Home / Featured / Τι είπε για τον ΑΣΕΠ η εκπρόσωπος της ΠΕΑΔ. Όλη η τοποθέτηση στη Βουλή

Τι είπε για τον ΑΣΕΠ η εκπρόσωπος της ΠΕΑΔ. Όλη η τοποθέτηση στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: 8:37 πμ Απρίλιος 20th, 2016  


asep

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Και εδώ λοιπόν να σταθούμε και να αποδομήσουμε τον χαρακτήρα του ΑΣΕΠ.  Οι γραπτές εξετάσεις ποια εγκυρότητα και αξιοπιστία διαθέτουν για την Πιστοποίηση Διδακτικής και  Παιδαγωγικής Επάρκειας; Ποιοι διαμόρφωσαν την τράπεζα θεμάτων; Ποιοι ορίζονταν ως βαθμολογητές και με ποια διαφάνεια; Να σας συμπληρώσω ότι είχε και κόστος: Γύρω στα 8000 με 10 χιλιάδες ευρώ το 2008 πλήρωνε ο καθένας Αναπληρωτής για να πάει να δώσει εξετάσεις στον ΑΣΕΠ, στα φροντιστήρια για να μπορέσει να πάρει τα θέματα παρακαλώ. (ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΕΑΔ ΕΔΩ)

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ των άλλων στην τοποθέτησή της η εκπρόσωπος της ΠΕΑΔ κα Γαβριηλίδου στην τοποθέτησή της στη χθεσινή ακρόαση των φορέων.

Τάχθηκε κατά του συστήματος που προτείνει το Υπουργείο τονίζοντας ότι ευτελίζει την προϋπηρεσία των Αναπληρωτών, οδηγεί σε απόλυση Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν για πάνω από δέκα χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Προϋπηρεσία αναπληρωτών με 60 μήνες την προσμετράνε μόνο με μόρια 16,80. Δηλαδή με μόρια προϋπηρεσίας λιγότερα από δύο έτη. Δηλαδή ένας Αναπληρωτής, του αναγνωρίζεται προϋπηρεσία λιγότερο από δύο έτη, ας σημειωθεί.

Ας σκεφτούμε πως ένας αναπληρωτής με προϋπηρεσία μεγάλη, 60 μήνες ας υποθέσουμε και ΑΣΕΠ, δηλαδή 16,8 μόρια, την απέκτησε με εργασία δέκα σχολικών ετών, ενώ κάποιος μόνο με ΑΣΕΠ συγκεντρώνει πάνω από 20 μόρια, δηλαδή σαν να εργάστηκε πάνω από δέκα σχολικά έτη. Οπότε, δεν ισχύει ότι τα μόρια του ΑΣΕΠ είναι σχεδόν ισοδύναμα με αυτά της προϋπηρεσίας και τίθενται οροφή στα μόρια του ΑΣΕΠ. Επομένως, τα επιχειρήματα του Υπουργείου είναι σαθρά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΑΒΡΗΛΙΑΔΟΥ(Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης): Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές: Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας ως Εκπρόσωπος των Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών όλων των Ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το Σχέδιο Νόμου Πρόσληψης Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, θέμα που θα κρίνει το εργασιακό μέλλον χιλιάδων Αναπληρωτών.

Η απόφαση αυτή μέσα από τον μανδύα της δήθεν αξιοκρατίας των αποφάσεων του Σ.Τ.Ε ευτελίζοντας την προϋπηρεσία των Αναπληρωτών συμπυκνώνει την απαξία που δείχνει το Υπουργείο σε χιλιάδες ωρομίσθιους και Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς που με αυταπάρνηση και υπό αντίξοες συνθήκες αποδέχονταν επί σειρά ετών την τοποθέτηση τους και επιτελούσαν το λειτούργημά τους σε όποιο σημείο της Ελληνικής Επικράτειας ανέκυπταν αντίστοιχες ανάγκες, στις νησιωτικές περιοχές, στις δυσπρόσιτες γωνιές και κατοχύρωναν έτσι τη Δημόσια Προϋπηρεσία τους σύμφωνα με τους Νόμους και τις κείμενες διατάξεις. Με το παρόν σχέδιο που προωθεί για ψήφιση ο Υπουργός Παιδείας οδηγεί σε απόλυση Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν για πάνω από δέκα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Προϋπηρεσία αναπληρωτών με 60 μήνες την προσμετράνε μόνο με μόρια 16,80. Δηλαδή με μόρια προϋπηρεσίας λιγότερα από δύο έτη. Δηλαδή ένας Αναπληρωτής, του αναγνωρίζεται προϋπηρεσία λιγότερο από δύο έτη, ας σημειωθεί. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των Αναπληρωτών με μεγάλες προϋπηρεσίες- ακόμα και με μικρές όπως έχω εγώ- είναι επιτυχόντες όχι σε έναν αλλά σε τρεις διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Οπότε δεν ισχύει ότι όλες οι προϋπηρεσίες  είναι εκτός ελέγχου ΑΣΕΠ. Και εδώ λοιπόν να σταθούμε και να αποδομήσουμε τον χαρακτήρα του ΑΣΕΠ.

