Τελευταία Νέα

Δευτέρα, 27/06/2022, 20:40


Home / HEADER-NEWS / Αλλαγές στα κριτήρια για τις μεταφορές μαθητών στα σχολεία

Αλλαγές στα κριτήρια για τις μεταφορές μαθητών στα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 1:06 μμ Μάιος 10th, 2016  


autobus

Το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε περικοπές και στις μεταφορές των μαθητών στα σχολεία, οι οποίες αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας για τις απομακρυσμένες περιοχές.

Με νέα υπουργική απόφαση τίθενται χιλιομετρικές αποστάσεις για το δικαίωμα των μαθητών να μεταφερθούν στα σχολεία.

Σύμφωνα με αυτήν, ένας μαθητής δημοτικού θα δικαιούται μεταφοράς εφόσον μένει 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το σχολείο του, ένας μαθητής γυμνασίου εφόσον μένει 2,5 χιλιόμετρα και ένας μαθητής λυκείου εφόσον μένει 4 χιλιόμετρα από το σχολείο του.

Το θέμα έφερε στην Βουλή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση απευθυνόμενος προς τον υπουργό Παιδείας. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Για τις μεταφορές μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες και με δεδομένη την πολιτική περικοπών στην Παιδεία που ακολουθεί το υπουργείο, απεστάλησαν από τις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι σχετικές φόρμες, τις οποίες καλούνται να συμπληρώσουν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και αφορούν σε στοιχεία για την μόνιμη κατοικία των μαθητών.

Σκοπός της συλλογής των στοιχείων είναι η οργάνωση της μεταφοράς των μαθητών για το σχολικό έτος 2016-2017. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις, που έχουν γίνει στην ΚΥΑ και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, φαίνεται να δυσχεραίνουν και να περιορίζουν σημαντικά τις μετακινήσεις των μαθητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι θα μεταφέρεται δωρεάν από τη νέα σχολική χρονιά μικρότερος αριθμός μαθητών, αφού θα απαιτούνται μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις, για να ενταχθεί ο μαθητής στο πρόγραμμα».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Περισσότερες Ειδικότητες στα ΔΙΕΚ - Αυξημένες θέσεις για τους υποψήφιους

«Επιπλέον, με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι εφόσον υπάρχει δημόσια ή δημοτική αστική ή υπεραστική συγκοινωνία, απαιτείται απόσταση μεγαλύτερη των 1.200 μέτρων για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 2.500 μέτρων για μαθητές Γυμνασίου και 4.000 μέτρων για μαθητές Λυκείων, προκειμένου να προμηθευτούν το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο για την μετακίνηση τους.

Υπό τους συγκεκριμένους όρους γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να είναι ρεαλιστική η εξασφάλιση της μεταφοράς παιδιών δημοτικού, χωρίς μάλιστα την ύπαρξη κατάλληλου συνοδού, όπως προβλέπεται.

Ήδη οι καταγγελίες από γονείς και κηδεμόνες στην Αχαΐα είναι έντονες και αφορούν τόσο προάστια της Πάτρας όσο και τους Δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μαθητές Δημοτικού της τοπικής κοινότητας στο Ριόλο Αχαΐας καλούνται να περπατούν ως και 1.200 μέτρα από το σπίτι τους ως την πλησιέστερη στάση και από την αποβίβαση τους στο σχολείο, προκειμένου να τους χορηγηθεί το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο, διασχίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου αυτοκινητόδρομο μεγάλης κυκλοφορίας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Στις 28 Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων

Σε αυτές τις συνθήκες, η καθημερινή μετάβαση στο σχολείο γίνεται επικίνδυνη για τον μαθητή!» αναφέρεται στην ίδια ερώτηση.

«Όλα αυτά συμβαίνουν στην εκπαίδευση τη στιγμή που οι συγχωνεύσεις σχολείων, οι αλλαγές στο θεσμό του ολοήμερου, αλλά και η δύσκολη οικονομική κατάσταση των περισσότερων οικογενειών αυξάνουν τις ανάγκες για δωρεάν μετακίνηση των παιδιών τους.

Ο υπουργός Παιδείας ερωτάται:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο, ώστε να κατοχυρώσει την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών στις σχολικές τους μονάδες;

– Προτίθεται το υπουργείο να επανεξετάσει την εφαρμογή των χιλιομετρικών ορίων της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) και να εξαιρέσει σε κάθε περίπτωση την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από τα μέτρα αυτά, λόγω της μικρής ηλικίας των μαθητών, γιατί θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τους;».

www.dikaiologitika.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ...