Home / HEADER-NEWS / Προτάσεις προς την επιτροπή ΙΕΠ για τη Γαλλική Γλώσσα στα ΕΠΑΛ από το σύλλογο καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας A.P.L.F. D.U»

Προτάσεις προς την επιτροπή ΙΕΠ για τη Γαλλική Γλώσσα στα ΕΠΑΛ από το σύλλογο καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας A.P.L.F. D.U»

Δημοσιεύτηκε: 8:10 μμ Απρίλιος 18th, 2016  


france_320_327

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – ΕΛΛΑΔΑ

ASSOCIATION DES PROFESSEURS DE LANGUE & DE LITTÉRATURE FRANÇAISES DIPLÔMÉS DES UNIVERSITÉS – GRÈCE

Λεωφόρος Στρατού 2Α-54640 Θεσσαλονίκη / Τηλ/Fax: (+30) 2310 844911/ Εmail:info@aplf.gr

Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής και της Επιτροπής της Δυτικής Ευρώπης

Membre de la  FIPF et de la CEO

Αθήνα 18 Aπριλίου 2016

 

ΠΡΟΣ: την Επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ)

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

Ο Σύλλογος Καθηγητών   (ΠΕ05)   Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου (Α.P.L.F. D.U.)  καταθέτει το παρακάτω  κείμενο με τις απόψεις του  σε συνέχεια των προτάσεων που κατατέθηκαν για τη δομή και το προσωρινό πρόγραμμα των ΕΠΑΛ στο πλαίσιο του διαλόγου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΑΛ

3η φάση, της διαβούλευσης με αντικείμενο  το προσωρινό πρόγραμμα των Τομέων της Β΄ τάξης των ΕΠΑΛ.

Ωρολόγια προγράμματα Τομέων της Β΄ τάξης των ΕΠΑΛ μεταξύ των άλλων αναφέρεται:

«Ότι η Επιτροπή του Ι.Ε.Π. επεξεργάστηκε, διαμόρφωσε και έθεσε προς συζήτηση στην εκπαιδευτική κοινότητα ένα αρχικό σχέδιο, που προτείνεται να εφαρμοστεί από το προσεχές σχολικό έτος 2016-17, στο πλαίσιο ενός μεταβατικού σταδίου ενόψει γενικότερων αλλαγών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου. Όπου μεταξύ των άλλων αναφέρονται και τα εξής: «Βασική μας επιδίωξη είναι οι αλλαγές να γίνουν σε ένα κλίμα ασφάλειας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με την ενεργό συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας για μια πιο ελκυστική επαγγελματική εκπαίδευση, που θα προσφέρει σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ.

Με βάση τις αρχές που διατυπώθηκαν για τη νέα δομή του ΕΠΑΛ προτείνεται ένα μεταβατικό πρόγραμμα, που θα ισχύσει για την Α΄ και τη Β΄ τάξη από το επόμενο σχολικό έτος, 2016-17, ενώ η Γ΄ τάξη θα ακολουθεί τη δομή του υπάρχοντος συστήματος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές και μαθήτριες που εφέτος φοιτούν στη Β΄ τάξη να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο σχέδιο, πέρα από τις γενικές αρχές και κατευθύνσεις για την ΕΕΚ, συνεκτιμούν και την υπάρχουσα κατάσταση (προγράμματα, βιβλία, υποδομές των σχολείων). Γι’ αυτόν το λόγο στην πρόταση παραμένει η ισχύουσα αναλογία μαθημάτων γενικής παιδείας και μαθημάτων τομέα – ειδικότητας.

Μέχρι τώρα έχουν τεθεί σε διαβούλευση το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ τάξης και οι προτεινόμενοι τομείς και ειδικότητες. Σήμερα θέτουμε σε διαβούλευση τις προτάσεις για τα ωρολόγια προγράμματα των μαθημάτων όλων των Τομέων της Β΄ τάξης και αναμένουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας, ατομικά ή συλλογικά».

