Τελευταία Νέα

Δευτέρα, 01/06/2020, 08:03


Home / Featured / Συμφωνία για 10.000 – 12.000 μόνιμους διορισμούς το 2016 σε τομείς προτεραιότητας (υγεία και παιδεία)

Συμφωνία για 10.000 – 12.000 μόνιμους διορισμούς το 2016 σε τομείς προτεραιότητας (υγεία και παιδεία)

Δημοσιεύτηκε: 12:41 μμ Απρίλιος 12th, 2016  


sxoleiomathimamathitesdaskaloskathigitis

Θα ξεπερνούν τις 10.000 οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο και μπορεί να φτάσουν και τους 12.000 διορισμούς για το 2016, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και των δανειστών στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στη συνάντηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη με το κουαρτέτο υπήρξε συμφωνία κατά 99,5% με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ το ΔΝΤ διατήρησε τις διαφωνίες του επιμένοντας στη σύνδεση της αξιολόγησης με τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του κ.Βερναρδάκη με το κουαρτέτο περιλαμβάνεται η διατήρηση της αναλογίας «μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» για το 2016 με προοπτική να μειώνεται η αναλογία για τα επόμενα έτη έτσι ώστε να επανέλθει «μια πρόσληψη ανά μία αποχώρηση» το 2020.

Οπως σημειώνουν πηγές του υπ.Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στη συμφωνία με τους δανειστές για τις προσλήψεις το 2015 περιλαμβάνονται:

  • Οι 6.500 προσλήψεις που δεν έχουν γίνει από παρελθόντα έτη και περιλαμβάνονταν στις αναλογίες προσλήψεων-αποχωρήσεων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
  • Οι περίπου 3.000 προσλήψεις που προκύπτουν από την αναλογία μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις που αφορά το 2015. Σημειώνεται ότι το 2015 αποχώρησαν περισσότεροι από 15.000 υπάλληλοι οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν.
  • Δεν θα υπολογίζονται ως προσλήψεις οι διορισμοί υπαλλήλων με δικαστικές αποφάσεις. Υπολογίζεται ότι το 215 μονιμοποιήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις περίπου 1.500 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ενώ φέτος αναμένεται να τοποθετηθούν σε μόνιμες θέσεις ακόμα 1.000 εργαζόμενοι οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.
  • Διαμορφώνεται δημοσιονομικό μαξιλάρι περίπου 34 εκατ. ευρώ για να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να προσλάβει προσωπικό σε τομείς πρώτης προτεραιότητας όπως η Υγεία και η Παιδεία.
  • Μερική απελευθέρωση των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού πέραν της αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων, καθώς υπάρχουν σημαντικές ανάγκες στα νοσοκομεία αλλά δημιουργούνται και νέες υπό την πίεση του προσφυγικού προβλήματος. Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει στο «Εθνος» ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνωρίζουν ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 που ισχύουν σε αρκετά νοσοκομεία, γεγονός που οδηγεί σε νέες προσλήψεις.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Διάταξη για την παράλληλη στήριξη και τους αναπληρωτές Βθμιας. Τι θα αλλάξει όταν ψηφιστεί

Εθνος

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Ξεπαγώνουν» σταδιακά από το 2017 μέχρι και το 2020 οι προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες ωστόσο για φέτος θα παραμείνουν σταθερές στον κανόνα 1/5, δηλαδή 1 πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μειώσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς οι εταίροι ζητούν μείωση του δημοσιονομικού κόστους.

Παρά τις πιέσεις αλλά και τις κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης, κατά τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, οι θεσμοί φαίνεται ότι «έβαλαν φρένο» τουλάχιστον για φέτος στα σχέδια για προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι για το 2016 υπάρχει η δυνατότητα περίπου 6.500 προσλήψεων από προηγούμενα έτη, οι οποίες δεν έγιναν, ενώ στον συνολικό αριθμό των προσλήψεων δεν θα συνυπολογιστούν οι περίπου 1.500 υπάλληλοι που επαναπροσλήφθηκαν βάσει αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων.

Απαντώντας στην κυβέρνηση, η οποία έθεσε ζήτημα αυξημένων αναγκών στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, οι θεσμοί συμφώνησαν να υπάρξει «παράθυρο», δηλαδή οι συγκεκριμένες προσλήψεις είτε να μη συνυπολογιστούν στον συνολικό αριθμό είτε να υπάρξει πρόβλεψη για ξεχωριστό κονδύλι. Μάλιστα, ο κ. Βερναρδάκης φέρεται να επικαλέστηκε ευρωπαϊκές οδηγίες, οι οποίες αφήνουν περιθώρια προσλήψεων. Χαρακτηριστική είναι αυτή που αφορά στους γιατρούς, καθώς προβλέπει ότι το ωράριο εργασίας τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 45 ώρες την εβδομάδα, ενώ στην Ελλάδα μαζί με τις εφημερίες αγγίζουν τις 75 ώρες. Ως προς την αναλογία προσλήψεων αποχωρήσεων, από το 2017 θα βαίνει μειούμενη. Του χρόνου οι προσλήψεις θα γίνουν σε αναλογία 1 προς 4 αποχωρήσεις, το 2018 1 προς 3 αποχωρήσεις κ.ο.κ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Διανομή συγγραμμάτων κατ’ οίκον, έγκαιρα και διπλασιασμός ηλεκτρονικών συγγραμμάτων σε σχέση με πέρυσι

Ως προς το ζήτημα των μισθολογικών απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, οι θεσμοί εμφανίστηκαν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι και ζήτησαν περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού κόστους, καθώς και σύνδεση των προαγωγών των υπαλλήλων με την αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά φέρεται να αντέτεινε ότι το νέο μισθολόγιο μόλις ψηφίστηκε και οι ζητούμενες «περικοπές» μπορούν να γίνουν από αλλού. Ως προς τη σύνδεση προαγωγών – αξιολόγησης, ο κ. Βερναρδάκης φέρεται να υπογράμμισε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, καθώς δεν είναι δυνατή η άμεση μετάβαση από την προτέρα κατάσταση.

Το θέμα του μισθολογίου πάντως παραμένει «ανοιχτό», όπως επίσης και το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων που θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση. Βάσει μνημονίου τα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να περικοπούν από το 2017 και τα σχετικά νομοθετήματα θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Η κυβέρνηση, πάντως, φέρεται να δήλωσε στους θεσμούς πως το πρώτο προσχέδιο είναι έτοιμο και αφορά τον εξορθολογισμό του μισθολογίου των πανεπιστημιακών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ενημέρωση για τα σχολικά βιβλία Γυμνασίου ΕΑΕ, Λυκείου ΕΑΕ και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ.

Ενημέρωση για τα σχολικά βιβλία Γυμνασίου ΕΑΕ, Λυκείου ΕΑΕ και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ. Η ...