Τελευταία Νέα

Πέμπτη, 17/06/2021, 01:19


Home / Featured / Σε άσχετο νομοσχέδιο μπήκε ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας

Σε άσχετο νομοσχέδιο μπήκε ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 9:21 πμ Απρίλιος 7th, 2016  


Vouli-Olomeleia-aithousa

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι διάταξη του Υπουργείου Παιδείας μπήκε σε νομοσχέδιο που δε σχετίζεται με την εκπαίδευση ενώ επίκειται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Έρευνα με διατάξεις που αφορούν την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας ως τροπολογία κατατέθηκε διάταξη που ρυθμίζει  θέματα μετακίνησης μαθητών που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη και κατατέθηκε στις 6 Απριλίου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής, εφεξής, στους υποψηφίους για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ένα συνοδό αυτών, οι οποίοι εξετάζονται σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή που κατέθεσαν αίτηση/δήλωση συμμετοχής λόγω μη χρήσης του σχολείου τους ως εξεταστικού κέντρου. (Παράλληλα, καταργείται η υφιστάμενη ρύθμιση με την αντίστοιχη παροχή για τους μαθητές Β και Γ τάξεων των Ενιαίων Λυκείων για τη συμμετοχή τους σε προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις).

Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται σύμφωνα με τις οριζόμενες προϋποθέσεις (απόσταση, συγκοινωνιακές συνθήκες) και η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Με κυα καθορίζονται οι ειδικότερες κατηγορίες δικαιούχων, οι όροι , οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες καθώς και το ύψος των καλυπτόμενων ημερησίως δαπανών ανά υποψήφιο και συνοδό και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2021: Ποιοι υποψήφιοι δικαιούνται αποζημίωση 350 ευρώ

Από τις προτεινόμενες διατάξεις, ενδέχεται να προκληθεί πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την καταβολή εξόδων μετακίνησης διαμονής και διατροφής στους μαθητές-υποψηφίους για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ένα συνοδό αυτών.

Η δαπάνη αυτή εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα και από την έκδοση κυα.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Άρθρο….

Στην παρ.6 του άρθρου 1 του ν.2909/2001 (Α΄ 90) ορίζεται ότι: «…6. Στους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης των Ενιαίων Λυκείων, που εξετάζονται σε άλλο λύκειο από αυτό στο οποίο φοιτούν επειδή το λύκειό τους δεν χρησιμοποιείται ως εξεταστικό κέντρο κατά τη διεξαγωγή των προαγωγικών ή απολυτηρίων εξετάσεων που διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο, μπορεί να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής αυτών και ενός συνοδού τους. Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται εφόσον η απόσταση των δύο σχολείων και οι συγκοινωνιακές συνθήκες επιβάλλουν τη διαμονή τους στην έδρα του σχολείου που εξετάζονται. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και το ύψος των καλυπτόμενων ημερησίως δαπανών ανά μαθητή και συνοδό και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης…». Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής, οι οποίες εφαρμόζονταν από το 2001 έως και σήμερα, δεν μπορεί να τύχουν εφαρμογής για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το τρέχον και τα επόμενα έτη, καθόσον οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελούν πλέον απολυτήριες εξετάσεις. Κατά συνέπεια, προκύπτει επιτακτική ανάγκη θέσπισης της προτεινόμενης ρύθμισης κατά τρόπον ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή αποζημίωσης στους υποψηφίους που ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης αυτής.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Διαμαρτυρία Αναπληρωτών Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Άρθρο….

Μετακινήσεις μαθητών που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις

     1. Στους υποψηφίους για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι αποφοιτούν το έτος συμμετοχής τους στις εξετάσεις αυτές και εξετάζονται σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή που κατέθεσαν αίτηση/δήλωση συμμετοχής επειδή το σχολείο αυτό δεν χρησιμοποιείται ως εξεταστικό κέντρο κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων, μπορεί να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής αυτών και ενός συνοδού τους. Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται εφόσον η απόσταση του σχολείου υποβολής της αίτησης/δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις και του εξεταστικού κέντρου καθώς και οι συγκοινωνιακές συνθήκες επιβάλλουν τη διαμονή τους στην έδρα του σχολείου που εξετάζονται. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες καθώς και το ύψος των καλυπτόμενων ημερησίως δαπανών ανά υποψήφιο και συνοδό και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης .

   2. Η παράγραφος 6 του άρθρου 1του ν.2909/2001 (Α΄ 90) καταργείται.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των Eιδικών ...