Οι γραπτές εξετάσεις ποια εγκυρότητα και αξιοπιστία διαθέτουν για την Πιστοποίηση Διδακτικής και  Παιδαγωγικής Επάρκειας; Ποιοι διαμόρφωσαν την τράπεζα θεμάτων; Ποιοι ορίζονταν ως βαθμολογητές και με ποια διαφάνεια; Να σας συμπληρώσω ότι είχε και κόστος: Γύρω στα 8000 με 10 χιλιάδες ευρώ το 2008 πλήρωνε ο καθένας Αναπληρωτής για να πάει να δώσει εξετάσεις στον ΑΣΕΠ, στα φροντιστήρια για να μπορέσει να πάρει τα θέματα παρακαλώ.

Σε αυτά η Αριστερά οφείλει να δώσει έγκυρες και αξιόπιστες λύσεις. Δεν μπορεί η Αριστερά να κρύβεται πίσω από τον νόμο 3848 της κ. Διαμαντοπούλου.

Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι ζητούμε λύση στα πλαίσια των αποφάσεων και του ΣτΕ και του ΑΣΕΠ. Λύση, όμως, δίκαιη για όλες τις κατηγορίες των αναπληρωτών.

Στο παρόν σχέδιο νόμου, το άθροισμα της βαθμολογίας δύο ΑΣΕΠ και όχι ενός είναι πολλαπλάσιο ακόμα και των δύο μεγαλύτερων προϋπηρεσιών, αφού σ’ αυτό δεν υπάρχει καθορισμένο πλαφόν.

Ας σκεφτούμε πως ένας αναπληρωτής με προϋπηρεσία μεγάλη, 60 μήνες ας υποθέσουμε και ΑΣΕΠ, δηλαδή 16,8 μόρια, την απέκτησε με εργασία δέκα σχολικών ετών, ενώ κάποιος μόνο με ΑΣΕΠ συγκεντρώνει πάνω από 20 μόρια, δηλαδή σαν να εργάστηκε πάνω από δέκα σχολικά έτη. Οπότε, δεν ισχύει ότι τα μόρια του ΑΣΕΠ είναι σχεδόν ισοδύναμα με αυτά της προϋπηρεσίας και τίθενται οροφή στα μόρια του ΑΣΕΠ. Επομένως, τα επιχειρήματα του Υπουργείου είναι σαθρά.

Συντασσόμαστε πλήρως με τον σχέδιο νόμου της ΟΛΜΕ, που κι αυτό είμαι σύννομο με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Γιατί μόνο το σχέδιο του Υπουργού Παιδείας να έχει αποκλειστικό προνόμιο συμφωνίας με τις αποφάσεις του ΣτΕ;

Άλλωστε, σας ενημερώνουμε ότι παρόμοιο, δίκαιο και αποδεκτό απ’ όλους σχέδιο διορισμών είχε εκπονηθεί επί Υπουργίας κ. Τάσου Κουράκη, από επιτροπή μελών εκπαιδευτικών με Πρόεδρο τον κ. Πιλάλη. Τι άλλαξε από τότε;

Ζητούμε διάλογο κα ένα δίκαιο για όλους σύστημα διορισμών αναπληρωτών, που να περιλαμβάνει τους τρεις τρόπους διορισμού:

1) ΑΣΕΠ, έναν διαζευκτικά, όχι να υπάρχει άθροισμα του 2006 και του 2008. Ή του 2006 θα μπει μέσα ή του 2008.