Περαιτέρω μετά από μελέτη των παρατιθέμενων κειμένων στην προαναφερθείσα ενότητα από την ιστοσελίδα Σας (ΙΕΠ) με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν γίνεται αναφορά, (από παράλειψη;),  στα ωρολόγια προγράμματα των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) στη διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα  ενώ αυτή υπάρχει στα αντίστοιχα ωρολόγια προγράμματα των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ),γεγονός που συμβάλει στην άμεση υποβάθμιση των παρεχομένων  σπουδών στους μαθητές  των ΕΠΑΛ σε σχέση με τους μαθητές των ΓΕΛ.

Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει διακηρύξει ότι αποτελεί στόχο της ΕΕ κάθε Ευρωπαίος πολίτης να κατέχει τουλάχιστον δύο (2) Ξένες Γλώσσες εκτός της μητρικής και με τον τρόπο αυτό στερείται το δικαίωμα αυτό μερίδα των μαθητών, ( οι φοιτούντες στα ΕΠΑΛ) και μελλοντικών ευρωπαίων πολιτών.

Αναφέρεται στο κείμενό Σας επί λέξει «Γι’ αυτόν το λόγο στην πρόταση παραμένει η ισχύουσα αναλογία μαθημάτων γενικής παιδείας και μαθημάτων τομέα – ειδικότητας». Τηρείται άραγε με την παράλειψη διδασκαλίας της Γαλλικής ως β΄ ξένης γλώσσας η διακηρυγμένη από Εσάς αρχή ότι παραμένει η ισχύουσα αναλογία μαθημάτων γενικής παιδείας και μαθημάτων τομέα – ειδικότητας;

Σας είναι γνωστό ότι η  διδασκαλία της δεύτερης (β΄)  ξένης  γλώσσας γίνεται από εκπαιδευτικούς της Β/μιας και μερικές φορές από εκπαιδευτικούς που έχουν μεταταχτεί την Α/θμια εκπ/ση πρόσφατα χωρίς καμιά περαιτέρω επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού, εξαντλώντας τη διαθεσιμότητά τους.

Αναφέρεται στο κείμενό Σας επί λέξει «Βασική μας επιδίωξη είναι οι αλλαγές να γίνουν σε ένα κλίμα ασφάλειας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με την ενεργό συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας για μια πιο ελκυστική επαγγελματική εκπαίδευση, που θα προσφέρει σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ».

 Εξυπηρετείται άραγε με την παράλειψη διδασκαλίας της β’ ξένης γλώσσας η διακηρυγμένη από Εσάς αρχή ότι βασική Σας επιδίωξη είναι «οι αλλαγές να γίνουν σε ένα κλίμα ασφάλειας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με την ενεργό συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας  …..», όταν οι  εκπαιδευτικοί ειδικότητας Γαλλικής ως  β ξένης γλώσσας θα πάψουν να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο στα ΕΠΑΛ δημιουργώντας σ’ αυτούς συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας ενόψει μάλιστα και της αυστηροποίησης συμπλήρωσης του διδακτικού τους ωραρίου όπως προκύπτει και από το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου      «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που είδε πολύ πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Εξυπηρετείται άραγε με την παράλειψη διδασκαλίας της β’ ξένης γλώσσας η διακηρυγμένη από Εσάς αρχή ότι βασική Σας επιδίωξη είναι «Βασική μας επιδίωξη είναι οι αλλαγές να γίνουν σε ένα κλίμα ασφάλειας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με την ενεργό συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας για μια πιο ελκυστική επαγγελματική εκπαίδευση, που θα προσφέρει σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» στερώντας από τους προαναφερθέντες μαθητές ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες με αυτές των μαθητών των ΓΕΛ στους οποίους θα συνεχίζεται να παρέχεται η διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας και ειδικότερα της  Γαλλικής   ;

Δεχτήκατε προτάσεις από  συναδέλφους εκπαιδευτικούς,  σχολικούς συμβούλους,  συλλόγους και φορείς, οι οποίες σύμφωνα με εσάς  αποτελούν σημαντικό υλικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και στο μέλλον από το Ι.Ε.Π.

