Home / Featured / Διετής εισαγωγική επιμόρφωση και συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών

Διετής εισαγωγική επιμόρφωση και συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 9:18 μμ Μάιος 23rd, 2016  


epimorfosi

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Στην κατάργηση των βαθμών σε δημοτικά και γυμνάσια και την αντικατάσταση της βαθμολογικής αξιολόγησης από την περιγραφική καθώς και στην αναγκαιότητα της διετούς αρχικά πιστοποιημένης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και στη συνέχεια της δια βίου ανανέωσης των γνώσεών τους αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία κ. Λίακος.

Συγκεκριμένα για την περιγραφική αξιολόγηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση δήλωσε ότι αντί να βάζουν  οι εκπαιδευτικοί από 1-20, να συντάσσουν μια έκθεση, να κάνουν το προφίλ του μαθητή και να επισημαίνουν που είναι ισχυρός.  Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει οι  εξετάσεις να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο και να αυξηθεί η περιγραφική αξιολόγηση και ποιοτική αποτίμηση του μαθητή.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προγράμματα σπουδών καθώς σημείωσε την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου προγράμματος σπουδών που θέτει στόχους και οι δάσκαλοι ανάλογα με το που είναι η τάξη να προσπαθήσουν να τους φθάσουν.

Ερωτώμενος για το πώς θα προάγεται ένας μαθητής, διατύπωσε την άποψη ότι «το περνάω δεν περνάω την τάξη δεν είναι κάτι απλό. Δε θέλουμε να κόβεται ένα παιδί επειδή δε μπορεί να περάσει δυο μαθήματα. Αν ένας μαθητής μείνει στην τάξη μια φορά, δεν θα περνάει εύκολα τις τάξεις τις επόμενες φορές. Δημιουργούμε μια εκπαίδευση μαθητοκεντρική. Από τη διδασκαλία στη μάθηση. Μάθε στο παιδί πώς να μαθαίνει, πώς να ερευνά».

Εκπαιδευτικοί και επιμόρφωση

Για τους εκπαιδευτικούς και την επιμόρφωση σημείωσε ότι θα πρέπει να περνούν μια διετή πιστοποιημένη εκπαίδευση που θα έχει να κάνει και με μαθήματα και με πρακτική και θα γίνεται και στο σχολείο αλλά ταυτόχρονα η εκπαίδευση των δασκάλων να είναι διαρκής.

Ο κ. Λιάκος τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργία κοινοτήτων μάθησης, «οι οποίες με πολλούς τρόπους, βιωματικούς, εξ αποστάσεως, με μαθήματα, με διαλέξεις, προσανατολίζονται τόσο προς τις ανάγκες του ίδιου του δασκάλου και του σχολείου αλλά και προς εκείνα τα σημεία που η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη, προοδεύει και φέρνει».

«Συνολικά το σχολείο να γίνει κοινότητα μάθησης» επανέλαβε ο κ. Λιάκος παρουσιάζοντας το μοτίβο ότι διδάσκω μαθαίνοντας, μαθαίνω διδάσκοντας. Ο ίδιος παραλλήλισε τον εκπαιδευτικό με τον γιατρό, τον δικηγόρο τον τεχνικό που είναι επαγγελματίες που επικαιροποιούν διαρκώς τις γνώσεις τους. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι ο δάσκαλος και ο καθηγητής να μην είναι απλός ο δημόσιος υπάλληλος αλλά να είναι αυτό που λέμε «professional», όπως είναι ο ιατρός, που διαρκώς πρέπει να επικαιροποιεί τις γνώσεις του, ο νομικός, ο τεχνικός, να μη μένει ο δάσκαλος και ο καθηγητής στις γνώσεις που πήρε κάποτε στο πανεπιστήμιο και αλλάζουν κάθε πέντε-δέκα χρόνια».

Για την αξιολόγηση επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν αντιμετωπιζεται τιμωρητικά αλλά ουσιαστικά. Επεσήμανε ότι «νεωτερισμός είναι η δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης που θα μπαίνουν οι στόχοι: Τι πρέπει να ξέρει ο μαθητής, τι πρέπει να κάνει ο δάσκαλος, ο διευθυντής, τι πρέπει να μαθαίνει κανείς στο δημοτικό, γυμνάσιο; Με βάση αυτούς τους στόχους αποτιμάται η λειτουργία του εκπαιδευτικού, η διδασκαλία του, αλλά και οι θεσμοί τα προγράμματα. Δε μπορεί η εκπαίδευση να μην αναστοχάζεται, άλλωστε η διαφορά της εκπαίδευσης από οποιαδήποτε άλλη μάθηση και κατάρτιση βρίσκεται στο σημείο του αναστοχασμού, της αναξιολόγησης».

Διευθυντές

Για τους Διευθυντές ο κ. Λιάκος τόνισε ότι «πρέπει να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο και εδώ σκεφτόμαστε οι διευθυντές να περνάνε μέσα από τα σεμινάρια της κεντρικής σχολής κρατικής διοίκησης. Να μαθαίνουν τους θεσμούς, διάφορα ζητήματα με τη διοίκηση, τη διαχείριση έμψυχου δυναμικού και της εκπαίδευσης».


 

Ένα σχόλιο

  1. Επιτέλους, να μια ενδιαφέρουσα ιδέα για την εκπαίδευση!!
    Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι το σημαντικότερο βήμα για την εξέλιξη του εκπαιδευτικού συστήματος.
    Όσο για την αξιολόγηση των μαθητών, είναι καιρός να μπει σε νέα βάση, για να σταματήσει η βαθμοθηρία, που κανένα όφελος δεν προσφέρει στο μαθητή.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...