Home / HEADER-NEWS / Όταν η παιδαγωγική «καθοδήγηση» δεν έχει καμιά εικόνα για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Όταν η παιδαγωγική «καθοδήγηση» δεν έχει καμιά εικόνα για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 9:15 πμ Απρίλιος 25th, 2016  


kleisto-sxoleio-5701

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

23/4/16

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ!

Χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών που συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και στις κατά τόπους περιφερειακές διευθύνσεις στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, για τις τροπολογίες-εκτρώματα που αφορούν το σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών, το κλείσιμο νηπιαγωγείων, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις από βαθμίδα σε βαθμίδα και εντός διευθύνσεων, αλλά και την κατάργηση τμημάτων ένταξης (που έχει ήδη ψηφιστεί). Σε συνέχεια των δυναμικών κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών, με διαδηλώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας οι εκπαιδευτικοί δίνουμε ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις επιχειρούμενες αλλαγές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση το σχολείο και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Η μεγάλη πορεία στην Αθήνα, το πανό στα σκαλιά της Βουλής, η παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής οι μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών με καταλήψεις δ/νσεων σε όλη τη χώρα(Θεσ/νίκη, Ρέθυμνο, Σύρο κλπ), ένωσαν τους εκπαιδευτικούς ενάντια στα σχέδια προσλήψεων όσων καταφέρουν να «χωρέσουν από την κλειδαρότρυπα».

Δηλώνουμε πως θα είμαστε παρόντες και θα εμποδίσουμε τα σχέδια κυβέρνησης και Υπουργείου που επιδιώκουν να περάσουν πάνω από τις ζωές μας αντιμετωπίζοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές σαν λογιστικά νούμερα που χρειάζονται «εξορθολογισμό»!

Αυτή άλλωστε ήταν συνοπτικά η κυνική τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας στη συνάντηση με τις δύο ομοσπονδίες, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, την Πέμπτη 21/4. «Πλασματικά κενά», «χαλαρές δομές και τμήματα» και «μαθήματα που περισσεύουν», συμπυκνώνουν την εικόνα που ο  Υπ. Παιδείας Φίλης παρουσιάζει για τα σχολεία μας, ζηλεύοντας και αναπαράγοντας την τακτική και τα επιχειρήματα των προκατόχων του -Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου κλπ- όταν καρατομούσαν σχολεία, μορφωτικά δικαιώματα και εκπαιδευτικούς. Με το «νέου τύπου ενιαίο σχολείο» που δρομολογείται, δήλωσε, ότι θα δοθεί τέλος στην «παραπλανητική εικόνα» που παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικοί και τα σωματεία τους, θα απομακρυνθεί το  «λίπος» στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή ανυποχώρητα εμμένει στην κατάθεση των συγκεκριμένων τροπολογιών, ενώ περιπαικτικά εγκαλεί όσους αντιτίθενται καθώς η μόνη …έλλογη τοποθέτηση  είναι οι επιμέρους μικροβελτιώσεις πάνω στις προτάσεις και το πνεύμα που διακατέχουν τις συγκεκριμένες τροπολογίες. Εμμένει στην επαίσχυντη τροπολογία για τα νηπιαγωγεία και καλεί τις νηπιαγωγούς να «μάθουν να δουλεύουν «σφιχτά» με πιο πολλά παιδιά» ξεχνώντας τα 27αρια τμήματα στα αστικά κέντρα.

Ένα μήνα όμως πριν το κλείσιμο των σχολείων και τα 3700 «πλασματικά κενά» στα σχολεία βοούν. Δεκάδες τάξεις του πρωινού αλλά και των ολοημέρων δεν έχουν καλυφθεί, εκατοντάδες είναι οι χαμένες ώρες σε μαθήματα όλων των ειδικοτήτων και τα κλειστά τμήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, χιλιάδες προνήπια έχουν αποκλειστεί από το δημόσιο νηπιαγωγείο, εκατοντάδες παιδιά μοιράζονται την παράλληλη στήριξη με άλλα 2,3,4 παιδιά.

Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

ΑΝ ΔΕΝ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

Την ώρα που ο Υπουργός επιχειρεί να παίξει το χαρτί του κοινωνικού αυτοματισμού, αποκαλώντας τους εκπαιδευτικούς «τεμπέληδες», του θυμίζουμε ότι γονείς και μαθητές γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες των περικοπών και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων όλων των προκατόχων του. Το σχολείο που ΕΕ και ΟΟΣΑ επιβάλλουν και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί, αντιμετωπίζει «παιδαγωγικά» τον αριθμό μαθητών-εκπαιδευτικών στη βάση των αριθμών! Αποτέλεσμα θα είναι τα υπεράριθμα τμήματα που θα στοιβάζουν 26+ μαθητές, οι αθρόες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η κατάργηση κάθε μορφωτικού δικαιώματος στο όνομα του εξορθολογισμού, οι χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών!

ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ – ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Είναι η στιγμή που πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Το τέλος της συζήτησης περί χιλιάδων διορισμών αναδεικνύει τον σχεδιασμό του Υπουργείου. Η άρνηση του υπουργού και στις δύο κινητοποιήσεις να δεσμευτεί για τον ελάχιστο αριθμό αναπληρωτών και για τα διαθέσιμα κονδύλια και οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις, αποκαλυπτικά σημαίνουν ότι οι 20000 συνολικά διορισμοί και προσλήψεις που ανακοινώθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση, ισοδυναμούν με χιλιάδες απολύσεις την επόμενη χρονιά! Περίπου οι μισοί και περισσότεροι εκπαιδευτικοί θα δουν την πόρτα της μόνιμης ανεργίας. Η εξοικονόμηση προσωπικού θα περάσει πάνω από τους μαθητές μας, το δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε απευθείας σύνδεση με το Υπουργείο Παιδείας και ενάντια στις διεκδικήσεις του κλάδου και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, προτείνει «μικροβελτιώσεις», βάζει πλαφόν (λίγο πιο μεγάλο από αυτό του Υπουργείου!!) στην προϋπηρεσία, αποδέχεται την κλοπή της πραγματικής προϋπηρεσίας, αποδέχεται την εφαρμογή του 3848 της Διαμαντοπούλου και εναρμονίζεται ουσιαστικά με τις καταστροφικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο.

Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι σύλλογοι γονέων, γνωρίζουμε πολλοί καλά πως αν δεν ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας η δημόσια εκπαίδευση θα καταρρεύσει. Ο ανυποχώρητος αγώνας μας είναι η μόνη λύση. Στην χρονική συγκυρία που εντέχνως το υπουργείο φέρνει τους σχεδιασμούς του, εμείς απαντάμε πως δεν εφησυχάζουμε. Ακόμα και μέσα στις διακοπές του Πάσχα, θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους!

Μαζικά, μαχητικά ανατρέπουμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας!

Δεν θα υπάρχει αύριο στην εκπαίδευση για μας αν δεν απαντήσουμε τώρα! Δε θα τους χαρίσουμε τους κόπους, την ταλαιπωρία, τις αγωνίες  και την περιπλάνηση όλων των προηγούμενων χρόνων, που γυρίσαμε από περιοχή σε περιοχή με την ελπίδα της μόνιμης δουλειάς στην εκπαίδευση! Δε θα τους χαρίσουμε τις ζωές μας!

Καλούμε:

