Home / Featured / Κινδύνευαν εκπαιδευτικοί χωρίς ΑΣΕΠ να μη μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία τους!

Κινδύνευαν εκπαιδευτικοί χωρίς ΑΣΕΠ να μη μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία τους!

Δημοσιεύτηκε: 9:52 πμ Απρίλιος 16th, 2016  


delete

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

To αναλυτικό επεξεγηματικό κείμενο του Υπουργείου Παιδείας για το τι και το πως στην αλλαγή του συστήματος αναπληρωτών είναι ίσως το πιο αποκαλυπτικό κείμενο της κατάστασης όπως δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Το Υπουργείο παρουσιάζει αναλυτικά το τι έγινε και οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση.

Απαντά και στην ερώτηση γιατί ξαφνικά αμφισβητείται η προϋπηρεσία

Η απάντηση είναι ότι δεν αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η προϋπηρεσία-εμπειρία που προφανώς αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο και μοριοδοτείται πάντοτε σε διαδικασίες επιλογής από το ΑΣΕΠ . Όμως, το ΣτΕ με την αρ.527/2015 απόφαση της Ολομέλειας, έκρινε ότι ναι μεν η προϋπηρεσία και η εμπειρία των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών συνιστούν αντικειμενικά κριτήρια, η απόκτηση όμως της προϋπηρεσίας αυτής ανάγεται σε προσλήψεις, οι οποίες δεν είχαν υπαχθεί στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, δηλαδή, του ΑΣΕΠ και άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιοκρατική.

Όσοι δεν είχαν ΑΣΕΠ κινδύνευαν να καταταχθούν μόνο με το βαθμό πτυχίου;

Σημαντική ήταν η αποκάλυψη που κάνει το Υπουργείο σχετικά με τους εκπαιδευτικούς που δεν είχαν ΑΣΕΠ.

 Επειδή, υφίσταται ζήτημα σχετικά με την αξιοκρατική κτήση της προϋπηρεσίας, θα ήταν  σκόπιμο να μοριοδοτηθεί μόνον η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που ήταν επιτυχόντες οποιουδήποτε διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Επειδή, όμως, η τρίτη προϋπόθεση είναι κοινωνικά άδικη για τους αναπληρωτές που δεν έχουν πάρει μέρος σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αφού για πολλά χρόνια  στήριζαν την εκπαίδευση υπηρετώντας υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, επιλέγουμε να μετρήσουμε αυτοτελώς την προϋπηρεσία, δηλαδή, το ίδιο και στις δύο κατηγορίες εκπαιδευτικών (επιτυχόντες  και μη επιτυχόντες).

Στο τέλος καταλήγει το Υπουργείο ότι η διάταξη για όσους θελήσουν να δουν τη μεγάλη εικόνα, είναι κατά το δυνατόν ισορροπημένη. Εξυπηρετεί, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί σε ορισμένες κατηγορίες αναπληρωτών χωρίς ΑΣΕΠ (ειδικά της Β/θμιας) την κεντρική επιδίωξη να ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Όμως, ο χρόνος πιέζει και πρέπει να γίνουν τα εξής:

  • Nα ψηφισθεί η διάταξη
  • Το Α.Σ.Ε.Π. να εκδώσει Προκήρυξη για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών
  • Ύστερα από τον έλεγχο των τυπικών προσόντων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων να καταρτιστούν από το Α.Σ.Ε.Π. οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες Α΄ και Β΄, οι οποίοι  θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες  του Α.Σ.Ε.Π. και του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
  • Οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης Α΄ και Β΄ να ελεγχθούν από τα αρμόδια τμήματα του Α.Σ.Ε.Π., αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από ένσταση, η οποία ασκείται σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών από την επομένη της ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. Ύστερα από τον έλεγχο των ενστάσεων, καταρτίζονται από το Α.Σ.Ε.Π. οι σχετικοί τελικοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης, οι οποίοι αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ευτυχώς, οι  προσλήψεις μπορούν να  γίνουν με την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, καθόσον, η δυνατότητα αυτή προβλέπεται στη νομοθεσία του ΑΣΕΠ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ


 

Ένα σχόλιο

  1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΟΥΣ ΑΣΕΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ, ΑΣ ΣΠΑΤΑΛΑΜΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΣΠΙΤΟΝΙΚΟΚΥΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ! ΣΤΑ ΟΠΛΑΑΑΑΑΑ!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...