Home / HEADER-NEWS / Η εισήγηση του Σ.Α.Ν. στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (βίντεο)

Η εισήγηση του Σ.Α.Ν. στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (βίντεο)

Δημοσιεύτηκε: 7:57 μμ Απρίλιος 21st, 2016  


video

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Α.Ν,ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Θέμα :«Εισήγηση επί των διατάξεων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας»

Κύριε Υπουργέ,

κυρίες και κύριοι βουλευτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, με τη σημερινή μας παρουσία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, θέλουμε μέσα από τις γνώσεις μας και τα πολύχρονα βιώματα μας στα Νηπιαγωγεία σε κάθε μέρος της Ελλάδας, να σας επισημάνουμε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνά η χώρα μας, η κυβέρνηση και τα κόμματα της παρούσας Βουλής πρέπει να προχωρήσουν σε μια χιλιοδιατυπωμένη εδώ και πολλά χρόνια μεγάλη κοινωνική ανάγκη. Στη θεσμοθέτηση και εφαρμογή της διετούς ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ προσχολικής εκπαίδευσης.

Γιατί όμως πρέπει να γίνει αυτό;

Είναι μια ανάγκη που έχει γίνει αντιληπτή από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και που δυστυχώς πολλές φορές περιορίζεται από τα μέσα ενημέρωσης μόνο στο κομμάτι της «φύλαξης» των μικρών παιδιών.

Είναι μια ανάγκη για την οποία καλείται να πληρώσει η εξαντλημένη οικονομικά οικογένεια κάθε παιδιού που δεν εντάσσεται σε αυτή από τον πρώτο χρόνο (4-5 ετών).

Ωστόσο, η σημαντικότερη παράμετρος του ζητήματος που πρέπει να αναδειχθεί, είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδειχθεί από εκατοντάδες έρευνες σε όλο τον κόσμο, ότι η ανάπτυξη του θεσμού της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποτελεί θεμελιώδες μέτρο πρόληψης της σχολικής αποτυχίας και του λειτουργικού αναλφαβητισμού.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες και παιδαγωγικές θεωρίες, η προσχολική ηλικία αποτελεί κρίσιμη και ουσιαστική περίοδο για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

Είναι η σημαντικότερη περίοδος του ανθρώπου για την απόκτηση κινητικών δεξιοτήτων, τη δημιουργία σταθερού συναισθηματικού υπόβαθρου, τη νοητική και γλωσσική ανάπτυξη,την κοινωνικοποίηση.

Γι’ αυτό η προσχολική εκπαίδευση δεν πρέπει να θεωρείται απλώς πρόδρομος του σχολείου, αφού στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του, το παιδί μαθαίνει και αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς. Οι εμπειρίες και γνώσεις που αποκτούν τα παιδιά στην προσχολική ηλικία δεν επηρεάζουν μόνο την μετέπειτα σχολική διαδρομή τους, αλλά ολόκληρη τη ζωή τους.

Σε αυτή την μεγάλη κοινωνική αναγκαιότητα, έρχεται να βάλει φρένο η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση για αλλαγή του αριθμού των νηπίων, που προσδιορίζει την οργανικότητα των νηπιαγωγείων και συγκεκριμένα στο άρθρο 35. Αποτελεί μέγιστο πρόβλημα η αύξηση του ελάχιστου αριθμού μαθητών από 7 νήπια σε 14, παρά την προσπάθεια σας να φανεί ως διορθωτική η β΄ παράγραφος, με την μεγάλη αλλά ασαφή ως προς τον προσδιορισμό γκάμα περιοχών, στις οποίες μπορεί να υπάρξει νηπιαγωγείο με 5 νήπια όμως με την κατά περίπτωση έγκριση της κυβέρνησης.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η σημερινή κυβέρνηση, που έβγαλε και διευκρινιστικό δελτίο τύπου λέγοντας ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο, πράγματι δεν θέλει να κλείσει κάποιο νηπιαγωγείο. Με βάση τη ρύθμιση που προωθείτε, η οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο μέλλον, ή ένας επόμενος Υπουργός της ίδιας κυβέρνησης, θέλει να ασκήσει πολιτική γενναίας μείωσης των λειτουργικών εξόδων, θα μπορεί να το κάνει, αφού η ρύθμιση του αριθμού των 5 νηπίων είναι στην ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης και του εκάστοτε Υπουργού.