  • Σε μαχητική πανελλαδική συνέλευση αγώνα όλων των αναπληρωτών το Σάββατο 7/5/2016 (το μέρος και η ώρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες). Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα, κάθε σύλλογο και ένωση αναπληρωτών σε συμμετοχή, για να δημιουργήσουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο επικοινωνίας που θα δίνει δύναμη στον καθένα και την καθεμιά, θα συντονίσει και θα απλώσει την παρέμβαση μας σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Για να συζητήσουμε και να προτείνουμε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, που σε κοινή πορεία με τους συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ, θα οργανώνει την παρέμβαση μας και θα πιέζει τις δύο ομοσπονδίες για την απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα μας.
  • Σε πανελλαδική κινητοποίηση την ημέρα κατάθεσης των τροπολογιών.
  • Κάθε συνάδελφο να απευθυνθεί και να δραστηριοποιηθεί στους συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ. Καλούμε τα σωματεία μας να καλέσουν τους συναδέλφους σε Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις αμέσως μετά το Πάσχα, να συγκροτήσουν επιτροπές αναπληρωτών και να οργανώσουν παρεμβάσεις.
  • Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις κατά την διάρκεια των γιορτών. Δεν εφησυχάζουμε! Γελιούνται όσοι ποντάρουν ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών θα μείνουμε αδρανείς!
  • Όλα τα παραπάνω, μαζί με την πρόσφατη εξέλιξη κατάθεσης του ασφαλιστικού – φορολογικού και του συνόλου των μέτρων του 3ου Μνημονίου, με την προκαταβολή των μέτρων 4 δις που απαιτούν ΔΝΤ και ΕΕ, δηλαδή του 4ου Μνημονίου, καταδικάζουν και το τώρα και το αύριο της ζωής μας. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, που καταδικάζει τη νεολαία σε ανεργία και μόνιμη περιπλάνηση, που διαλύει κάθε έννοια κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλειας των εργαζομένων! Παλεύουμε για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, για μόνιμη και σταθερή εργασία όλων! Καλούμε στην Αθήνα την Δευτέρα σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που καλεί η Πρωτοβουλία για συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στις 6.30 στα Χαυτεία.

Επικοινωνία e-mail: sidonistikoanapliroton@gmail.com

…………………………………………………………………………………

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Όταν η παιδαγωγική «καθοδήγηση» δεν έχει καμιά εικόνα για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από Σεπτέμβρη, τότε κουμάντο κάνει η διοίκηση κι η μείωση του κόστους που δε μιλά για πρόσωπα, μαθητές κι εκπαιδευτικούς, αλλά για αριθμούς και νούμερα…

19/4/2016

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 19/4 μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής έπειτα από κάλεσμα του Συντονιστικού Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων. Ο περιφερειακός διευθυντής έλειπε από τον χώρο(προκειμένου να αποφύγει την παρουσία μας;) με αποτέλεσμα να λάβει χώρα συνάντηση όχι με τον ίδιο, αλλά με τον προϊστάμενο παιδαγωγικής και επιστημονικής καθοδήγησης Π.Ε., κ. Χρήστο Αναστόπουλο.

Από πλευράς μας απαιτήσαμε σαφείς απαντήσεις αναφορικά με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο και τον σχεδιασμό της περιφέρειας. Συγκεκριμένα τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τα νηπιαγωγεία που διαγράφονται στην Αττική με βάση τη διάταξη που κατατίθεται, τα τμήματα ένταξης που καταργούνται, τις κοινές ειδικότητες που κρίνονται «μετακινήσιμες» ανάμεσα στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, τη διαγραφή θέσεων εργασίας και την κρίση μόνιμων συναδέλφων ως πλεοναζόντων με βάση τη διαμόρφωση του «νέου» ενιαίου τύπου σχολείου, την αναμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος στην κατεύθυνση λειτουργίας των σχολείων από 8π.μ. έως 1.15 μ.μ. στο πρωινό(με την ενδεχόμενη «διεύρυνση» της διδακτικής ώρας στα 60 λεπτά, τη μείωση διδακτικών ωρών ανά μάθημα, το καθεστώς αναθέσεων μαθημάτων, τη συγχώνευση μουσικής, θεατρικής αγωγής και εικαστικών και τη μετατροπή τους σε «καλλιτεχνική αγωγή»), την υποβάθμιση της λειτουργίας του ολοήμερου με υπολείμματα ωρών δασκάλων και ειδικοτήτων και  τη λειτουργία τμημάτων με υπέρβαση  του ορίου των 25 μαθητών. Επιπρόσθετα ζητήθηκε ο αριθμός των εναπομείναντων κενών και ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για το επόμενο σχολικό έτος (κενά, αριθμός αναπληρωτών).

