Home / HEADER-NEWS / Πως θα αντιμετωπιστεί η φυγή των νέων στο εξωτερικό

Πως θα αντιμετωπιστεί η φυγή των νέων στο εξωτερικό

Δημοσιεύτηκε: 5:55 μμ Μάιος 23rd, 2016  


europaikes

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα από την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου προς νέες, υψηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες, αποτελεί τη μόνη επιλογή για την αύξηση της απασχόλησης των νέων επιστημόνων και την ανάσχεση της διαρροής εγκεφάλων.

Το κεντρικό όραμα των παρεμβάσεων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-20 για την  αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, την  αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού  και τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης είναι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με αιχμή την καινοτομία. 

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή, δίνοντας αναλυτικότερα στοιχεία. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι συμβάλλοντας στο όραμα αυτό,  η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. σχεδίασε την εθνική στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) (www.gsrt.gr/Προγραμματική Περίοδος 21014-20), όπου η ανάπτυξη δυναμικού, ανθρώπινου και υλικοτεχνικού, στην έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία συνιστά κύριο άξονα παρέμβασης.

Βασικό χρηματοδοτικό πλαίσιο στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-20», στο οποίο έχουν ήδη εξειδικευθεί δράσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 450 εκ. €, που αφορούν στην ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, σε συνεργασίες ερευνητικών φορέων με επιχειρήσεις, στην ενσωμάτωση ερευνητικών αποτελεσμάτων στην παραγωγική διαδικασία, στην υποστήριξη  ερευνητικών φορέων, αλλά και στη διεθνή και ευρωπαϊκή συνεργασία. Οι δράσεις αναμένεται να προκηρυχθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

 Ο υπουργός προσθέτει ότι «στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση, 2014-2020» έχουν εξειδικευτεί οι δράσεις «Ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας», «Υποστήριξη των νέων ερευνητών με έμφαση στους κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος», «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ερευνητριών» και «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού». Η υλοποίηση των δράσεων αυτών θα τελεστεί σε 3 κύκλους, μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, ενώ τα ποσά που έχουν εξειδικευτεί είναι αντίστοιχα 15.000.000 ευρώ, 30.000.000 ευρώ, 15.000.000 ευρώ και 21.000.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τον υπουργό οι ανωτέρω δράσεις στοχεύουν στην επίτευξη του Ειδικού Στόχου ii: «Ενίσχυση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος και θα συνεισφέρουν στην ανάσχεση του φαινομένου της μετανάστευσης των νέων υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου.

        Αναφορικά με τη κατάρτιση των νέων σε ειδικότητες που υπάρχουν μέχρι σήμερα αλλά και σε  ειδικότητες που προτείνονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, κοινωνικούς  εταίρους και τις τοπικές κοινωνίες λαμβάνοντας υπόψη τις εκροές του μηχανισμού ανίχνευσης της ανεργίας, τις μελέτες για την έξυπνη εξειδίκευση ανά Περιφέρεια, η Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του ΥΠ.Π.Ε.Θ.  προσφέρει:

–   Στα ΔΙΕΚ, δωρεάν παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αποφοίτους Σ.Ε.Κ.., διάρκειας πέντε (5) συνολικών εξαμήνων, επιμερισμένα σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας.

–   Στις ΣΕΚ, δωρεάν παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, διάρκειας τριών ετών (2 έτη κατάρτισης και 1 έτος μαθητείας), σε αποφοίτους της υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης.

–  Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) συστήνονται και λειτουργούν στους Δήμους  προσφέροντας στους δημότες εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

–   Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

–   Το πρόγραμμα Σχολές Γονέων απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με αναπηρία  κ.λ.π.  με στόχο τη στήριξη των γονέων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο ρόλο τους.

–  Το πρόγραμμα  «ΟΔΥΣΣΕΑΣΕκπαίδευση των μεταναστών στην Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό – ΟΔΥΣΣΕΑΣ» αφορά στην οργάνωση και λειτουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης καθώς και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Απευθύνεται σε πολίτες της Ε.Ε.  και υπηκόους τρίτων χωρών  που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας από την ηλικία των 16 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε όλα τα παραπάνω προγράμματα απασχολούνται ως εκπαιδευτές και επιστημονικά στελέχη  πολλοί νέοι επιστήμονες πλήθους  ειδικοτήτων οι οποίοι αμείβονται  είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό είτε από το ΕΣΠΑ.

 Τέλος, επισημαίνεται από τον υπουργό  ότι στις αντίστοιχες προσκλήσεις ενδιαφέροντος της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης πριμοδοτείται  με αυξημένο ποσοστό το κοινωνικό κριτήριο της ανεργίας,  δίνοντας έτσι τη δυνατότητα εργασίας και απασχόλησης σε νέους, ενισχύοντας τη βούληση και την ασφάλεια παραμονής τους στη χώρα, και  ελπίζοντας ότι η  ανοικοδόμηση  και η  ανάπτυξή  της  θα δημιουργήσει  περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας  και θα αποτελέσει το βασικό κίνητρο επιστροφής τους.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...