Η γνώση ξένων γλωσσών είναι μία από τις 8 δεξιότητες που οι χώρες–μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οφείλουν να φροντίσουν ώστε να αναπτύξουν οι μαθητές/μαθήτριες κατά την εκπαίδευσή τους, σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν συναποφασίσει και συνυπογράψει.

Τα δεδομένα που αφορούν στην ξενόγλωσση εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο την τελευταία δεκαετία συγκλίνουν  στην αναγκαιότητα της διδασκαλίας τουλάχιστον δύο (2)  ξένων γλωσσών ως απαραίτητο εφόδιο επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης των νέων   α) στο Δημοτικό, β) στον Κατώτερο Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών (για την Ελλάδα, Γυμνάσιο) και γ) στον Ανώτερο Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών (για την Ελλάδα, Λύκειο).

Οι επιστημονικές ενώσεις, οι οποίες έχουν ήδη καταθέσει από κοινού προτάσεις σχετικά με τη διδασκαλία και την αναβάθμιση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στην ειδική επιτροπή Ξένων Γλωσσών του Ι.Ε.Π.

Ως  Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου (A.P.L.F. D.U.), επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε και στην επιτροπή Σας τους  βασικούς λόγους για τους οποίους κρίνουμε αναγκαία  τη διδασκαλία της γαλλικής ως β’ ξένης γλώσσας στα ΕΠΑΛ :

Ισοτιμία στα ωρολόγια προγράμματα των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Η διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας υπάρχει στα ωρολόγια προγράμματα των ΓΕΛ ως συνέχεια των ωρολογίων προγραμμάτων του γυμνασίου.

Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και στα ωρολόγια προγράμματα των ΕΠΑΛ στο πλαίσιο της ισοτιμίας  όλων των  Λυκείων,όπως επίσης και η  διδασκαλία της Γαλλικής  γλώσσας, ως μαθήματος  ορολογίας.

Ειδικότερα η αναγκαιότητα της διδασκαλίας της γαλλικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας στα ΕΠΑΛ

  • Συμβάλλει στην αναβάθμιση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης  και ως εκ τούτου σε επιτυχημένη  σταδιοδρομία των μαθητών  που θα αποφοιτήσουν από  εκεί.
  • Αποτρέπει τον κίνδυνο μικρού βαθμού έλξης για την εκπαίδευση σε ΕΠΑΛ για κάποια επαγγέλματα, εξαιτίας της δυσκολίας επιτυχίας σε ένα διαγωνισμό πρόσληψης ως αποφοίτων, λόγω  χάσματος  μεταξύ των επιπέδων των απαιτούμενων προσόντων (γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας και κατανόηση ορολογίας) και των παρεχομένων επαγγελματικών διπλωμάτων.
  • Συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στους μαθητές στη χρήση των νέων τεχνολογιών λόγω της κατανόησης και της χρησιμοποιούμενης διεθνούς ορολογίας.
  • Συμβάλλει περαιτέρω την ένταξη του κάθε ΕΠΑΛ και συμμετοχή σε διάφορες   μορφές  κινητικότητας καθώς:
  • Μπορεί να συνδέσει ένα ή περισσότερα Ελληνικά ΕΠΑΛ με  Ευρωπαϊκά αντίστοιχα σχολεία αλλά και με  τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Μπορεί να στηρίζει ένα ή περισσότερα έργα της εκπαιδευτικής συνεργασίας, και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται από τα εθνικά προγράμματα και να χρησιμεύει στην εικονική ή/και φυσική κινητικότητα: κατά τη διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης στο εξωτερικό, ανταλλαγές ή πληροφορίες δημιουργημάτων των σπουδαστών.
  • Μπορεί να συμβάλλει στην αδελφοποίηση σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ, μια ακόμη μορφή εταιρικής σχέσης που είναι μέρος ενός ευρωπαϊκού προγράμματος ή υπάρχει ως συνέχεια μιας διμερούς συνεργασίας και να χρησιμεύσει ως πλαίσιο για τη μελλοντική κινητικότητα των αποφοίτων .
  • Στα πλαίσια των προαναφερθέντων με τη συμβολή των παρεχόντων εκπαιδευτικό έργο στα ΕΠΑΛ καθηγητών ειδικοτήτων (β΄) δεύτερης ξένης γλώσσας και ειδικότερα της Γαλλικής γλώσσας  και των μαθητών τους μπορεί να συναφθεί συμβόλαιο σπουδών μεταξύ  δύο σχολείων – αλλοδαπού και ημεδαπού – που θα  διευκολύνει τη λήψη δεδομένων και  δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από τους μαθητές κατά τις ανταλλαγές: προσωπικές δεξιότητες, διαπολιτισμικές δεξιότητες, κ.λπ.
  • Στα πλαίσια των προαναφερθέντων με τη συμβολή των παρεχόντων εκπαιδευτικό έργο στα ΕΠΑΛ καθηγητών ειδικοτήτων (β΄) δεύτερης ξένης γλώσσας και ειδικότερα της Γαλλικής γλώσσας  και των μαθητών τους μπορεί σε συμφωνία με τη Δ/νση του σχολείου, οι μαθητές μπορούν να ‘περάσουν’ κάποιες εξετάσεις του πτυχίου ή του απολυτηρίου στο εξωτερικό, όταν κάνουν βραχυπρόθεσμη ή και μακροχρόνια παραμονή εκεί.
  • Η διδασκαλία της Γαλλικής ως β΄ ξένης γλώσσας συμβάλλει στην ψηφιακή κινητικότητα ιδιαίτερα με προγράμματα όπως το e-twinning.
  •  Επιτρέπει επίσης για την προετοιμασία της φυσικής κινητικότητας