Μόνιμη επωδός του προϊστάμενου παιδαγωγικής καθοδήγησης ήταν ότι ως υπηρεσιακός υπάλληλος-σχολικός σύμβουλος δε γνωρίζει τίποτα κι ότι «επίσημα» δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Αν και δήλωσε ρητά ότι ψάχνουν τον νέο τύπο σχολείου, ισχυρίστηκε ότι υφιστάμενοί του σχολικοί σύμβουλοι κινούνται αυτόνομα, όταν ενημερώνουν για τις επικείμενες αλλαγές. Εκτός δικής του εντολής, αλλά φυσικά εντός γραμμής του Υπουργείου… καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ενημέρωση αντλούν όχι υπηρεσιακά, αλλά από τη συμμετοχή στις υποεπιτροπές του «εθνικού διαλόγου». Επιπλέον αρνήθηκε ότι η περιφέρεια έχει αποστείλει αριθμό πλεονάζοντων εκπαιδευτικών, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία ίσως αντλούνται από το my-school. Στο δια ταύτα, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς (sic) ακόμα για την έκδοση των κενών του επόμενου σχολικού έτους . Σχετικά με τα  νηπιαγωγεία και τα τμήματα που κινδυνεύουν να κλείσουν, τα στοιχεία της περιφέρειας είναι «ανεπεξέργαστα» ακόμη. Ως προς τα τμήματα ένταξης των σχολείων που έχουν καταργηθεί/συγχωνευθεί έθεσε τη θεώρηση του Υπουργείου ότι δεν είναι νομικά κατοχυρωμένα, ότι θα καταργηθούν και ότι έπειτα θα πρέπει να πάρουν νέο ΦΕΚ ίδρυσης. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι σύσταση της διευθύντριας ΕΑΕ, κας Αστέρη, είναι να μην προτείνεται δημιουργία 2ου τμήματος ένταξης.

Με λίγα λόγια, το τμήμα παιδαγωγικής καθοδήγησης δεν έχει κανένα σχεδιασμό για τη  λειτουργία των σχολείων της Αττικής από Σεπτέμβρη. Γίνεται ξεκάθαρο ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός του Υπουργείου δεν αφορά το παιδαγωγικό περιεχόμενο, αλλά κριτήρια οικονομικά-λογιστικά για την εφαρμογή της μείωσης τους κόστους στην εκπαίδευση. Διατάξεις και τροπολογίες εισάγονται με μόνους στόχους την «αποτελεσματική διαχείριση» του υπάρχοντος προσωπικού και τις μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών. Ο «εθνικός διάλογος» ως πρόσχημα για τη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου έρχεται να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά. Στελέχη του Υπουργείου, μέλη του ΙΕΠ και πρόθυμοι ακολουθητές της κυβέρνησης κινούνται εν κρυπτώ κόβοντας και ράβοντας δομές και θέσεις εργασίας. Όταν «συνομιλητές» είναι ο ΟΟΣΑ και οι «εταίροι» στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική που θέλει την ελαστική εργασία ατμομηχανή του σχολείου, εμείς θα είμαστε απέναντι!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ! ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΚΕΝΑ!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ!

ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

 

ΥΓ: Τέλος Απρίλη και τα κενά στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία της Αττικής σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση της Περιφέρειας στις 5/4 είναι αποκαλυπτικά χωρίς να περιλαμβάνεται η ειδική αγωγή.

ΠΕ70: 25 σε πρωινά τμήματα, 79 σε ολοήμερα (65 στην Α’ Αθήνας), ΠΕ60:13 , ΠΕ06: 15 ΑΠΩ-5 ΑΜΩ, ΠΕ08: 8 ΑΠΩ- 10 ΑΜΩ, ΠΕ11: 14 ΑΠΩ-17 ΑΜΩ, ΠΕ16.01: 6 ΑΠΩ-15 ΑΜΩ, ΠΕ19-20: 3ΑΠΩ-13ΑΜΩ, ΠΕ32-ΠΕ18.41: 6 ΑΠΩ-10 ΑΜΩ, ΠΕ05: 2 ΑΜΩ, ΠΕ07: 14 ΑΜΩ

 

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...