Τελευταία Νέα

Δευτέρα, 12/04/2021, 10:12


Home / Featured / Ο κος Φίλης και η απογυμνασιοποίηση του Δημοτικού

Ο κος Φίλης και η απογυμνασιοποίηση του Δημοτικού

Δημοσιεύτηκε: 11:25 πμ Απρίλιος 9th, 2016  


filis

Δεν γνωρίζω εάν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Χαϊδάρι ικανοποιήθηκαν από τον πολιτικό λόγο του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, όταν τον άκουσαν να επαναλαμβάνει τις προτεραιότητές του για την εκπαίδευση. Και αυτό, διότι από τις πέντε προτεραιότητες, τις τέσσερις τις έχει εξαγγείλει και κατά την παραλαβή του υπουργικού θώκου στις 23/9 και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή στις 6/10.

Οσο για την πέμπτη, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς γνωρίζουν ότι αυτήν τη χρονιά έχει γίνει πράξη. Αλλά σε αυτήν ακριβώς την «προτεραιότητα» ο κ. Φίλης απέδειξε τα… πτυχία του στις πολιτικές πιρουέτες, για να μη δηλώσει ευθαρσώς ότι το μόνο που επιδιώκει είναι ένα φθηνό σχολείο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλης επανέλαβε τα περί αλλαγής της δομής της εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, περί περιορισμού των πολλών εξετάσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, περί ενίσχυσης της τεχνολογικής εκπαίδευσης και περί καθιέρωσης έτους μαθητείας (κατά το γερμανικό μοντέλο). Ωστόσο, η ουσία της παρέμβασής του είναι η αποστροφή του περί «αλλαγής στη δομή και το περιεχόμενο του Δημοτικού Σχολείου, με την καθιέρωση ενός ενιαίου τύπου σχολείου με ολοήμερο πρόγραμμα, με βασικό στόχο την “απογυμνασιοποίηση” του προγράμματος και την ενίσχυση της συναισθηματικής και παιδαγωγικής σχέσης δασκάλου και παιδιού». Ο κ. Φίλης ανακάλυψε τη «γυμνασιοποίηση» του Δημοτικού, για την οποία ουδείς έως τώρα δεν είχε μιλήσει. Αντίθετα επικρίνεται η «λυκειοποίηση» των ΑΕΙ, που σημαίνει ότι, λόγω του χαμηλού επιπέδου των εισακτέων, οι πανεπιστημιακοί «κατεβαίνουν» βαθμίδα (δηλαδή κάνουν εκπτώσεις), ώστε να τους καταλαβαίνουν οι φοιτητές.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Οι μαθητές που δεν θα φέρουν μαζί τους τη δήλωση αρνητικού self test θα αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία

Ο κ. Φίλης, όταν κάνει λόγο για «γυμνασιοποίηση» του Δημοτικού, δεν εννοεί ότι το επίπεδο γνώσεων που οφείλουν να μάθουν σήμερα οι μαθητές Δημοτικού είναι υψηλότερο και αναντίστοιχο με την ηλικία τους. Μιλώντας για «καθιέρωση ενός ενιαίου τύπου σχολείου με ολοήμερο πρόγραμμα» και για «ενίσχυση της συναισθηματικής και παιδαγωγικής σχέσης δασκάλου και παιδιού», εννοεί το ολοήμερο πρόγραμμα να το τρέχει μόνο ένας δάσκαλος έως τις 2.00 μ.μ., ο οποίος έτσι θα ολοκληρώνει και το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό του ωράριο. Ουσιαστικά, την κατάργηση του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ), που διαρκεί από τις 2 έως τις 4 μ.μ. για τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, ιδεολογικοποιεί ο κ. Φίλης. Το ΕΑΕΠ, που εφαρμόστηκε από το 2010 με τεράστια επιτυχία, εισήγαγε στο Δημοτικό νέα γνωστικά αντικείμενα και εμπλούτισε τα ήδη υπάρχοντα (νέες τεχνολογίες, ξένες γλώσσες, θέατρο, μουσική, χορός, διαθεματικές δραστηριότητες, όπως αγωγή υγείας, διατροφικές συνήθειες, κυκλοφοριακή αγωγή, περιβαλλοντική εκπαίδευση, τοπική ιστορία). Στο ίδιο πλαίσιο εισήχθη ως κυρίαρχη διδακτική μεθοδολογία η βιωματική. Ωστόσο το ΕΑΕΠ κοστίζει, καθώς απαιτεί την πρόσληψη πολλών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, όπως το Γυμνάσιο.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Οι συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για Στρατό, Σώματα Ασφαλείας και ΑΣΤΕ

Εξ ου και η «γυμνασιοποίηση» του Δημοτικού.

·Η, πιο ξεκάθαρα, ο κ. Φίλης θέλει ένα φθηνό σχολείο.

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων

(το xenesglosses.eu έδωσε άμεσα τη δέουσα προσοχή στο θέμα…)

Η ομιλία ΕΔΩ


 

2 Σχόλια

  1. Θυμόμαστε το περίφημο άρθρο σχετικά με την »γυμνασιοποίηση και αποδασκαλοποίηση» του δημοτικού σχολείου που δημοσιεύτηκε σε πολλά εκπαιδευτικά sites την άνοιξη του 2014;Που αποκαλούσε όσους δεν είναι ΠΕ70 »μη δασκάλους» κι άλλα τέτοια ωραία;Το υπέγραφαν »φοιτητές κι απόφοιτοι παιδαγωικών τμημάτων»;Όποιος δεν το θυμάται ας μην κάνει τον κόπο να το ψάξει στο google έχει εξαφανιστεί.Οι συντάκτς του άρθρου φαντάζομαι είναι πολύ χαρούμενοι

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Οδηγίες προς αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αίτησή τους για το Voucher των 200 ευρώ

Οι πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν διαδικαστικά προβλήματα στην αίτησή τους για το ...