Τελευταία Νέα

Τρίτη, 26/05/2020, 09:43


Home / Featured / Πως οδηγούμαστε σε νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών

Πως οδηγούμαστε σε νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών

Δημοσιεύτηκε: 8:19 πμ Απρίλιος 11th, 2016  


pin-board-978197_640

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ξεσηκωμός επικρατεί στις τάξεις των εκπαιδευτικών μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου για το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών αλλά και από το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε πρόταση για διορισμούς αφού ακόμα το τοπίο είναι θολό. Οι αποφάσεις του ΣτΕ διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου συστήματος επιλογής αναπληρωτών ενώ και για τους διορισμούς, αν γίνουν, ο ΑΣΕΠ θα είναι κυρίαρχος.

Τονίζουμε ότι ο υπουργός σε συνέντευξη τύπου αναφερόμενος στη διαβούλευση για το νέο σύστημα αναπληρωτών είχε πει…αλλά κυρίως είναι θέμα νομιμότητας με το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πλαφόν στην προϋπηρεσία

Πολλοί εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για το πλαφόν μοριοδότησης στην προϋπηρεσία καθώς πολλοί το έχουν φθάσει, το φθάνουν ή θα το ξεπεράσουν ωστόσο περαιτέρω αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας θα ανέτρεπε την ισορροπία υπέρ της προϋπηρεσίας και εις βάρους του ΑΣΕΠ.

Ας μη ξεχνάμε ότι ο υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει στη Βουλή για το θέμα των αναπληρωτών ότι «Τα  προβλήματα θα προκύψουν από το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημιουργείται –αυτές είναι οι πληροφορίες μας- νομολογία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι προσλήψεις αναπληρωτών πρέπει να έχουν ως ελάχιστο κριτήριο και προϋπόθεση τη συμμετοχή τους στους μέχρι τούδε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, δηλαδή το να βρίσκονται στην κατηγορία των εκπαιδευτικών οι οποίοι αξιολογήθηκαν από τους διαγωνισμούς και κρίθηκαν ότι μπορούν να διοριστούν».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τρόπος διεξαγωγής των πανελλαδικών

Πότε θα ενεργοποιείται η προσμέτρηση προϋπηρεσίας στην Ε.Α.Ε.

Δυσπρόσιτα

Διαμαρτυρίες υπάρχουν και για τα δυσπρόσιτα τα οποία καταργήθηκαν με το νόμο 3848/2010 αλλά με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις επανήλθαν στο προσκήνιο. Το Υπουργείο φαίνεται ότι επέλεξε την υιοθέτηση των όσων ανέφερε ο νόμος 3848 που έκανε λόγο για πραγματική προϋπηρεσία με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί που «κυνηγούσαν τα δυσπρόσιτα»  – μετά μανίας θα λέγαμε – καθώς ένα δυσπρόσιτο σε ανέβαζε δεκάδες θέσεις στον πίνακα να διαμαρτύρονται δικαίως καθώς πάλι αλλάζουν τα δεδομένα.

Ωστόσο τα δυσπρόσιτα θα χαθούν για όλους και όχι μόνο για τους φετινούς αναπληρωτές ώστε η προϋπηρεσία να προσμετράται επί ίσοις όροις για όλους. Από εκεί και πέρα το Υπουργείο Παιδείας, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες μας να δοθούν μισθολογικά κίνητρα σε όσους επιλέξουν δυσπρόσιτα σχολεία και φυσικά να προηγούνται στις τοποθετήσεις σε ενδεχόμενους διορισμούς.

Νέος νόμος

Το Υπουργείο από τη στιγμή που δε μπορεί να προχωρήσει την παρούσα στιγμή σε νέο νόμο το μόνο που μπορεί να κάνει – όπως έχει αποκαλύψει το xenesglosses.eu – είναι νομοθετική ρύθμιση, παρέμβαση δηλαδή στο νόμο 3848/2010. Ανατροπές δε μπορούν να γίνουν αλλά μόνο «μπαλώματα».

Οι πρώτοι στους νέους πίνακες

Εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσίες που φθάνουν τους 60 μήνες και μεγάλες επιτυχίες και στους δυο διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ 2008 και 2006 θα είναι οι πρώτοι στους νέους πίνακες που αναμένεται να συνταχθούν από το ΑΣΕΠ μέσα στο καλοκαίρι. Έως τώρα τις πρώτες θέσεις τις καταλάμβαναν εκπαιδευτικοί με υψηλές προϋπηρεσίες.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διενέργεια κλινικών, εργαστηριακών ασκήσεων και εξετάσεων στα ΑΕΙ"

Διαμαρτυρία – απεργία

Στο μεταξύ η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει απεργία και πανελλαδική κινητοποίηση στις 15 Απριλίου στις 11.30 στο Υπουργείο Παιδείας με βασικά αιτήματα:

Την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς

Την κατάργηση του νόμου 3848/2010

Κανένας αναπληρωτής δεν περισσεύει

Σημειώνεται ότι το ΔΣ της ΟΛΜΕ  συνεδρίασε εκτάκτως  μετά την κατάθεση της πρότασης του Υπουργείου και εκτίμησε ότι:

 Η πρόταση του Υπουργείου βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πρόταση της Ομοσπονδίας.

 Η πρόταση, όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο 3848/10, αλλά τον ενεργοποιεί προς το χειρότερο.

 Με τη μη κατάθεση πρότασης για σύστημα μονίμων διορισμών επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει διορισμούς για μία ακόμα χρονιά.

 Θα περιοριστεί δραστικά ο αριθμός αναπληρωτών και ωρομισθίων , λόγω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

 Θα ανατραπούν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις των μονίμων συναδέλφων.

 Τα δημόσια σχολεία δεν θα ξεκινήσουν ομαλά τη λειτουργία τους την επόμενη σχολική χρονιά.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣ ΣΗΜΕΙΟ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

«Σχέδιο Νόμου» για την Επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης:       Επιστροφή στο παρελθόν

    «Σχέδιο Νόμου» για την Επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης:       Επιστροφή στο παρελθόν με συγκεντρωτισμό ...