2) Προσμέτρηση προϋπηρεσίας. Μήνας και μόριο, όπως γίνεται σε όλο τον δημόσιο τομέα και όχι ευτελισμός της προϋπηρεσίας, όπως επιχειρείται τώρα από τον κ. Φίλη.

3) Παλαιότητα πτυχίου. Συντελεστής προσμέτρησης από το έτος πρώτου διορισμού ως αναπληρωτή. Πρόκειται για μια άρση και αποκατάσταση της αδικίας που αφορά τους εκπαιδευτικούς που έχουν ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία, αλλά είχαν γραφτεί και στην επετηρίδα περιμένοντας διορισμό επί χρόνια, με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο τους. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην ηλικία των 40 με 60 χρονών.

Κύριοι Βουλευτές, είμαστε σίγουροι ότι θα μας ακούσετε, θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, θα αποφασίσετε με δικαιοσύνη και κοινωνική ευαισθησία. Δε ζητούμε καταστρατήγηση των αποφάσεων του ΣτΕ και του ΑΣΕΠ. Πάντα στα πλαίσια του ΣτΕ και του ΑΣΕΠ ζητούμε διάλογο και βελτιωτικές παρεμβάσεις υπέρ της προϋπηρεσίας, το τονίζω αυτό.

Η μόνη λύση που υπάρχει είναι η κάλυψη όλων των οργανικών κενών με μόνιμους διορισμούς και όλων των λειτουργικών με προσλήψεις αναπληρωτών.

Οι μεθοδεύσεις και η προκλητική συμπεριφορά του Υπουργείου Παιδείας παραπέμπουν συνειρμικά στην έκφραση «αἰδώς Ἀργεῖοι».

Να συμπληρώσω και κάτι άλλο, ότι κι εμείς με τη σειρά μας θα προσφύγουμε σε ένδικα μέσα. Ήδη υπάρχει ένα εξώδικο το οποίο θα το καταθέσω συν το υπόμνημά μας.

Ευχαριστώ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Κας ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ


 

Ένα σχόλιο

  1. 2) Προσμέτρηση προϋπηρεσίας. Μήνας και μόριο, όπως γίνεται σε όλο τον δημόσιο τομέα και όχι ευτελισμός της προϋπηρεσίας, όπως επιχειρείται τώρα από τον κ. Φίλη.
    Απάντηση: Σε διαδικασίες για συμβάσεις δημοσίου η προϋπηρεσία προσμετράται πάντα μέχρι ένα ανώτατο όριο και όχι απεριόριστα. Ο δε βαθμός πτυχίου στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου Δημοσίου μοριοδοτείται πολύ περισσότερο απ’ ότι το σχέδιο του Υπουργείου, οπότε ήδη χάρη σας κάνουν.

    3) Παλαιότητα πτυχίου. Συντελεστής προσμέτρησης από το έτος πρώτου διορισμού ως αναπληρωτή. Πρόκειται για μια άρση και αποκατάσταση της αδικίας που αφορά τους εκπαιδευτικούς που έχουν ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία, αλλά είχαν γραφτεί και στην επετηρίδα περιμένοντας διορισμό επί χρόνια, με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο τους. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην ηλικία των 40 με 60 χρονών.
    Απάντηση: Μπορούμε να γελάσουμε ή καλύτερα να κλάψουμε για μια ακόμα φορά. Η κοινωνική ιδεοληψία της μη αξιολογικής επετηρίδας συνέχεται με τα μικροσυμφέροντά σας εις βάρος της αξιοκρατίας. Δεν αφορά τους σαραντάρηδες έως εξηντάρηδες-αυτοί έχουν συγκεντρώσει προϋπηρεσία, αλλά τους νέους πτυχιούχους που δεν έχουν προϋπηρεσία ή έχουν μικρή και διαβαθμίζονται, δηλαδή βρίσκουν ή δεν βρίσκουν δουλειά βάσει της μη αξιολογικής μη αντικειμενικής ημεροχρονολογίας. Αυτό φυσικά δεν σας ενδιαφέρει καθόλου. Να που κολλάει ο ωφελιμισμός και η εννοιοκρατία των μικροσυμφερόντων.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...