτικής και στρατηγικής προτεραιότητας και ανταγωνιστικό εφόδιο στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
  • Αντίκειται στην έμπρακτη εφαρμογή της Πολιτικής Προαγωγής της Πολυγλωσσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία έχει συνυπογράψει και η Ελλάδα.

Ψήφισε για την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης που καταργεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής Β’ Ξένης Γλώσσας στην Ε’ Δημοτικού.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ


 

4 Σχόλια

  1. Παρόμοια Υ.Α. είχε εκδοθεί και το 2011 για την Β/θμια εκπαίδευση η οποία αποτελούσε την αρχή της εξαφάνισης μιάς άλλης ξένης γλώσσας ( της Ιταλικής ) για την οποία εδώ και χρόνια κανείς δεν κάνει θέμα.Κάθε άλλο, κάποιοι κάνουν ότι δε γνωρίζουν ότι υπάρχουν 31 συνάδελφισσες της Ιταλικής στις οποίες δε δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να διδάξουν στην Α/θμια εκπαίδευση.Από την άλλη πλευρά όταν το δίκαίωμα της διδασκαλίας της Ιταλικής γλώσσας αφαιρέθηκε από τα παιδιά του γυμνασίου ( 35.000 μαθητές )τότε σχεδόν κανείς δε μίλησε για δημοκρατικά δικαιώματα ούτε υπήρχε ιδιαίτερη συμπαράσταση από τους υπόλοιπους κλάδους.Δυστυχώς για κάποιους λειτούργησε το<>. Υπάρχει όμως και το <>.

    • ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Δυστυχώς για κάποιους λειτούργησε το Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ. Υπάρχει όμως και το ΑΝΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΛΛΩΝ

  2. Για τα ιταλικά (και τα ισπανικά) δε σας είδα να κόπτεστε τότε, «συνάδελφοι». Εκεί που ήσουν ήμουν, κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις, δυστυχώς

    • Αγωνίστρια

      Πολύ σωστά συνάδελφε/συναδέλφισσα.Άς μην ξεχνάμε τη συμπεριφορά των ΄΄συναδέλφων ΄΄ στη Θεσσαλονίκη στην διαμαρτυρία έξω από την περιφέρεια( 2011 ) που χωρίς ντροπή κάποιοι εκπρόσωποι τους μας είπαν πως εμείς δεν έχουμε καμμιά δουλειά μαζί τους γιατί είμαστε μόνο 31 άτομα.Ξέρουμε πολύ καλά ποιοί είναι και άς μην το αρνηθούν γιατί υπάρχουν πολλοί μάρτυρες…
      Εύγε ΄΄συνάδελφοι ΄΄και στα δικά σας! ¨Άλλωστε αυτό το ευχήθηκε και μιά αναπληρώτρια των Γερμανικών που της φερθήκατε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
      ( βλέπε 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Ιούνιος 2011 )

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...