Στα πλαίσια των προαναφερθέντων θεωρούμε αναγκαία:

  • Τη διδασκαλία της Γαλλικής  γλώσσας ως δεύτερης ξένης γλώσσας στα ΕΠΑΛ.
  • Τη διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας στα ΕΠΑΛ ως αναγκαίας  για την κατανόηση μαθημάτων με χρήση  ορολογίας.

Βάσει λοιπόν των προηγουμένων προτάσεων και με διάθεση θετικής συμβολής στα πλαίσια του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία   προτείνουμε να συνεργαστούμε στην περαιτέρω επεξεργασία των ωρολογίων προγραμμάτων των ΕΠΑΛ στα θέματα που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου της Β’ Ξένης Γλώσσας, έναν τομέα ο οποίος, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά κείμενα, αποτελεί πολιτική και στρατηγική προτεραιότητα.

Παρακάτω παρατίθεται πίνακας από απόσπασμα του ΦΕΚ 1053/2015[1], όπου ορίζονται οι τομείς και ειδικότητες όπου διδάσκεται ή είναι επιβεβλημένη* η διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας:

ΤΟΜΕΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Αισθητικής – Κομμωτικής Κομμωτικής Τέχνης
Αισθητικής Τέχνης και μακιγιάζ
Διοίκησης και Οικονομίας Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
Εφαρμοσμένων τεχνών και καλλιτεχνικών εφαρμογών Τεχνίτης Αργυροχρυσοχοΐας και κοσμήματος
Βιομηχανικού σχεδιασμού* Τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – Σχεδιαστής μόδας
Επαγγελμάτων Τουριστικών επιχειρήσεων Τεχνίτης Ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας

Τεχνίτης μαγειρικής τέχνης

Τεχνίτης εστιατορίου – επισιτισμού

Επιμέρους τομείς και επαγγέλματα* Αισθητικός ποδολογίας, καλλωπισμού νυχιών και ονυχοπλαστικής
Μηχανολογίας* Τεχνικός οχημάτων
Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής* Τεχνολογίας Τροφίμων κ Ποτών
Υγείας – Πρόνοιας* Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

 

Mε εκτίμηση

Για το  Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος                                                               Η Γενική Γραμματέας

ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ                                                             ΑΜΑΛΙΑ ΓΙΓΑ

[1] Αριθμ. Φ2/88070/Δ4
Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Α΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και των Β΄, Γ΄ τάξεων Ημερησίων και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. ανά Ειδικότητα Τομέα Ομάδας Προσανατολισμού


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...