Home / Featured / Υπερασπιστές της προϋπηρεσίας ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Όσα δήλωσαν στη Βουλή

Υπερασπιστές της προϋπηρεσίας ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Όσα δήλωσαν στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: 8:23 πμ Απρίλιος 20th, 2016  


morfotikon_

Ρεπορτάζ: xeneglosses.eu

Το θέμα του τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα στη χθεσινή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τόσο η Πρόεδρος της ΟΛΜΕ όσο και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Το xenesglosses.eu παρουσιάζει τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων:

 

Η Πρόεδρος της ΟΛΜΕ κα Ζωγραφάκη εξέφρασε την αντίθεσή της στην προτεινόμενη ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας, κυρίως για δύο λόγους.

  • Πρώτον, γιατί δεν υπολογίζει για πρώτη φορά την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, που σημαίνει των συναδέλφων μας που όλα αυτά τα χρόνια γυρίζουν στις εσχατιές της Ελλάδας υπηρετώντας  το δημόσιο σχολείο και
  • δεύτερον, γιατί πάει να εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένας νόμος για τον οποίο η ΟΛΜΕ είχε εκφράσει, ως προς το σύστημα διορισμών, τις έντονες αντιρρήσεις της, τον ν.3848 και ζητούσε την κατάργηση του.

 

  • Στη δευτερολογία της τόνισε ότι η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει – το είπα ήδη – ένα ενιαίο σύστημα διορισμών και για μόνιμους διορισμούς και για αναπληρωτές, που παίρνει υπόψη της την συναπόφαση του συνεδρίου, παίρνει υπόψη της τέσσερα διαφορετικά κριτήρια, παίρνει, προφανώς, και την προϋπηρεσία με ισχυρή μοριοδότηση, παίρνει και τις βαθμολογίες από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, κοινωνικά κριτήρια και χρόνος ανεργίας, που είναι μια ισχυρή πρόταση, που απαιτεί πολιτική βούληση για αλλαγή του ν. 3848/2010.

 

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας μέσω του Προέδρου της κ. Κικινή υπογράμμισε ότι δεν περιμέναμε ένα προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών, περιμέναμε ένα ενιαίο σύστημα.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης ήταν :

  • Υπάρχουν δεδομένα που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας
  • των οποίων όμως γίνεται μια εξαιρετικά στρεβλή ανάγνωση, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε ένα κυριολεκτικά έκτρωμα,
  • Το οποίο, τί κάνει; Ληστεύει προϋπηρεσίες ανθρώπων, οι οποίοι δουλεύουν για χρόνια σε όλη την Ελλάδα,
  • Υποβαθμίζει το πτυχίο των εκπαιδευτικών βάζοντας ως κριτήριο πολύ σοβαρό και εξαιρετικής βαρύτητας, το βαθμό πτυχίου, ο οποίος είναι πολύ γνωστό ότι από τη στιγμή που δίνεται σε διαφορετικά τμήματα, σε διαφορετικές περιόδους, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, μόνο αντικειμενικό δεν μπορεί να είναι.
  • Ως ομοσπονδία ξεκάθαρα τοποθετηθήκαμε και δεν αποφεύγουμε την ερώτηση ότι αυτή την στιγμή αδικούνται κατάφορα οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει προϋπηρεσία τόσα χρόνια σε όλη την Ελλάδα και έχουν κατάφωρα αδικηθεί όταν κυριολεκτικά πετιέται στα σκουπίδια η προϋπηρεσία τους.
  • Για να μην δημιουργούμε λάθος εντυπώσεις και επειδή οι πολιτικές δημιουργούν αντιπαλότητες μέσα στους κλάδους και ο δικός μας το έχει ζήσει πολύ καλά, δεν μιλάμε για τους ΑΣΕΠίτες εναντίον αυτών που έχουν προϋπηρεσία, μιλάμε για δικαιοσύνη, για δίκαιη κατανομή και λέμε να μην υπάρχουν ανατροπές.
  • Η θέση λοιπόν της Ομοσπονδίας ξεκάθαρα λέει ότι για να μην γίνουν όλα αυτά πρέπει σαφέστατα η προϋπηρεσία να πάρει χωρίς οροφή πλήρη προσμέτρηση, να μετρηθούν όλοι με δικαιοσύνη ώστε να μην ανατραπεί το καθεστώς και να μην έχουμε ανατροπές στις ζωές συναδέλφων.
  • Επίσης, λέμε ο βαθμός πτυχίου, το είπα και στην πρώτη τοποθέτησή μου, ότι είναι τελείως εκτός πραγματικότητας με τις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά πανεπιστήμια και με τίποτα δεν πρέπει να μετρήσει.
  • Το έτος λήψης πτυχίου είναι πάρα πολύ σημαντικό και η αναμονή τόσων ανθρώπων για χρόνια επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντική. Αυτό όμως που πρέπει και μπορεί να λύσει το πρόβλημα, θα γίνω πάρα πολύ κουραστικός, αλλά θα το ξαναπώ, είναι οι μόνιμοι διορισμοί.

 

Ένα σχόλιο

  1. Η εν λόγω προϋπηρεσία στηρίχθηκε στο μη αξιολογικό κριτήριο ημεροχρονολογίας κτήσης πτυχίου, κατεξοχήν τυχαίο κριτήριο διαβάθμισης υποψηφίων, ενώ ο βαθμός πτυχίου δεν συνδέεται με το τυχαίο. Οι συνθήκες λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ συνδέονται πολύ περισσότερο με την ημεροχρονολογία κτήσης πτυχίου παρά με την αξιολόγηση γραπτών, εφόσον ο κάθε βαθμολογητής λειτουργεί αυτόνομα έναντι των υπολοίπων, ενώ ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σε επίπεδο λειτουργίας του λ.χ. καταλήψεις, καθυστέρηση ορκωμοσίας, καθυστέρηση έκδοσης βαθμολογίας, λειτουργεί ενιαία για όλους τους φοιτητές του. Οπότε η ημεροχρονολογία λήψης πτυχίου δεν εξαρτάται από την προσωπική αξία και αποκλειστικά από τις ενέργειες του φοιτητή ούτε συνέχεται με την απόδοσή του σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά προσδιορίζεται από την διαφοροποιημένη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και από τυχαία γεγονότα, όπως οι καταλήψεις.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...