Home / HEADER-NEWS / Προτάσεις των επιστημονικών φορέων των εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας για την ξενόγλωσση εκπαίδευση στο πρόγραμμα των ΕΠΑΛ

Προτάσεις των επιστημονικών φορέων των εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας για την ξενόγλωσση εκπαίδευση στο πρόγραμμα των ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: 9:46 μμ Απρίλιος 18th, 2016  


5epal

Κυρίες και κύριοι,

Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως στην πρόταση της Επιτροπής του ΙΕΠ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση δεν αναφέρεται πουθενά στα ωρολόγια προγράμματα των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) η διδασκαλία της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας όπως ίσχυε μέχρι σήμερα -και όπως ισχύει και στα Γενικά Λύκεια- γεγονός που και σημειολογικά και ουσιαστικά υποβαθμίζει τα ΕΠΑΛ έναντι των ΓΕΛ…… η συνέχεια στο επισυναπτόμενο αρχείο, όπου καταγράφονται οι προτάσεις των επιστημονικών φορέων των εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας για την ξενόγλωσση εκπαίδευση στο πρόγραμμα των ΕΠΑΛ.

Mε εκτίμηση

Τα Δ.Σ.

των επιστημονικών φορέων

των εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ05 – ΠΕ07

………………………………………………………………….

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ www.apf.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ –  www.pasykaga.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ www.deutsch.gr

Αθήνα, 18 Απριλίου 2016

ΠΡΟΣ:

Επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ)

ΚΟΙΝ:

Επιστημονική Επιτροπή Ξένων Γλωσσών του ΙΕΠ

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις των επιστημονικών φορέων των εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας για την ξενόγλωσση εκπαίδευση στο πρόγραμμα των ΕΠΑΛ».

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως στην πρόταση της Επιτροπής του ΙΕΠ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση δεν αναφέρεται πουθενά στα ωρολόγια προγράμματα των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) η διδασκαλία της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας όπως ίσχυε μέχρι σήμερα -και όπως ισχύει και στα Γενικά Λύκεια- γεγονός που και σημειολογικά και ουσιαστικά υποβαθμίζει τα ΕΠΑΛ έναντι των ΓΕΛ.

Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν σε μία χώρα σε τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, με πανθομολογούμενα κοινωνικά προβλήματα και με τομείς ανάπτυξης σε σαφή περίοδο ύφεσης, να μην επιδιώκεται η επένδυση στους ανθρώπινους πόρους και κυρίως στους νέους ανθρώπους που αποτελούν την μοναδική ίσως ελπίδα ανάκαμψης. Θα αναμέναμε, στην προσπάθεια της Επιτροπής σας για αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών που αποτελούν αφενός μεν μέσο δια βίου μάθησης και κατάρτισης, αφετέρου δε πολιτική και στρατηγική προτεραιότητα για κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επιστημονικές ενώσεις μας έχουν ήδη καταθέσει στην επιστημονική επιτροπή Ξένων Γλωσσών του Ι.Ε.Π κοινό υπόμνημα με προτάσεις σχετικά με την αναβάθμιση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση. Συμπληρωματικά, γνωστοποιούμε και στην επιτροπή σας μερικούς από τους  λόγους για τους οποίους κρίνουμε αναγκαία τη διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας στα ΕΠΑΛ.

  • Εξασφάλιση ομογενοποίησης και ισοτιμίας στα ωρολόγια προγράμματα των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.
  • Χρησιμότητα εκμάθησης Γαλλικής και Γερμανικής ορολογίας σε τομείς και ειδικότητες (π.χ. διοίκησης και οικονομίας, υγείας, πρόνοιας και ευεξίας, τροφίμων, σχεδίασης εσωτερικών χώρων κτλ ).
  • Τεράστια συμβολή της γνώσης δύο ή και περισσοτέρων ξένων γλωσσών στην κατάρτιση και τη σταδιοδρομία των νέων επαγγελματιών.
  • Ενίσχυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγών και κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτών.
  • Σημασία της ανάπτυξης της πολυγλωσσίας ως μία από τις 8 δεξιότητες που οι χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οφείλουν να φροντίσουν ώστε να αναπτύξουν οι μαθητές/μαθήτριες κατά την εκπαίδευσή τους, σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν συναποφασίσει και συνυπογράψει.

Ως εκ τούτου, οι Επιστημονικές Ενώσεις μας προτείνουν:

  • Τη διδασκαλία/εκμάθηση της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας στα ΕΠΑΛ ως υποχρεωτικό μάθημα, όπως ισχύει και στα ΓΕΛ.
  • Τη διδασκαλία της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας στα ΕΠΑΛ ως μαθημάτων ορολογίας/ειδικότητας.

Mε εκτίμηση

Τα Δ.Σ.

των επιστημονικών φορέων

των εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ05 – ΠΕ07


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...