Home / HEADER-NEWS / Ποιες αλλαγές έρχονται στην εκπαίδευση

Ποιες αλλαγές έρχονται στην εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 10:23 πμ Απρίλιος 6th, 2016  


banner-1076214_640

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Αποκρυσταλλώνονται οι επικείμενες αλλαγές που θα έρθουν στο εκπαιδευτικό σύστημα απόρροια του Εθνικού Διαλόγου αλλά και των οικονομικών δεδομένων που κανείς δε μπορεί να τα παραβλέψει. Όπως προκύπτει μέσα από την αναλυτική μελέτη των κειμένων του διαλόγου, των συζητήσεων στη Βουλή καθώς και των δημοσιευμάτων προκύπτουν ότι οι αλλάγές που θα έρθουν είναι στην ακόλουθη κατεύθυνση:

  1. Αλλαγές σε προγράμματα σπουδών ώστε να δίνονται ευκαιρίες για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Σύμφωνα με τον υπουργό κοινή διαπίστωση όλων είναι η αναγκαιότητα για την ελάφρυνση της ύλης και τη μείωση του εξεταστικού φόρτου των μαθητών. Ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν με μια συνολική μελέτη και αναπροσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών από το ΙΕΠ.
  2. Περιορισμός των εξετάσεων στα σχολεία που εξοντώνουν τους μαθητές και περιορίζουν το διδακτικό χρόνο.
  3. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ιδίως των νέων που επιθυμούν να εργαστούν στο χώρο της εκπαίδευσης. Υπάρχει παιδαγωγικό έλλειμα στους αποφοίτους των καθηγητικών σχολών.
  4. Αλλαγές στην Ειδική Εκπαίδευση. Στόχος είναι η συνεκπαίδευση και η συμπερίληψη. Το Υπουργείο αναμένεται το καλοκαίρι να ετοιμάσει νομοσχέδιο  που θα μεταρρυθμίσει την Ειδική Αγωγή με ενταξιακό προσανατολισμό και με ανασχεδιασμό και ανασυγκρότηση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει. Ήδη, στην κατεύθυνση αυτή έχει ψηφιστεί ρύθμιση που προκάλεσε αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς.
  5. Νέα δομή στα Επαγγελματικά Λύκεια για τα οποία προτείνεται ένα μεταβατικό πρόγραμμα, που θα ισχύσει για την Α΄ και τη Β΄ τάξη από το επόμενο σχολικό έτος 2016-17, ενώ η Γ΄ τάξη θα ακολουθεί τη δομή του υπάρχοντος συστήματος προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές και μαθήτριες που εφέτος φοιτούν στη Β΄ τάξη να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ήδη το ΙΕΠ έχει καλέσει τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στο διάλογο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
  6. Τέταρτο έτος μαθητείας στα Επαγγελματικά Λύκεια.
  7. Στους στόχους είναι και η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...