Home / HEADER-NEWS / Πρόσω ολοταχώς για τη ρύθμιση στην ιδιωτική εκπαίδευση

Πρόσω ολοταχώς για τη ρύθμιση στην ιδιωτική εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 8:50 πμ Απρίλιος 2nd, 2016  


sxoleio

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

AYΓΗ

Κατατίθεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας -αν όχι τη Δευτέρα- το νομοσχέδιο για την έρευνα του υπουργείου Παιδείας, όπως αποφασίστηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ). Κατατίθεται μαζί με τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, για τις οποίες τόσο οι σχολάρχες όσο και η Ν.Δ. μαζί με συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης έχουν βγει στα κάγκελα.

Με επιχειρήματα τη δήθεν παρεμπόδιση των μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και των πρόσθετων δραστηριοτήτων οι σχολάρχες εκβιάζουν ανοιχτά πλέον όχι μόνο τους εργαζομένους τους, αλλά γονείς και μαθητές να ταχθούν ενάντια στο ν/σ λόγω της «προς τα κάτω εξίσωσης των ιδιωτικών σχολείων με τα δημόσια».

Εκβιάζουν, γιατί νομοθετείται το αυτονόητο, αφού όχι μόνο μπαίνει «φρένο» στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, αλλά αναβαθμίζεται ποιοτικά η παρεχόμενη γνώση. Για πρώτη φορά οι οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα γνωρίζουν και θα εγκρίνουν τις πρόσθετες δραστηριότητες, καθώς και το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές, ενώ θα υπάρχει έλεγχος στους όρους με τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες φροντιστηριακής εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών. Χαρακτηριστικά, μέχρι σήμερα αντίστοιχα μαθήματα έκαναν εκπαιδευτικοί χωρίς διδακτική επάρκεια – μονάχα, δηλαδή, με τα αντίστοιχα γλωσσικά διπλώματα.

Όσο δε αφορά στο επιχείρημα περί των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, είναι εξίσου έωλο, αφού, με τις ώς τώρα ισχύουσες εγκυκλίους (2006, 2012) για την έγκριση των δραστηριοτήτων, αυτή ήθελε ως και πέντε μήνες. Με το ν/σ η διαδικασία απλοποιείται, απαιτώντας μόλις λίγες μέρες.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Οι σχολάρχες απειλούν, εμείς θα ρυθμίσουμε τις εργασιακές σχέσεις

«Να κερδίζουν οι επιχειρήσεις, σε καπιταλισμό ζούμε. Αλλά εις βάρος όλων των άλλων; Είπαμε ότι θα ρυθμίσουμε τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά. Δηλαδή πρέπει να πληρώνονται για δύο ώρες και να τις δουλεύουν όλες;» απαντούσε την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, στους ισχυρισμούς περί απαγόρευσης δραστηριοτήτων.

«Οι σχολάρχες βάζουν μαθητές στη μέση. Υπάρχει απειλή ότι θα κλείσουν τα ιδιωτικά», έλεγε στο Mega διευκρινίζοντας ότι «μπορεί να χρησιμοποιεί ο καθένας τις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών σχολείων, αρκεί να πληρώνεται το προσωπικό».

«Μας ρωτούν από τη Ν.Δ. γιατί να μην μπορεί να κάνει απολύσεις ο ιδιοκτήτης και γιατί να είναι μέσα στην Επιτροπή που θα εξετάζει τις απολύσεις και εργαζόμενος. Συγγνώμη, αυτό είναι οπισθοδρομικό;» διερωτήθηκε η Σ. Αναγνωστοπούλου, σε συνέχεια των αντιδράσεων για την παρουσία εκπροσώπου της ΟΙΕΛΕ στην τριμελή επιτροπή που θα εξετάζει τις καταγγελίες της σύμβασης ιδιωτικών εκπαιδευτικών από πλευράς εργοδοτών – όπως προβλέπεται στις ρυθμίσεις του επικείμενου νομοσχεδίου για την έρευνα, και σε κάθε περίπτωση μετά τη συμπλήρωση της εξαετίας.

Στήριξη και από το ΚΚΕ

«Η στάση του ΚΚΕ θα είναι θετική», τονίζει, στο μεταξύ, το κόμμα, σε συνέχεια συνάντησης του Τμήματος Παιδείας και του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ. «Το ΚΚΕ θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής, με την ΟΕΛΕ να δηλώνει από πλευράς της ικανοποίηση.

«Πράσινο φως» στη στρατηγική για την έρευνα δίνει το ΚΥΣΚΟΙΠ

«Ένα πρώτο βήμα εν όψει της διαμόρφωσης ενός νέου νόμου – πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, που θα αντανακλά τη γενικότερη εθνική στρατηγική της κυβέρνησης και θα στοχεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση του υπάρχοντος επιστημονικού δυναμικού και στη διασύνδεση της έρευνας με την κοινωνία και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Έτσι περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση το προς κατάθεση νομοσχέδιο που έλαβε την έγκριση του ΚΥΣΚΟΙΠ. Είναι για την κυβέρνηση το πρώτο βήμα «στη στρατηγική για την Οικονομία της Γνώσης», το οποίο αντιμετωπίζει «στη λογική του επείγοντος τόσο τα θεσμικά κενά όσο και τις σοβαρές πρακτικές δυσλειτουργίες, όπως την απορρόφηση πόρων ΕΣΠΑ, που προκάλεσε ο ν. 4310/2014 στο χώρο της Έρευνας και της Τεχνολογίας». Ακόμη «προωθείται ο εκδημοκρατισμός της λειτουργίας των ερευνητικών κέντρων και ευνοείται η συμμετοχή των νέων επιστημόνων και ερευνητών, αναβαθμίζονται οι εργασιακές συνθήκες».

Δεύτερο βήμα θα είναι το ν/σ που θα θεσμοθετεί το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, με κεφάλαια συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ για την τριετία 2016-2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 60 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται η λήψη ευνοϊκού χαμηλότοκου δανείου ύψους 180 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα ακολουθήσει ένας νόμος – πλαίσιο που θα θέτει εν συνόλω πια τις στρατηγικές κατευθύνσεις για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Τέλος, το ΚΥΣΚΟΙΠ ενέκρινε την επίσπευση των διαδικασιών αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας για πάνω από 3.000 πτυχία αποφοίτων των κολεγίων του εξωτερικού, τα οποία είχαν κολλήσει λόγω σειράς άστοχων παρεμβάσεων και καταργήσεων διατάξεων κατά τις χρονιές 2012, 2013 και 2014. Τη γιγάντωση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων ακολούθησε η κατάργηση της υπηρεσιακής μονάδας, η οποία έφερε την ευθύνη για τη διοικητική και γραμματειακή στήριξη του συμβουλίου. Έτσι, η λειτουργία του ΣΑΕΠ σταμάτησε τον Οκτώβριο του 2014, για να επανέλθει φέτος.

ΑΥΓΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...