Επίσης,το δελτίο τύπου του Υπουργείου αναφέρεται σε αριθμό νηπιαγωγείων με μέχρι 12 νήπια, ενώ η ρύθμιση της κυβέρνησης αφορά σχολεία με κατ΄ελάχιστο 14 μαθητές. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό και σε αυτό το σημείο ως προς τις ενδείξεις για το πόσα νηπιαγωγεία εμπίπτουν στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση. Οι εκτιμήσεις λοιπόν που έχουμε εμείς με εικόνα από όλη την Ελλάδα, είναι ότι με τη ρύθμιση που προωθείται, εκατοντάδες νηπιαγωγεία θα κλείσουν, παρά τις διαβεβαιώσεις σας περί του αντιθέτου.

Δηλαδή χιλιάδες προνήπια από τις χαμηλότερες οικονομικά οικογένειες θα μείνουν εκτός προσχολικής εκπαίδευσης στερούμενα το πολύ σημαντικό κοινωνικό αγαθό της προσχολικής εκπαίδευσης και χιλιάδες νηπιαγωγοί θα βρεθούν εκτός της μέχρι σήμερα εργασίας τους, δηλαδή θα καταστραφούν. Αυτή είναι η αλήθεια.

Γι΄ αυτούς τους λόγους, εκτιμώντας θετικά τη πρόσκληση σας στη σημερινή διαδικασία, αλλά και στο διάλογο που μέχρι στιγμής υπάρχει ευρύτερα, έχουμε να κάνουμε τις εξής πολύ συγκεκριμένες και σημαντικές για την προσχολική εκπαίδευση προτάσεις που πρέπει να τις εντάξετε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για να μην υπάρξουν δυσμενείς ανατροπές στην προσχολική εκπαίδευση.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν: Να αποσυρθεί η διάταξη με τη σχεδιαζόμενη αύξηση από 7 σε 14 ως ελάχιστου αριθμού νηπίων ανά νηπιαγωγείο. Και στο νέο σας νόμο να υπάρξει σαφής και ρητή αναφορά ότι τα νηπιαγωγεία δέχονται υποχρεωτικά όλα τα προνήπια. Η νύξη σας μέσω του δελτίου τύπου για την αποδοχή προνηπίων στα νηπιαγωγεία είναι θετική. Όμως δεν φτάνει!

Για λόγους που προανέφερα, της χάραξης δηλαδή μιας σταθερής πολιτικής που δεν θα μπορεί να ανατραπεί παρά μόνο με άλλο νόμο στο μέλλον, απαιτείται σήμερα, από εσάς, η νομοθετική κατοχύρωση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, γνωρίζουμε καλά ότι η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, πέρα από επιτακτική ανάγκη για όλη την κοινωνία, αποτελεί και θέση της Αριστεράς,όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από τις επανειλλημένες τοποθετήσεις του Υπουργού και στελεχών για την ανάγκη θεσμοθέτησης της 14χρονης υποχρεωτικής φοίτησης.

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ προχωρήστε επιτέλους σε αυτή τη μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία, που θα καθιερώνει τη διετή προσχολική εκπαίδευση βάζοντας ένα μεγάλο θετικό πρόσημο στην κυβέρνηση σας. Κάντε σήμερα μια πολύ σημαντική κίνηση που θα εγγραφεί στο μέλλον των παιδιών αυτής της χώρας, με τέτοιο τρόπο, ώστε πολύ δύσκολα θα την πάρει πίσω κάποιος από τους διαδόχους σας, της όποιας κυβέρνησης.

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ένα επιπλέον θέμα: Οι εγγραφές αλλά και οι μετεγγραφές των μαθητών και μαθητριών (άρθρο 35 παράγραφος 2), πρέπει να γίνονται πολύ νωρίτερα από τον Ιούνιο με τον οποίο ουσιαστικά κλείνει η σχολική χρονιά. Λέτε να γίνονται στο Μάη, εμείς λέμε ότι θα μπορούσαν να γίνονται ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο όπως στην Κύπρο (11-16/1 για το έτος 2016-17) με στόχο να υπάρχει καλύτερος κεντρικός αλλά και περιφερειακός προγραμματισμός και στελέχωση των εκπαιδευτικών μονάδων με νηπιαγωγούς.

Έτσι δεν θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί και θα γίνονται έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για την υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Εκ μέρους του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, σας ευχαριστούμε για τη σημερινή πρόσκληση, ελπίζοντας ότι η σημερινή ακρόαση και ο διάλογος θα αποδειχθούν πραγματικά δημιουργικοί.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...